Muzeji i galerije Podgorice partneri u projektu Kreativne Evrope

Projekat podrazumijeva osnaživanje multidisciplinarnih umjetničkih aktivnosti, razmjenu umjetničkih praksi, ali i povezivanje umjetnika iz različitih zemalja

1238 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

U saradnji sa pet renomiranih evropskih institucija kulture, JU Muzeji i galerije Podgorice učestvovaće u svojstvu partnera, u milionskom projektu Kreativne Evrope ABC - Arts/Borders/Communities - The Alphabet of Love”, dobijenom u okviru poziva CREA-CULT-2024-COOP-2 - European Cooperation Projects, MSc.

Projekat će trajati tri godine, a podrazumijeva osnaživanje multidisciplinarnih umjetničkih aktivnosti, razmjenu umjetničkih praksi, ali i povezivanje umjetnika iz različitih zemalja, navodi se u saopštenju.

“Kao jedan od partnera, JU Muzeji i galerije Podgorice će sprovodiiti planirane aktivnosti predviđene projektom, uključujući umjetničke rezidencije, izložbe, kreativne radionice i posjete umjetnika partnerskim institucijama”, objašnjavaju oni.

Rukovodilac projekta je Astragali teatar iz Italije, dok su ostali partneri, pored JU Muzeji i galerije Podgorice, Grotovski institut iz Poljske, Kulturni centar Aykart iz Tunisa, Plesni institut “Alicia Alonso” iz Španije i Univerzitet Salento iz Lećea (IT).

Saradnja JU Muzeji i galerije Podgorice sa evropskim partnerima u projektu, razvijena je uz podršku ITI Centra Montenegro, koji je u aprilu 2023. godine organizovao posjetu Astragali teatru za jedanaest predstavnika crnogorskih institucija kulture i nevladinih organizacija, u cilju osnaživanja veza između crnogorskih i italijanskih umjetnika.

Bonus video: