Poema koju mještanin nije mogao napisati

Obala koju Šejić prikazuje sve više liči na slučajne krhotine. Pejzaž “krvari” dok ružni soliteri, jeftina i nemaštovita gradnja od željeza stakla i betona istiskuju pitomi mediteranski ambijent

2334 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

(Rastko Šejić, KADA PLIVAŠ, Prometej, Novi Sad, Matica Boke, Šta hoćeš, Beograd 2023.)

Rastka Šejića sam upoznala kao jedna od učesnica regionalno poznatog serijala “Na veslu priča”, 2019. godine i stekla snažan utisak njegove istinske pripadnosti primorju. Osjetila sam da dijelimo sličnu ljubav, ali i gorčinu zbog devastacije ovih prostora i utapanja prelijepih ambijentalnih cjelina u svojevrsni urbanistički haos.

Ovog ljeta je do mene stigla njegova poema “Kada plivaš”, sazdana od trenutaka sublimnog uživanja uz more i u moru i od ekspresivne i bolne kritike onoga u šta se primorje polako pretvara.

Šejić je prepoznao i pronašao Boku kao jedinstvenu tačku spoznaje i kao svoj prostor sreće. To ne isključuje sudar sa svim opasnostima koji tom prostoru prijete odasvud. Zato je potrebna vjera da borba i dalje ima smisla:

Daješ sebi za pravo

Da oprostiš sebi i svetu

Neoprostivo

Jer nema borbe

Bez vere

U ljude

Način otpora je i Šejićev hedonizam i sposobnost da uživa u trenutku, da mu se prepusti i figurativno rečeno ispije “čašu trenutka do dna”:

Shvatiš da inteligencija

Nije snalažljivost

Već sposobnost uživanja u svetu

U svojim zapisima Šejić očuđuje vanvremene bokeške pejzaže, ali i neposredne životne prizore - primorske “galebove” koji se oglašavaju “primalnim krikom”, katkad kradu hidrofore i lukavo propitkuju, očuđuje tetovaže kupača, kajle, “podgrejane leševe prosute po pesku”, osvajačke Ruse, djevojke koje ne prepoznaju iskonski osjećaj koji more izaziva i lako ga mijenjaju za sačuvanu frizuru i trač rubriku… Upravo u takvim detaljima se vidi koliko je tačno, kako je to zapazio kritičar Željko Komnenović, poređenje poeme Rastka Šejića sa platnima Voja Stanića.

Šejić ima i rijedak smisao za humor, bilo da brani kornjače koji se pare ili sluša mještane koji postavljaju vrše i razgovaraju:

O svetskoj politici

A sve lično

Poimence

Kao da su oni

Progutali mamce

U lirskim cjelinama Šejić otkriva kako se primorje lagano mijenja, kako nestaju nekadašnji ritmovi i ukusi života, izuzev nepromjenljivog mora u procijepu planina po kojima sa mogu zamisliti prepotopski potoci lave. Ipak, on bira vjeru umjesto predaje:

Zlo u ljudima nije vredno

Pravih reči

Previše osećaš

Očigledna je nasušna potreba pjesnika, intelektualca, naprosto čovjeka, da ne bude ravnodušan i da pruži otpor. Uz stihove o tome kako se u starim gradovima svaka “niša pretvara u lokal” stoji i referenca na poznati Njegošev stih: “Neka bude borba neprestana”.

U jednoj poetskoj cjelini, lirski subjekat je ronilac koji zaranja do granica daha, privučen varljivim sjajem dragocjenosti na morskom dnu:

Jasno ti je razočaranje Indijanca

Koji se posekao

Na neupotrebljivu

Staklenu krhotinu

I dao zemlju

Za sjaj

Zvezdica

Nesvestice.

Obala koju Šejić prikazuje sve više liči na slučajne krhotine. Pejzaž “krvari” dok ružni soliteri, jeftina i nemaštovita gradnja od željeza stakla i betona istiskuju pitomi mediteranski ambijent.

Primorski gradić

S ozbiljnim poremećajem

Urbanističke pameti

Gde nema prirode

Osim ljudske mase

Za svoj poetski iskaz, Šejić bira slobodan stih, gotovo bez ikakve interpunkcije. Kako će u tom lavirintu stihova plivati, zavisi od samog čitaoca. Pjesnik mu pruža mogućnost da podijele intenzitet proživljenog. Margine tišine slijede ritam mora i zaveslaja. Ne pliva to programirani sportista uvježbanim ritmom pokreta. Pliva i roni pažljivi, u more i bokeški prostor zaljubljeni posmatrač prirode, ljudi, svijeta i njegovih promjena.

Čitaoci i čitateljke će odabrati pjesme koje više odgovaraju njihovom senzibilitetu, njihovom doživljaju mora i “plivanja”. Za neke će to biti univerzalni, ekspresivni, očuđujući prikazi iskustava kojih se i sami mogu sjetiti ako su imali bliske susrete sa morem i ovim primorjem. Šušanj kiše, bale morske trave koje je Posejdon pokosio, zid pljusak kako napreduje, plivač koji slijedi njegovu liniju dok mu ne pobegne i ostavi veličanstvenu dugu, ulazak u ledeno more poslije bure, pa brzo nazad, a “usijani pesak plaže osećaš kao samleveni led”; puzavice koje ljepljivim pipcima melju kamen starostavni… Lirski subjekat osjeća da ga je geografija zagrlila i da mu ne da na obalu.

Postoji jedan momenat

Potpunog mira i pripadnosti

Nemoguće se navići na more

Ono je pametnija

Većina planete

Sposobnost takve pripadnosti, zapravo, nije ni data svima. Ona je dar, katkad prokletstvo izabranih. A kada je pjesniku već data, on kaže:

Šteta je

Da ti sva čula

Nisu izoštrena

Kad već imaš šta da osetiš

Čini mi se da poemu “Kad plivaš” nije mogao da napiše mještanin koji ovdje provodi dane i godine, jer bi se od intenziteta proživljenog valjda raspukao. Stari pomorci, primjećuje pjesnik, ne plivaju i pjesme su im tužne:

I nikada ne plivaju

Iz strahopoštovanja

Jer dobro znaju

Stvarnu snagu mora

Kada mora da objasni

Prolaznima prolaznost

Svaka od lirskih cjelina ponudiće čitaocu neki sliku ili detalj koji nisu očekivali, a nekako ga u Šejićevom stihu prepoznaju. Takvi detalji su najčešće i snažni uvidi u biće i prolaznost stvari, svijeta i čovjeka:

Sunce

Zaranja

Na mrčnoj

Pučini

Šta ako

Nikada

Ne dođe

Do daha.

(Besjeda na promociji knjige u JU Muzeji i galerije Budve, Budva, avgust 2024.)

Bonus video: