KUD "Piva" sveukupni pobjednik sabora u Istočnoj Ilidži

Iz KUD-a "Piva" Plužine su saopštili da su ovim velikim i značajnim uspjehom na najbolji način upotpunili bogatu riznicu nagrada i priznanja u jubilarnoj 30. godini rada na očuvanju kulturnog nasleđa Pive i Crne Gore

2180 pregleda 4 komentar(a)
Detalj sa događaja u Istočnoj Ilidži, Foto: KUD Piva
Detalj sa događaja u Istočnoj Ilidži, Foto: KUD Piva

Sveukupni pobjednik u sve tri kategorije 18. Svesrpskog sabora kulturnog stvaralaštva otadžbine i rasejanja, koji je održan u Istočnoj Ilidži, je Kulturno-umjetničko društvo (KUD) "Piva" iz Plužina. Na saboru, koji je održan pod sloganom "Vesel’te se kićeni svatovi", učestvovala su 43 kulturno-umjetnička društva, pjevačke grupe i udruženja iz Republike Srpske, Srbije i Crne Gore, koja njeguju izvorni folklor i tradicionalno pjevanje, a gost sabora je bio KUD "Braka Minkovi od Kukliš" iz Strumice, iz Sjeverne Makedonije.

Iz KUD-a "Piva" Plužine su saopštili da su ovim velikim i značajnim uspjehom na najbolji način upotpunili bogatu riznicu nagrada i priznanja u jubilarnoj 30. godini rada na očuvanju kulturnog nasljeđa Pive i Crne Gore.

"Na konkursu za izbor sveukupnog pobjednika sabora odabrano je pet KUD-ova, koji su prikazali kreativnost, izvođenjem scenskih prikaza svatovskih običaja i za to su nagrađeni gromoglasnim aplauzom od mnogobrojne publike,. Pored izvođenja svatovskog običaja društva su učestvovala i u konkursu za najbolji literarni rad na temu: 'Svatovska-prosidba, svadba i vjenčanje u mom kraju', a održano je i takmičenje pjevačkih grupa u tradicionalnom, izvornom pjevanju", saopšteno je iz KUD "Piva".

KUD Piva
foto: KUD Piva

U okviru sabora je održana promocija knjige prof. dr Dimitrija Golemovića "Svaka se ptica po svom glasu poznaje". Golemović je bio predsjednik žirija za ocjenjivanje scenskih prikaza običaja i tradicionalnog pjevanja.

KUD "Piva" je, u cilju očuvanja tradicionalnih običaja durmitorskog područja, osnovano 1994. godine i njeguje isključivo izvorni folklor, pjesme i igre iz ovih krajeva. Kroz KUD su prošle mnoge generacije, a njihove vitrine su pune pehara i priznanja sa raznih takmičenja širom zemlje i regiona.

Bonus video: