Tragajući za savršenstvom, Milan Delić našao sebe

U novoj knjizi koja je nedavno izašla iz štampe, Milan Delić je zaokružio filozofsko traganje za smislom

1272 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Svetlana Mandić
Foto: Svetlana Mandić

Kao što živi i stvara na relaciji Nikšić - Beograd, Milan Delić i piše na relaciji poezija i filozofija.

Njegova nova knjiga, koja je nedavno izašla iz štampe, “Savršenstvo”, zaokružila je filozofsko traganje za smislom i, kako je kazao, istraživanje sa koncepcijom.

“Sinteza originalnosti i stvaranja je moj književni rad. Ovom knjigom sam objedinio i zaokružio cjelinu istraživanje sa koncepcijom na univerzalne teme. Ovo je moja 14. knjiga, i dok sam u pojedinim težio misaonom pisanju poezije sa određenim idejama lirike i filosofije, u drugim knjigama, poput ove, sam u okviru filosofije pisao na univerzalne teme kao cjelina”, kazao je Delić za “Vijesti”.

Tako je, nakon “Ogledala svjetlosti”, “Vječnosti”, “Ostvarenosti” i “Raja”, na red došlo “Savršenstvo” a, prema riječima Nenada Stefanovića “baviti se jednom ovako raskošnom problematikom kao što je savršenstvo zaista je veliki intelektualni izazov”.

“Autor ovog spisa je, u duhu najbolje tradicije filozofskog spekulisanja, rješavajući glavni problem, rješavao i uzgredne, sa ovim isprepletane, probleme”, zapisao je Stefanović o Delićevom filozofskom diskursu.

Milan Delić
Milan Delićfoto: Privatna arhiva

Kako je Delić u knjizi zapisao “ne može se garantovati, ni tvrditi, da je vrijednost sve dok ne bude dokazana”, kao i da “sve ono što se ogleda kao produkt jedne stvarne, dobre namjere, a ima svrhu i značenje, jeste za hvalu i poštovanje”.

Tako je i sa njegovom knjigom - nastala kao produkt dobre namjere, zaslužuje hvalu i poštovanje.

“Iznjedriti iz sebe ideju, djelo, znači postvariti ono što izvire iz ontološke ravni, iz datosti kao takve, što zavređuje da se poredi sa savršenstvom, jer upravo je to savršenstvo”, zapisao je Stefanović.

Delić je, iz knjige u knjigu, osvajao nove prostore gradeći filozofsko-lirski-meditativni oblik kazivanja. Kako je to zapisao Želidrag Nikčević, koji je bio recenzent Delićevih knjiga “Ideja i pogledi” i “Poezija”, strpljivo je gradio “svoj tihi i plemeniti misaoni svijet”, prateći sopstvenu ideju i gradeći osobeni stil i tako je uspio da “univerzalne teme obradi pjesnički, a dokuči filozofski”, preplićući niti lirike i filozofije.

Kada je zbog povrede morao da okači patike o klin i zaboravi na profesionalno bavljenje fudbalom, Milan Delić latio se pera i napisao 14 knjiga: “Album”, “Lice zore”, “Sunčeva noć”, “Zvuk slike”, “Vatra iz kamena”, “Vrt života”, “Tajna tišine”, “Ogledalo svjetlosti”, “Vječnost”, “Ostvarenost”, “Raj”,”Ideja i pogledi”, “Poezija” i najnovija, “Savršenstvo”.

Bonus video: