Tivat kao novo mjesto promocije operske umjetnosti

Tivat Music Festival večerašnjim koncertom zaokružuje program

6233 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dalibor Ševaljević
Foto: Dalibor Ševaljević

Svoje programske sadržaje usmjerene na opersku umjetnost, Tivat Music Festival zaokružuje večeras koncertom u Centru za kulturu kada će pod upravom maestra Mladena Tarbuka svirati Festivalski orkestar.

Kao solistkinja, nastupiće sopran Petra Radulović koja opersku karijeru uspješno gradi u zapadnoevropskim operskim kućama - bila je solistkinja Državne opere u Hanoveru, a povratkom u Beč ove godine vraća se na scenu teatra Dvorca Šenburn. S njom, scenu će dijeliti bas Sava Vemić koji je, pored uloga u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Narodnom pozorištu u Beogradu, ostvario uloge u Operi u Torontu, Pariskoj naionalnoj operi i Hamburškoj operi.

Ovo dvoje umjetnika će zajedno s gostima koncerta, mecosopranom Ninom van Esen i tenorom Bendžaminom Blisom, izvesti arije iz dvije opere Volfganga Amadeusa Mocarta, Otmica iz Saraja i Figarova ženidba, i opere Seviljski berberin Đoakinija Rosinija.

Svoje prvo izdanje Tivat Music Festival započeo je obraćanjem najmlađoj publici. Kroz priču o Snježani i sedam patuljaka, ali u formi dječje opere koju je komponovao Petar Krstić, Festival je još krajem juna nagovijestio da će jedan od fokusa Festivala biti operska umjetnost. Ideja o takvom konceptu potvrđena je na svečanom otvaranju, prije više od mjesec dana, kada su Dubrovački simfonijski orkestar i solisti: Nikolina Pinko Behrends, Valentina Elizabeta Šilje, Joana Dobrakovsa, Tomislav Jukić i Georg Lener, izveli poznate arije iz, uglavnom, romantičarskog repertoara.

Iz ova dva pravaca program je nastavio da se razvija prema operama za djecu s jedne, i prema koncertima solo pjevača s druge strane. Udruženje umjetnika Visoko C zainteresovalo je najmlađe Tivćane za opersku umjetnost, kada je trupa u otvorenom prostoru na više lokacija prikazala opere za djecu Pčelica Dana Petra Jovanovića i Cvrčak i mrav Marije Cvijić. Bila su to, uz operu Snježana i sedam patuljaka, međutim, jedina kostimirana izvođenja, sa scenografijom i dekorima neophodnim da bi opera, kao složeno muzičko-scensko djelo, ostvarila svoju magiju.

Kada je riječ o koncertnim izvođenjima operskih arija, pored koncerta svečanog otvaranja, na Tivat Music Festivalu nastupila je sopran Antonia Vučinović s pijanistkinjom Anom Mihaljević. Njen nastup bio je u formi resitala, a publika je imala priliku da sluša poznate arije iz opera Figarova ženidba Volfganga Amadeusa Mocarta, Beomi i Lastavica Đakoma Pučinija, Rusalka Antonjina Dvoržaka, Adrijana Lekuvrer Frančeska Čileje, ali i solo pjesme Đoakina Rosinija, Franca Šuberta i Sergeja Rahmanjinova. Koncertom mlade solo pjevačice iz Tivta - Antonije Vučinović, Tivat Music Festival je izrazio razumijevanje za njegovanje domaćih talenata i podržavanje umjetnika koji se nalaze na samom početku razvoja karijere.

Sasvim drugačiji pristup imali su umjetnici koji su tokom dvije večeri “Priča o operi” široj publici približili opere Ljubavni napitak Gaetana Donicetija i Travijata Đuzepa Verdija. Sopran Marija Cvijić, tenor Branislav Cvijić, bariton Ivan Nikolić i pijanistkinja Marina Mikić izveli su ključne arije, duete i tercete iz ovih djela, dok je koncertno izvođenje bilo upotpunjeno narativom kojim je glumac Lazar Đurđević vodio publiku kroz sadržaj, fabulu i likove opera.

Sve ove raznolike prezentacije ukazuju na to da Tivat Music Festival promišlja opersku umjetnost iz različitih aspekata, osluškuje interesovanja publika, kroz edukaciju gradi buduću publiku i ispituje infrastrukrutne kapacitete grada. S tim u vezi, pitanje je koliko će u budućnosti biti produkcioni izazov da se neki od pomenutih festivalskih koncepata približe samoj operi - njenoj sinkretičnoj prirodi u kojoj sadejstvo ostvaruju muzika, gluma, scenografija, kostimi..., makar u manjim obimima kamernih opera.

Bonus video: