Učenici Muzičke škole Tivat otvaraju TWM

Večeras u Tivtu počinje osmo izdanje internacionalnog muzičkog festivala u čijem fokusu je latinoamerička muzika

2355 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Tivat World Music festival, u svom osmom izdanju, počinje u petak 6. septembra i trajaće do nedjelje 8. septembra, a biće otvoren u 18.30 sati, tradicionalnim nastupom učenika Muzičke škole Tivat na sceni “Gumno” na Pinama, nakon čega će se niz koncerata održati na različitim lokacijama širom grada.

Tokom tri dana trajanja ove manifestacije, publika će imati priliku da uživa u raznovrsnom muzičkom programu na različitim lokacijama: gradskoj rivi Pine, guvnu na istočnom dijelu gradske plaže, selu Gornja Lastva i na plaži Ramla Beach u zalivu Trašte.

Prve večeri, publika će imati priliku da uživa u koncertima na glavnoj sceni - gradskoj rivi Pine: argentinski bend “Mixtura Criolla” i kubanski sastav “Cubalcanica”. Takođe na Pinama će biti organizovana milonga za sve ljubitelje tango plesa, DJ Alma će birati muziku. Iste večeri na stejdžu “Gornja Lastva” Luka Tarle i Milica Vujović će prirediti nezaboravno iskustvo zvučne kupke.

foto: Promo

Za Gornju Lastvu je obezbijeđen besplatan prevoz, pola sata pred događaj, s autobuske stanice u centru Tivta.

Noć završava na stejdžu “Ramla Beach”, a kroz kasne sate će publiku voziti Mil DJ i Bobby Peru.

Drugi dan festivala donosi muziku iz Portugala, na glavnoj sceni Pine će nastupiti portugalski bend “Albaluna”. Uvod za Albalunu će prirediti crnogorski world music bend “Džanum”. Nakon ovih nastupa publici će se predstaviti Mil DJ b2b Chevalier. Istog dana na sceni “Gornja Lastva” publika će uživati u zvucima džeza, a nastupa Sanja Raičković kvintet.

Prevoz je takođe obezbijeđen, pola sata pred događaj, na autobuskoj stanici u centru Tivta.

Druge večeri Tivat World music festivala na stejdžu “Ramla Beach” u kasnim satima nastupiće AudioStorm i Double Needle Project.

Treći dan festivala kreće nastupom argentinskog benda “Mixtura Criolla” na sceni “Guvno” na Pinama, a festival na istoj sceni zatvaraju Gradski hor Budva i Gradski hor Jadran iz Tivta.

Ove godine, kako su saopštili organizatori iz NVO “Fluid Drum”, fokus festivala je stavljen na latinoameričku muziku. Takođe, poseban prostor je napravljen za crnogorske muzičare, od DJ-eva preko bendova sve do domaćih horova, kako za najmlađe tako i za renomirane umjetnike.

Ovaj festival, prepoznat po prestižnoj nagradi “Wild Beauty Awards” za najbolju manifestaciju u Crnoj Gori 2019. godine, ponovo donosi bogat program koji promoviše kulturnu raznolikost i kreativne industrije u regionu. Ulaz je besplatan za sve događaje.

Festival, koji se održava u saradnji s Evropskim projektom Kreativna Evropa i organizacijom MOST - Bridge for Balkan Music, podržan je od strane Sekretarijata za društvene djelatnosti Opštine Tivat. Cilj festivala je ne samo produžavanje turističke sezone u Tivtu, već i jačanje kulturne scene Crne Gore kroz nastupe svjetskih muzičara i stvaranje prostora za domaće world music bendove.

“Jedan od osnovnih ciljeva festivala, osim nastupa svjetskih muzičara, je promocija crnogorske kulturne baštine kroz modernu prizmu, uz učešće učenika muzičkih škola, kao i vrsnih muzičkih profesionalaca”, kazao je osnivač i idejni tvorac TWMF-a, Dalibor Ševaljević.

“Tivat World Music Festival, prepoznat po prestižnoj nagradi “Wild Beauty Awards” za najbolju manifestaciju u Crnoj Gori u 2019. godini, i član evropske asocijacije festivala (EFA), i ove godine nudi besplatan ulaz za sve događaje. Festival ne samo da na autentičan način produžava turističku sezonu u Tivtu, već i promoviše višesmjernu komunikaciju u kulturi i umjetnosti”, naveli su organizatori.

Bonus video: