Plaćanje ulaznice ne smeta posjetiocima Muzeja savremene umjetnosti

Odluka o određivanju cijene ulaznica počela je da se primjenjuje 5. juna, uoči izložbe “Crna Gora danas”, a važiće i za naredne događaje. Ulaz na ceremonije otvaranja ostaje slobodan, kao i posjeta jedinicama MSUCG svake prve srijede u mjesecu

8608 pregleda 24 reakcija 3 komentar(a)
Ilustracija: Sa jedne od izložbi u MSUCG, Foto: Jelena Kontić
Ilustracija: Sa jedne od izložbi u MSUCG, Foto: Jelena Kontić

Uvođenje naplate ulaznica za izložbu “Crna Gora danas” nema negativnu refleksiju na posjećenost Muzeju savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG), pokazala je dosadašnja evidencija, ocjenjuju iz te institucije kulture.

MSUCG uveo je naplatu ulaznica u muzejske prostore petog juna Odlukom o određivanju cijene ulaznica za posjetioce izložbe “Crna Gora danas”, a ta odluka važiće i za naredne događaje, dok će ulaz na ceremonije otvaranja ostati slobodan.

Jedna ulaznica važi za sve muzejske prostore i validna je 24 časa, rečeno je Vijestima. Novčani iznos koji je potrebno izdvojiti za pojedinačnu posjetu je pet eura, za grupnu (pet i više osoba) četiri eura, đaci i studenti ulaznicu plaćaju tri eura, a za djecu do 12 godina ulaz se ne naplaćuje, kao ni za organizovane posjete đaka osnovnih i srednjih škola.

“Novac od ulaznica MSUCG koristiće, shodno Zakonu o kulturi, članu 33, za pokriće troškova nastalih obavljanjem poslova kojima je prihod ostvaren i za unapređenje djelatnosti ustanove, kao što su ulaganje u prostore, opremu i druga sredstva potrebna za obavljanje djelatnosti, te stručno usavršavanje i osposobljavanje zaposlenih, poboljšanje uslova rada, učešće u međunarodnim projektima i aktivnostima, kao i za medijsku promociju ustanove”, istakla je portparolka MSUCG Hristina Bošković u odgovoru na pitanja “Vijesti”.

Hristina Bošković
Hristina Boškovićfoto: SAVO PRELEVIC

Svake prve srijede u mjesecu ulaz je besplatan za sve posjetioce u svim muzejskim jedinicama.

“Vođeni praksom muzeja savremene umjetnosti u regionu, svaka prva srijeda u mjesecu određena je kao dan kojim se ulaz u muzejske prostore ne naplaćuje. Takođe, praksa srodnih muzeja u regionu je naplaćivanje ulaza za posjetu muzejskih prostora, te se tako ulaz naplaćuje i u MSU Beograd, MSU Zagreb, MSU Ljubljana, i drugim”, istakla je Bošković u odgovoru “Vijestima”.

Tokom jula Muzej je zabilježio ukupno 304 posjete, dodala je Bošković i istakla da je, s obzirom na ljetnji dio sezone, to značajna cifra. Izložba “Crna Gora danas” traje do 26. avgusta, a u najavi su značajni novi događaji za koje će se ulaz takođe naplaćivati.

“U narednom periodu se spremaju jako značajni događaji, a kupovinom ulaznica svaki građanin participira u poboljšanju programa i kvalitetu rada Muzeja što je jako važno za razvoj kulture u Crnoj Gori”, poručuju iz te institucije.

Direktor MSUCG Vladislav Šćepanović saopštio je da nakon odmora Muzej predstavlja dvije kvalitetne izložbe, i to Sem Duranta i Šejle Kamerić koje će biti otvorene 10. septembra u galeriji Muzeja (nekadašnja galerija Centar), i 12 septembra u dvorcu Petrovića na Kruševcu.

Vladislav Šćepanović
Vladislav Šćepanovićfoto: Boris Pejović

“Te izložbe postavljaju MSUCG u epicentar kada su dešavanja u savremenoj umjetnosti u pitanju. Muzej sve više prevazilazi lokalne odrednice i sa svojim programom postaje dio globalne umjetničke scene. Za ovu godinu od velikih internacionalni imena očekujemo Kiki Smit i Lajbah. Ova politika ima za cilj da približi građanima Crne Gore značajna imena savremene umjetnosti, kao i da stvori uslove u kojim će naša institucija bili legitimni partner najvećim svjetskim muzejima. To će biti odlična pozicija i za promovisanje crnogorske umjetnosti širom svijeta. Na nama je samo da nastavimo i odolimo pritiscima ksenofobije i ličnih interesa”, napisao je Šćepanović na svom Fejsbuk profilu.

Bošković ističe da je Muzej savremene umjetnosti Crne Gore “u prvoj godini postojanja pokazao svu kompleksnost svog djelovanja kada je u pitanju autentičnost i kvalitet programa”.

“Podsjećamo na izložbu ‘Crna Gora danas’ na kojoj je učinjen veliki korak u sistematizovanju savremene crnogorske scene, kao i na izložbu Erroa koja je prva takva izložba realizovana u Crnoj Gori”, kazala je ona.

Ilustracija: Sa otvaranja izložbe Erroa u MSUCG, dvorcu Petrovića
Ilustracija: Sa otvaranja izložbe Erroa u MSUCG, dvorcu Petrovićafoto: Jelena Kontić

Kako se i navodi u Odluci, koja je usvojena na sjednici Savjeta MSUCG 27. maja kada je i stupila na snagu, naplata ulaznica primjenjuje se od petog juna. Odluka je donesena uoči izložbe “Crna Gora danas” koja je najavljena kao presjek savremene likovne scene, ali će važiti i za izložbe koje slijede.

“Članom 5, stav 1, tačka 9 Odluke o organizovanju Javne ustanove Muzej savremene umjetnosti Crne Gore propisano je da je djelatnost Muzeja, između ostalog, organizovanje stalne i povremenih izložbi savremenog umjetničkog stvaralaštva. Shodno tome, pravni osnov za donošenje Odluke o visini cijene ulaznice za posjetioce izložbi MSUCG sadržan je u članu 19, stav 2, tačka 9 Zakona o kulturi i članu 9, stav 2, tačka 6, Statuta JU MSUCG od 23. juna 2023. godine, kojim je propisano da Savjet određuje cijene proizvoda i usluga koje pruža Muzej”, sumira Bošković.

Kupovinom ulaznica svaki građanin participira u poboljšanju programa i kvalitetu rada Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore što je jako važno za razvoj kulture u državi”, poručuju iz te institucije

Ulaznica za MSU Beograd pet eura i niže

Cijena ulaznice za posjetu MSUCG slična je kao i kod drugih institucija tog tipa u regionu, dok je ulaz slobodan u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Posjeta Muzeju savremene umjetnosti “Ars Aevi” u Sarajevu se ne naplaćuje, ali se pet eura plaća ulaz u Gradsku vijećnicu u Sarajevu gdje se na trećem i četvrtom spratu trenutno nalazi kolekcija “Ars Aevi”.

Za ulaz u Muzej savremene umetnosti u Beogradu posjetioci treba da izdvoje 600 dinara (oko 5 eura), ulaz za grupne posjete 10 i više lica iznosi 400 dinara, porodične posjete za roditelje sa djecom do 17 godina naplaćuju se 600 dinara i to samo za roditelje, dok je cijena ulaznice s popustom 300 dinara.

Pravo na popust u MSU Beograd imaju: studenti, učenici srednjih i osnovnih škola, korisnici Evropske omladinske kartice (EYC) i penzioneri, a popust se ostvaruje uz adekvatnu legitimaciju.

Pravo na besplatan ulaz imaju lica s invaliditetom, trudnice, djeca predškolskog uzrasta, profesori, docenti, asistenti i studenti istorije umjetnosti, arhitekture, likovne i primijenjene umjetnosti (uz indeks ili dokaz o zaposlenju), kao i profesori i đaci srednjih umjetničkih škola, novinari, zaposleni u srodnim ustanovama kulture, članovi različitih srodnih strukovnih udruženja.

U Zagrebu cijene variraju, besplatan ulaz za raseljene Ukrajince

Reklo bi se da je najviše novca potrebno izdvojiti za posjetu zagrebačkom MSU koji istovremeno ima i razne popuste, između ostalog, i za raseljenike iz Ukrajine.

MSU Zagreb tako različito naplaćuje ulaz stalnoj postavci “Zbirka kao glagol”. Cijena pojedinačne ulaznice iznosi: sedam eura za jednu izložbu, devet za dvije, a 11 eura za tri i više izložbi. Cijene za ulaznice na druge programe variraju i kreću se od četiri eura, pa zatim i šest i osam za neke događaje za koje učenici, studenti i penzioneri treba da izdvoje pet eura. Kada su u pitanju paketi ulaznica, cijena za porodični obilazak (s djecom mlađom od 15 godina) iznosi devet eura za jednu izložbu, 10 za dvije i 12 eura za sve izložbe. Porodična ulaznica za program MSU “Mali i veliki” za porodicu sa djecom mlađom od 15 godina je 10 eura. Grupne posjete se naplaćuju različito u Zagrebu. Za 10 do 30 odraslih cijena ulaznice po osobi, za jednu izložbu je šest, za dvije sedam, a za sve izložbe osam eura, dok je za grupne školske posjete (od 10 do 30 djece) za jednu izložbu potrebno izdvojiti četiri eura, za dvije pet, a za sve izložbe sedam eura.

Kada je u pitanju posjeta Zbirci Vjenceslava Richtera i Nade Kareš Richter - Vrhovec 38, MSU Zagreb naplaćuje četiri eura pojedinačnu ulaznicu koja uključuje stručno vođstvo, dok porodica s djecom mlađom od 15 godina plaća ulaz sedam eura, a za grupne posjete (pet do 15 osoba), takođe uz stručno vođstvo, cijena je dva eura po osobi koliko plaćaju i učenici, studenti, penzioneri, osobe s invaliditetom (OSI).

Popust na ulaznice MSU i Zbirci Richter imaju učenici, studenti, penzioneri, OSI, koji treba da izdvoje četiri za jednu ili sedam eura za sve izložbe. Članovi Društva hrvatskih književnika uživaju popust od 20 dsto za pojedinačne ulaznice za sve izložbe, a članovi Kluba portala Telegram 30 odsto. Za MSU i Zbirku Richter slobodan je ulaz članovima strukovnih udruženja, novinarima, studentima istorije umjetnosti, umjetničkih akademija i dizajna, učenicima umjetničkih gimnazija i Škole primijenjenih umjetnosti, djeci predškolskog uzrasta, kao i nezaposlenima.

“U sklopu projekta ‘Beam Up/Pristup’, koji je sufinansiran iz sredstava programa Kreativna Europa Evropske unije, osobama s invaliditetom se omogućava slobodan ulaz na proširenu postavku izložbe iz ciklusa ‘Zbirka kao glagol’, prilagođen slijepim i slabovidnim osobama pod nazivom ‘MSU na dodir’”, navode iz MSU Zagreb i ističu da je raseljenim osobama iz Ukrajine slobodan ulaz na sve aktuelne izložbe.

Pristupačne cijene i u Ljubljani, uz vođenje za euro

MSU Ljubljana uspostavio je iste cijene ulaznica za posjete Modernoj galeriji/Muzeju moderne umjetnosti i Muzeju savremene umjetnosti “Metelkova”, ali kupovinom ulaznice za jednu jedinicu posjetilac ostvaruje 50 odsto popusta na cijenu ulaznice za drugu.

Za ulaz u Muzej savremene umjetnosti “Metelkova”, odrasli plaćaju sedam eura, a studenti, penzioneri i osobe starije od 65 godina 3,50 eura.

Grupe odraslih (od minimum deset posjetilaca) platiće ulaz pet eura po osobi, a grupe studenata i penzionera tri eura. Ulaz za porodicu (dvoje odraslih i djeca do 18 godina) je 14 eura. Vođenje kroz izložbu plaća se dodatni euro i potrebno je prethodno najaviti.

Besplatan ulaz koji važi za sve izložbe u organizaciji Muzeja moderne umjetnosti i Muzeja savremene umjetnosti Metelkova je svake prve nedjelje u mjesecu, kao i za djecu predškolskog uzrasta, nezaposlene, nosioce EU invalidske karte i njihove pratioce, članove CIMAM-a, ICOM-a, Zajednice muzeja Slovenije, Slovenačkog muzejskog društva, Slovenačkog umjetničko-istorijskog društva, Ljubljana Card.

Bonus video: