Više kulturne ponude i ulaganja u djecu može umanjiti probleme u društvu

Talentovana pijanistkinja širokog spektra interesovanja Marina Mikić govori za Vijesti o izazovima i radostima izvođenja opera za djecu, njihovim reakcijama na predstavama, popularizaciji operskog stvaralaštva među djecom i odraslima, kao i novom ansamblu Boka

2935 pregleda 63 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Privatna arhiva
Foto: Privatna arhiva

U današnje vrijeme svestranost je postala ne samo prednost, već i neophodnost za uspješnu karijeru. Marina Mikić, talentovana pijanistkinja širokog spektra interesovanja, odličan je primjer muzičara koji vješto balansira mnoštvo raznovrsnih uloga i aktivnosti.

Kao pijanistkinja različitih interesovanja, ističe se ne samo svojim koncertnim nastupima, već i kao korepetitorka. Predana pedagoškom radu, kao samostalni stručni saradnik-korepetitor na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, doprinosi oblikovanju novih generacija muzičara. Aktivno je uključena u različite organizacione poslove, a njena sposobnost da uspješno kombinuje sve aktivnosti čini je izuzetno vrijednom i dragocjenom u savremenom muzičkom svijetu.

Ovog ljeta, Marina Mikić će se crnogorskoj publici predstaviti kroz tri različita programa. Sa muzičkim udruženjem Visoko C, poznatim po edukativnim i interaktivnim programima koji već deceniju približavaju najmlađima čaroban svijet klasične muzike, izvešće opere za djecu Kornjača i zec, Pčelica Dana i Cvrčak i mrav, na mini turneji na festivalima KotorArt, Tivat Music Festival i Wild Beauty Art.

U okviru Priča o operama, edukativnom programu namijenjenom odraslima, Visoko C koga čine sopran Marija Cvijić, tenor Branislav Cvijić, bariton Ivan Nikolić, pijanistkinja Marina Mikić, uz naraciju glumca Lazara Đurđevića, predstaviće opere Ljubavni napitak i Travijata na Tivat Music Festivalu. Program je osmišljen sa ciljem da publici približi operu kroz odabrane numere, uz naraciju i glumačke elemente koji pomažu u boljem razumevanju i lakšem praćenju operske priče.

Na istom Festivalu, novoosnovani ansambl Boka, sastavljen od talentovanih bokokotorskih muzičara, premijerno će se predstaviti raznovrsim programom i izvesti djela poznatih kompozitorki. Ovaj koncert će biti obogaćen stihovima Maje Perfiljeve, koje će govoriti glumica Dubravka Drakić, stvarajući jedinstveno muzičko-poetsko veče.

U razgovoru za Vijesti, Marina Mikić govori o izazovima i radostima izvođenja opera za djecu, njihovim reakcijama na predstavama, popularizaciji operskog stvaralaštva među djecom i odraslima, kao i novom ansamblu Boka.

Nekoliko godina unazad, mališani na KotorArtu imaju priliku da se kroz izvođenja muzičkog udruženja Visoko C upoznaju sa operama za djecu.

Tako je, KotorArt je prvi festival u Crnoj Gori koji je prepoznao obrazovnu vrijednost naših programa i evo već nekoliko godina s velikim zadovoljstvom i, neskromno mogu reći, uspjehom, nastupamo za mališane u Kotoru i na Žabljaku, a od ove godine i u Tivtu. Kao Udruženje umjetnika Visoko C, već 10 godina približavamo djeci uzrasta od 1 do 12 godina umjetničku muziku i operske glasove koje mališani itekako prepoznaju kao nešto vrijedno pažnje, te se naše predstave pomno prate, u tišini, ali i uz smijeh, tapšanje i navijanje.

Kakva su publika djeca?

Djeca su najljepša i najzahvalnija publika, ali isto tako i nemilosrdni kritičari. Ako se djetetu od dvije godine nešto ne dopada, ono ustaje iz publike i vodi mamu napolje, ali mi to još nismo doživjeli. Od ove godine nastupamo u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i uvijek se traži karta više, što je pokazatelj da su ovi sadržaji prihvaćeni s oduševljenjem i od strane roditelja, što je podjednako važno. A i jasno je da je baš ovakav sadržaj nedostajao u inače bogatoj ponudi programa za djecu.

Koje su najčešće teme i poruke koje se prenose djeci kroz opere koje izvodite?

Pored opera-bajki koje imamo na repertoaru: “Snežana”, “Crvenkapa”, “Pepeljuga”, “Ivica i Marica”, “Mačak u čizmama”, itd, izvodimo i autorska djela Marije i Branislava Cvijića, koji pišu muziku i tekst. Tu prije svega mislim na basne “Cvrčak i mrav” i “Kornjača i zec”, koje ćemo uskoro izvesti u Kotoru, Tivtu i Žabljaku, zatim bajke “Čardak ni na nebu ni na zemlji” i “Baš čelik”. Poruke su uvijek krajnje pozitivne. Nakon zapleta, tj. borbe dobra i zla, na djeci prihvatljiv način, uvijek je razrješenje vedro i veselo. Od borbe leptira i bumbara za teško proizvedeni pčelicin med u operi za bebe, do borbe princa i zmaja u operi “Čardak ni na nebu ni na zemlji” gdje zmaj, a u našoj verziji zmajica, nakon što biva pobijeđena, pjeva tužnu ariju gdje djeci postaje jasno da je ona samo usamljena i da je otimanjem princeze željela društvo, i da joj nije htjela nauditi. Djeca su emotivna, osjetljiva i uvijek pravedna i onda od nas zahtijevaju da zmajicu prihvatimo u naše društvo i da se bajka srećno završi, što se ponekad razlikuje od književnog djela. Ljubav, vedrina, drugarstvo, rad, pomaganje u nevolji, sve su to teme koje obrađujemo i djeca nepogrešivo uvijek biraju pozitivne i prave vrijednosti.

Ovakvim programima doprinosite i popularizaciji klasične muzike među najmlađima, stvarate i njegujete novu publiku. Kako ovaj muzički sadržaj utiče na interesovanje i ljubav djece prema klasičnoj muzici? Da li se iz godine u godinu broj djece u publici povećava?

Udruženje umjetnika Visoko C postoji već 10 godina, što na našim prostorima nije mala stvar, s obzirom da se bavimo njegovanjem jedne tako suptilne umjetničke grane kao što je opera i to za najnježniju, dječiju publiku. Pošto je većina naših predstava interaktivna, djecu uvijek na početku pitamo da li su nekada možda imali priliku da čuju operu. Od jedne stidljivo podignute ručice, često ni jedne na početku našeg rada, sada više od pola sale ponosno podiže ruke. Svi žele da nam kažu šta su slušali, šta im se dopalo ili pak ne. Vještica u Snežani nerijetko izaziva strah, ali i ljutnju u publici, padne i po koja suzica, ali patuljci već u sljedećoj numeri razvedre osjetljive duše. Ima bezbroj anegdota sa već nekoliko hiljada naših izvođenja, to je posebna i divna tema. Da odgovorim konačno i na pitanje. Da, broj djece se povećava, osvajamo nove gradove i festivale, svuda smo iznova pozivani, kao i uostalom na festival KotorArt, koji je ove godine uveo još nekoliko programa za djecu, što je izvrsno.

Lijepo je kada postoje raznovrsni kulturni sadržaji.

Naravno. Što više kulturne ponude i ulaganja u djecu, mnogi problemi u društvu će se umanjiti, a nadamo se i iskorijeniti. Ovom prilikom želim da zahvalim od sveg srca gospodinu Ratimiru Martinoviću, direktoru festivala KotorArt koji je na počecima našeg rada prepoznao ogromnu obrazovnu vrijednost opere za djecu i koji nam je učinio čast pozivanjem na KotorArt prvi put još 2018. godine. Tada smo izveli operu ‘Čarobna frula’ V. A. Mocarta, koja je, naravno, prilagođena djeci minutažom, pjevanjem na našem jeziku, pojednostavljenim zapletom, kao i fantastičnim kostimima koji djeci takođe drže pažnju. Vodimo računa o svakom detalju, predani smo ideji prosvetiteljstva na neki način. Da ne zvučim pompezno, ali nije lako u našoj sredini održati na okupu 10 godina jednu grupicu umjetnika koja se, protiv zvučnog zagađenja koje vlada na sve strane, bori jednom divnom i edukativnom idejom.

Kakve su povratne informacije roditelja o uticaju ovih predstava na njihovu djecu?

Roditelji su oduševljeni našim izvođenjima, jedan od dokaza su uvijek rasprodate predstave u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu, na što smo naročito ponosni, jer treba zaslužiti da se uđe u jednu takvu instituciju. Roditelji koji su možda skeptični prema operi za djecu kao elitističkoj i nepotrebnoj stvari, poslije nekoliko minuta predstave mijenjaju mišljenje. Predstave su veoma duhovite, što će i mališani i roditelji čuti i vidjeti uskoro u operi “Kornjača i zec”. Nerijetko se iz publike čuje smijeh roditelja, neke šale su samo njima namijenjene.

A kakva je, s druge strane, reakcija mališana tokom i nakon izvođenja opera?

Mališani tokom predstava navijaju, bune se protiv nepravde, brane vrijednog mrava, a onda svi kao jedan stanu uz Cvrčka koji voli da pjeva i svira i time stvara radost svima. Često od djece dobijamo crteže inspirisane predstavom koju su pogledali možda i nekoliko mjeseci ranije, ali im je ostala u živom sjećanju. Uticaj muzike prvenstveno u ranom, ali i kasnijem razvoju djeteta je neprocjenjiv i dokazan u raznim oblastima nauke. Dobrobiti učenja sviranja nekog instrumenta ili školovanja glasa u kasnijem uzrastu su nemjerljivi. Mislim da bi sva djeca, ako iskažu imalo interesovanja, trebalo da idu u muzičku školu, ne da bi postali profesionalni muzičari već da bi bili ljubitelji umjetničke muzike, da bi je razumjeli i samim tim cijenili kao civilizacijsku tekovinu. Za nas bi to bila najveća nagrada.

Osim programa za najmlađe, udruženje Visoko C od ove godine ima programe i za odrasle. Publici Tivat Music Festivala predstavićete opere Ljubavni napitak i Travijatu. U programu Priče o operama će, osim četvoro članova udruženja Visoko C, biti uključen i glumac Lazar Đurđević kao narator. Na koji način ste prilagodili sadržaj i pristup ovim operama, kako bi bile zanimljive i interesantne odraslima?

“Priče o operama” su forma veoma rado prihvaćena od strane publike svuda u svijetu, jer u današnjem vremenu, u ovom užurbanom i ubrzanom tempu života, zanemarljivo mali broj ljudi je u stanju da se posveti slušanju opere u trajanju od 4-5 sati. Stoga, naš program će trajati oko sat vremena, što će dovoljno dugo držati pažnju publike u ovim vrelim ljetnjim noćima. Odlučili smo se da posjetiocima približimo dvije opere, čuvenu “Travijatu” Đuzepea Verdija i komičnu operu “Čarobni napitak” Gaetana Donicetija. Pažljivo smo izabrali najreprezentativnije numere iz oba djela, koja će nas, u skraćenoj verziji, provesti kroz magični svijet opere. Glumački dio umnogome doprinosi razumijevanju djela, to je dobro isprobani recept velikih operskih kuća i koncertnih podijuma. Na kraju, ovo se čini kao prirodan nastavak i razvijanje opere za djecu.

Član ste novoformiranog ansambla Boka, kojim programom ćete se predstaviti publici na koncertu 5. avgusta u Gornjoj Lastvi?

Posebno se radujem saradnji s mojim dragim kolegama iz Boke! Za prvi nastup smo se odlučili za djela kompozitorki - od Vide Matjan, Dore Pejačević i Irene Popović do Melani Bonis i Klare Šuman. I ovaj koncert će biti obogaćen govorenjem stihova Maje Perfiljeve koje će izvoditi naša sjajna glumica Dubravka Drakić. Forma muzike i glume koje se prepliću je veoma zahvalna za publiku, sasvim sam sigurna da će svi koji dođu 5. avgusta u Gornju Lastvu uživati u lijepom i nesvakidašnjem ambijentu, kao i atmosferi muzičko-poetske večeri.

Ko su članovi Boke i kakvi su planovi ansambla za narednu sezonu?

Željko Ivović iz Đenovića, violončelista koji već dugi niz godina živi i radi u Srbiji, Andrea Živković, flautistkinja iz Kotora, Nenad Jovanović, profesor violine u Tivtu, i ja Novljanka, pijanistkinja, činimo sastav ovogodišnjeg Boka ansambla. Okupili smo se oko ideje organizatora Tivat Music Festivala da se izgradi jedan ansambl sastavljen od umjetnika iz Boke, koji će biti možda i nestandardnog instrumentalno-vokalnog spektra. U planu imamo dodavanje još instrumenata (oboa, truba, saksofon, gitara, glas...). Mjesta ima za sve profesionalne muzičare koji su vezani za Boku i nadam se da ćemo do sljedećeg izdanja Festivala, imati još mnogo novih članova.

Bonus video: