Novi izgled i novo čitanje djela Tadije Janičića

Nakon Cetinja, izložba “Progoneee me tvoje oči” i u Banjaluci

6894 pregleda 22 reakcija 1 komentar(a)
Sa izložbe, Foto: Narodni muzej Crne Gore
Sa izložbe, Foto: Narodni muzej Crne Gore

Izložba Tadije Janičića “Progoneee me tvoje oči”, koja je u Crnogorskoj galeriji umjetnosti “Miodrag Dado Đurić” organizovana tokom juna, od 18. jula može se pogledati i u Muzeju savremene umjetnosti (MSU) u Banjaluci.

Postavka je plod saradnje Narodnog muzeja Crne Gore (NMMCG) i MSU Republike Srpske, a obuhvata slike, crteži, reljefi, skulpture i objekti, koje je umjetnik radio posljednjih nekoliko godina. Izložba je izazvala veliku pažnju javnosti i predstavlja jednu od najposjećenijih povremenih izložbi u Narodnom muzeju Crne Gore (NMCG) posljednjih godina.

Povodom gostovanja izložbe u Banjaluci, direktor Narodnog muzeja Jakša Ćalasan, kazao je da je saradnja između dvije institucije već postojala, ali su nakon potpisivanja sporazuma odlučili da u ovoj godini realizuju i izložbu “Progoneee me tvoje oči”.

Sa otvaranja izložbe: Ćalasan
Sa otvaranja izložbe: Ćalasanfoto: NMCG

“Nakon uspješnog prikazivanja izložbe u našoj galeriji, nju sada može vidjeti i banjalučka publika i u tom prostoru ona dobija novi izgled i novo čitanje Tadijinih radova. Teme kojima se bavi su univerzalne, a i lokalne. Tiču se svih nas, naročito nas sa ovih prostora”, kazao je Ćalasan.

On je dodao da će se saradnja ove dvije ustanove nastaviti i u budućnosti realizovanjem zajedničkih programa.

Direktorica MSU Sarita Vujković, istakla je da je saradnja institucija regiona veoma važna, jer se na taj način podstiču kulturni razvoj i kulturna komunikacija.

“Ova izložba je primjer na koji način uspostavljamo razumijevanje publike za savremenu umjetnost, ali i pružamo priliku umjetnicima mlađe generacije da pokažu svoje viđenje svijeta”, istakla je Vujković.

Kustoskinja izložbe istoričarka umjetnosti Ljiljana Karadžić, kazala je da je Janičić slikar koji ne pripada nijednom umjetničkom lobiju iliti zatvorenom kružoku, te da je on “istovremeno i autsajder i visoko kotirani umjetnik - zvijezda, blizak sa legendarnim konceptualistima, a aktuelni mladi kritičari ga rado pozivaju u svoje selekcije”.

“Nema ni želju ni volju za socijalizacijom i druženjem sa etabliranim umjetničkim miljeom, ne juri galeriste, ne šlihta se kustosima i muzejima, ne pokazuje ama baš nikakvo interesovanje za fensi događaje na kojima treba biti viđen da bi uspio na beogradskoj sceni - centru svih ustoličenja. Pa ipak, Tadijin rad svi vole i traže”, dodala je ona...

Tadija Janičić je rođen u Nikšiću 1980. godine. Završio je osnovne i master studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu. Do sada je imao preko 30 samostalnih izložbi širom Evrope, a učestvovao je i na brojnim grupnim. Njegova djela se nalaze u raznim kolekcijama.

Bonus video: