Veče pjesnikinje Aleksandre Vujisić u Podgorici: Poezijom iskazati emocije

Pjesnikinja Aleksandra Vujisić na književnoj večeri u Podgorici govorila o dosadašnjem stvaralaštvu i najavila prozno djelo

3769 pregleda 0 komentar(a)
Sa književne večeri, Foto: Privatna arhiva
Sa književne večeri, Foto: Privatna arhiva

Autorsko veče crnogorske pjesnikinje Aleksandre Vujisić održano je u ponedjeljak veče u Kući Stojanovića u Podgorici pred brojnom publikom koja, skoro pa tradicionalno, prati Vujisić.

U osvrtu na dosadašnje stvaralaštvo, Vujisić je istakla da je zajednički imenitelj za četiri zbirke koje je do sada objavila, želja da se kroz poeziju iskažu emocije.

“Moje poigravanje sa različitim formama rezultat je želje da eksperimentišem i da se izrazim”, istakla je ona i dodala da duže prozne forme zahtijevaju više discipline i vremena.

Govoreći o uticajima na njeno stvaralaštvo, Vujisić je istakla da sigurno postoje autori koji su uticali na njen stil, motive i promišljanja, ali da je za svakog autora presudno da pronađe svoj izraz.

“Univerzalni način i savjet ne postoji. Mislim da je proces stvaralaštva za svakog od nas drugačiji i da moramo da pronađemo najbolji način na koji možemo da se iskažemo. Saglasna sam da su potrebni veliki rad i jaka disciplina, ali prije njih ide talenat, jer prosto morate imati afiniteta prema tome čime se bavite. Potrebno je da pored umjetnika, probudite i vojnika u sebi da biste svoj talenat iskazali”, poručila je ona.

Vujisić je ranije kazala da su motivi koji se nađu u njenoj poeziji nekad autobiografski, jer su dio svakodnevice, a često dolaze i nesvjesno, vezani za neka zbivanja u društvu ili njoj bliske situacije.

“Možda pretenciozno, ali moram da kažem da ja tražim inspiraciju uopšte, nego je nekako obrnuto. Ja pisanje doživljavam kao nešto što je svakodnevno, što je moje”, objasnila je Vujisić ranije.

Moderatorka večeri je bila glumica Branka Otašević, koja je kazivala i stihove i odlomke.

Nakon ove promocije njenog stvaralaštva, pjesnikinja planira i promociju nove zbirke poezije “Igrokaz” koju želi da predstavi širom Crne Gore i regiona. Vujisić je istakla da je u pripremi i novi prozni naslov, o čemu je i ranije govorila.

“Zbirka kratkih priča je spremna, sad treba da se pronađe izdavač. Možda ipak prije te zbirke priča dođe jedna zbirka poezije, skroz neočekivano i spontano, jer sam već u dogovorima sa jednom izdavačkom kućom iz regiona”, otkrila je ona.

Bonus video: