Festival koji stvara vrijednosti za budućnost

Potencijali operskih dejstvovanja predstavljeni su na Tivat Music festivalu

7671 pregleda 0 komentar(a)
Sa koncerta, Foto: Dalibor Ševaljević
Sa koncerta, Foto: Dalibor Ševaljević

U svom petom vijeku postojanja, opera i dalje zaokuplja pažnju publike i na najmagičniji način oslikava psihološke profile likova, međuljudske odnose i osjećanja junaka. Potencijali tih operskih dejstvovanja prezentovani su na Tivat Music festivalu, kada je Festivalski orkestar vođen maestrom Mladenom Tarbukom izveo djelove iz tri popularne opere.

U četvrtak, 25. jula, u sali Centra za kulturu Tivat operske arije izvodili su sopran Petra Radulović i bas Sava Vemić, dok su se kao gosti koncerta pridružili mecosopran Nina van Esen i tenor Bendžamin Blis. Oni su opersku umjetnost sveli na koncertno izvođenje uvertira i arija iz dvije opere Volfganga Amadeusa Mocarta - Otmica iz saraja i Figarova ženidba i opere Seviljski berberin Đoakina Rosinija.

Vezu između ove tri opere znalački je publici pojasnio dirigent Mladen Tarbuk. Predstavljajući siže svake opere ponaosob, dirigent je svoju naraciju veoma suptilno začinjavao angegdotama razotrkivajući kontekste u kojima su opere nastajale, kao i percepciju libreta nekada i danas. Time je kroz Festival produžen edukativni aspekt: u vezi s operom Otmica iz saraja, istaknut je istorijski značaj u stvaranju njemačke nacionalne opere (kao prva opera - zingšpil na njemačkom jeziku), dok su druge dvije opere, Mocartova Figarova ženidba i Rosinijev Seviljski berberin, sagledane u njihovoj tački presjeka - zajedničkom literarnom djelu i zajedničkim likovima koji potiču iz teksta Pjera Bomaršea.

Kada je riječ o solistima, bilo je zadovoljstvo slušati umjetnike s glasovima operskih dometa, kojima bi mogli pozavidjeti i operski ansambli u regionu. Već u prvom bloku, Sava Vemić je dobio ovacije, nakon izvođenja arije Osmana (Otmica iz saraja). Ovaj umjetnik je, pored uloga u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu i Narodnom pozorištu u Beogradu, ostvario uloge u Operi u Torontu, Pariskoj nacionalnoj operi i Hamburškoj operi.

U jednom dahu slušana je kavatina iz Figarove ženidbe kojom je Petra Radulović veoma ubjedljivo prikazala unutrašnja osjećanja junakinje Suzane, njenu ljubav, radost, iščekivanja, nježnost. Ova mlada umjetnica opersku karijeru uspješno gradi u zapadnoevropskim operamskim kućama - bila je solistkinja Državne opere u Hanoveru, a povratkom u Beč ove godine slušaće je publika na sceni teatra Dvorca Šenburn.

Kada je riječ o gostima, mecosopran Nina van Esen bila je članica Nacionalne opere Hanovera a sarađivala je s Teatrom Beča, Operom Lajpcig, Novom Opereom Frajburg. Njen glas snažnog volumena posebno je došao do izražaja u kavatini Rozine (Seviljski berberin). Tenor Bendžamin Blis ostvario je uloge u Operi Metropoliten, u Operi San Franciska, u Teatru Kolon i u Nacionalnoj operi Pariza, a u Tivru je upečatljivo prikazao likove Belmonta (Otmica iz saraja) i grofa Almavive (Figarova ženidba).

Posebna vrijednost ovog koncerta jeste Festivalski orkestar, u čiji su rad više nedjelja uključeni mladi umjetnici iz Crne Gore koji, ispunjeni entuzijazmom, ostvaruju visoke profesionalne domete. U punoj sali Centra za kulturu Festival je na još jedan način preispitao interesovanje domaće publike za vokalnu i opersku umjetnost.

Imajući u vidu izvođački potencijal Festivalskog orkestra, Tivat Music festival bi u budućnosti trebalo da istraži i produkcione mogućnosti za scensko ostvarenje makar kamernih opera.

Bonus video: