“Jedino lice sreće” - omaž braći Hajdn

Počele probe za muzičko-scenski projekat koji spaja cetinjske akademije

3851 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz muzičko-scenskog projekta “Jedino lice sreće”, Foto: Zetski dom
Detalj iz muzičko-scenskog projekta “Jedino lice sreće”, Foto: Zetski dom

Probe za opersku predstavu “Jedino lice sreće”, rađene po idejnom konceptu i muzičkoj dramaturgiji naše proslavljene operske dive i profesora s Fakulteta dramskih umjetnosti Sare Vujošević Jovanović, a u koprodukciji s Univerzitetom Crne Gore počele su u kraljevskom pozorištu “Zetski dom” na Cetinju.

Riječ je o istorijskom muzičko-scenskom projektu koji u čast jubileja, 140 godina od postavljanja kamena temeljca Kraljevskog pozorišta “Zetski dom” i 50 godina od osnivanja Univerziteta Crne Gore, spaja tri žile kucavice umjetnosti i kulture u Crnoj Gori: Fakultet dramskih umjetnosti, Fakultet likovnih umjetnosti i Muzičku akademiju s Cetinja.

Projekat “Jedino lice sreće” predstavlja omaž braći Hajdn, vješto povezujući fragmente kantate “Ovacije” i djelove poznatih simfonija starijeg, planetarno poznatog kompozitora Franca Jozefa Hajdna, s izuzetnim muzičko-scenskim ostvarenjem - njemačkom komičnom operom “Kontrabasista iz Vergla” koju je komponovao njegov mlađi brat Johan Mihael Hajdn.

Pored Sare Vujošević Jovanović koja je zadužena za idejni koncept i muzičku dramaturgiju, režija je povjerena Minji Novaković, a scenografija profesorima i studentima studijskog programa Vajarstvo s Fakulteta likovnih umjetnosti.

Na projektu rade profesori Željko Reljić i Adin Rastoder, zajedno sa studentima Milutinom Kasomom, Evgenijom Popović, Ivom Tripković, Vasilijem Anđušićem, Bobanom Vlahovićem. Takođe, na izradi scenografije je radio i poznati umjetnik iz Srbije Milan Marković.

Operski solisti su Sara Vujošević Jovanović (sopran) i Dimitrije Grinih (bariton), a dirigent je Aleksej Molčanov, prof. s Muzičke akademije, Cetinje.

Sastav orkestra čine: Marija Lazuka i Tanja Bogdanović (violine), Gljeb Bednjakov (viola), Vladimir Stoljetov/Teodora Uskoković i Maja Antić (violončela), Aleksandra Trifunović (kontrabas), Dijana Orlandić (flauta), Mikola Gorbenko (oboa), Nikola Kovačević (horna), Anica Bulatović (truba), Aleksej Molčanov (čembalo I), Anja Abramović Vujović (čembalo II), pod budnim okom umjetničkog rukovodioca kamernog orkestra: Tanje Bogdanović.

U ovoj jedinstvenoj operskoj predstavi učestvuju studenti i alumnisti s Fakulteta dramskih umjetnosti, sa studijskog programa Gluma, iz klasa profesora Branimira Popovića i Branislava Mićunovića: Kristina Mrkić, Iskra Zeković, Darija Pravilović, Marija Vujović, Aleksa Balević i Luka Stanković.

Za koreografiju i scenski pokret zadužena je Tamara Vujošević Mandić, kostimografkinja je Jelena Roganović, producenti Luka Radović i Ognjen Savić.

Premijerno izvođenje operske predstave “Jedino lice sreće” zakazano je za 14. septembar u Kraljevskom pozorištu “Zetski dom”, dok je reprizno igranje predviđeno narednog dana.

Bonus video: