Forteca povezuje Crnu Goru i nordijske zemlje

Osmo izdanje Forteca međunarodnog filmskog festivala u Perastu biće svečano otvoreno sjutra na Trgu Sv. Nikole, a bogat program traje do 30. jula

3631 pregleda 37 reakcija 0 komentar(a)
Jelena Mila, Foto: FIFFP arhiv
Jelena Mila, Foto: FIFFP arhiv

Forteca međunarodni filmski festival u Perastu (FIFFP) i ove godine biće kulturološka poveznica Crne Gore i balkanskih s nordijskim zemljama, najavljuju organizatori. Osmo izdanje festivala "Forteca" biće svečano otvoreno sjutra na peraškom Trgu Sv. Nikole, u 21 čas.

"Radujem se ovom osmom Forteca međunarodnom festivalu Perast koji svake godine raste, kako među filmskim stvaraocima, tako i institucijama u Crnoj Gori, čini mi se da ima sve više i više odjeka u publici, kao i među našim lokalnim partnerima i saradnicima koji sada već znaju i očekuju bolji i veći festival", kazala je "Vijestima" glumica i producentkinja, direktorka Fortece, Jelena Mila.

Ona dodaje i da se ovogodišnje izdanje ističe i po tome što su "prvi put kormilo Festivala preuzele mlade snage, mladi ljudi koji su stasali s Festivalom u Perastu i sada preuzimaju organizacioni dio Festivala u svoje ruke".

"Kao direktorki Forteca festivala posebno mi je zadovoljstvo da mogu da se naslonim i aktivno posmatram Festival kao uspostavljen filmski (su)život sjevera Evrope u okvirima Crne Gore i regiona", rekla je ona.

foto: Promo

Osmi festival Forteca Perast traje do 30. jula, a tokom tih večeri biće prikazana najnovija ostvarenja nordijskih zemalja Švedske, Finske, Norveške, Danske i Islanda, kao i naslovi iz regiona, i to iz: Sjeverne Makedonije, Hrvatske, Srbije, Slovenije i Crne Gore.

"Festival će otvoriti domaći film 'Tragovi' rediteljke Dubravke Turić s poznatim regionalnim glumcima Draganom Mićanovićem, Lanom Barić i Marijom Škaričić. Biće predstavljena izložba o životu i djelu oskarovca Vlastimira Gavrika, scenariste kultnih domaćih filmova i serija. Izložba će biti jednodnevnog karaktera, od 27. do 28. jula, a postavku priređuje producentkinja Aleksandra Gavrik, kćerka Vlastimira Gavrika, koja će biti gošća Fortece. Sjutra će, nakon ceremonije otvaranja biti prikazan film 'Snaga ljubavi' koji je pripremila Aleksandra Gavrik", najavljeno je u saopštenju za medije.

Film 'Tragovi' otvara festival
Film "Tragovi" otvara festivalfoto: Promo

Jelena Mila istakla je da neki od filmova još nisu imali švedsku premijeru, a biće prikazani pred publikom u Crnoj Gori. Podijeljeni u tri kategorije - igrani, dokumetarni i kratki film, na repertoaru su zanimljiva ostvarenja koja će ispratiti i eminentni gosti.

"Pored projekcija filmova s nama će biti i neki od autora, kao što su Milče Mančevski koji predstavlja film 'Kajmak', Aksel Peteresen kao autor najnagrađivanijeg filma u Švedskoj u prošloj godini 'Grešnici', tu je i film genijalnog reditelja Lukasa Modisona 'Zajedno 99' (s elementima Dogme), ali i crnogorski reditelj Aleksandar Vujović s višestruko nagrađivanim filmom 'Duga'... Gost Festivala je i Aleksandar Reljić, autor filma 'Mamula all Inclusive', koji se i ranije predstavljao na festivalu Forteca, kao i autorka filma i izložbe 'Snaga ljubavi' Aleksandra Gavrik", nabraja, pored ostalih, Jelena Mila.

Ovogodišnju selekciju čini deset najnovijih međunarodnih igranih i dokumentarnih dugometražnih filmova koji će biti prikazivani na Trgu Sv. Nikole, selekcija dokumetarnih filmova zakazana je za 19 časova u porti Crkve Roždestva, a selekcija filmova za djecu i omladinu najavljena je za 29. i 30. jul u 20 časova na glavnom peraškom trgu, gdje će biti priređena i dvodnevna radionica za najmlađe, a upravo na temu filma.

Razgovori s autorima filmova biće organizovani nakon projekcija, dok će panel diskusije i radionice biti organizovane svakoga dana od 12 časova na Trgu Sv. Nikole. Svi filmovi će imati prevod na engleski, dok će selekcija za djecu imati simultani prevod. Ulaz je slobodan, ali je broj mesta na Trgu ograničen.

Žiri Festivala ove godine čine: reditelj Nikola Vukčević (predsjednik), glumica Jelena Simić (članica), fotografkinja Una Jovović (članica). Oni će ocjenjivati selektovane filmove i dodijeliti nagrade za najbolji film, najbolji ženski filmski rukopis, kao i specijalne nagrade u tri selekcione kategorije - igrani, dokumetarni i kratki film.

"I ove godine će posebnu nagradu predstavljati nagrada publike i nagrada savjeta najmlađih za najbolji film za djecu", podsjeća Jelena Mila.

U saopštenju organizatora festivala podsjećaju da Forteca u Perastu već osam godina čuva i kroz film promoviše bogato kulturno nasljeđe Perasta.

"Samo ime festivala - Forteca predstavlja ime tvrđave iznad grada koja datira iz 15. vijeka, čime smo naziv povezali s kulturnim nasljeđem. Perast će predstaviti državu Crnu Goru kao sjedište evropske kulture i filma. Želimo da pokažemo vodećim evropskim producentima kako je Crna Gora najveća filmska destinacija na Balkanu. Takođe, postao je značajna platforma za afirmisanje mladih filmskih stvaralaca iz regiona, a pored toga nudi i edukativni sadržaj za sve posjetioce, kroz panel diskusije s gostima festivala, radionice i drugi prateći sadržaj... Festival Forteca je mjesto za cijelu porodicu", ističe se u najavi.

Kompletan program Forteca festivala dostupan je na zvaničnom sajtu festivala fiffp.com.

Bonus video: