Foto: MSUCG

Odjeci nesvrstanih: “Drugačiji svijet je moguć”

Izložba Sama Duranta u kojoj predstavlja odabrana djela iz Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja i svoj novi autorski rad, spaja prošlost i sadašnjost, budi nove vizije i mogućnosti, poziva na interakciju, saradnju i zajedništno, a otvorena je u Galeriji MSUCG do 10. oktobra

7086 pregleda 0 komentar(a)
Foto: MSUCG
Foto: MSUCG

Istraživačka, angažovana, interaktivna, autentična izložba koja spaja prošlost i sadašnjost kroz prizmu umjetnosti i politike, podsjećajući na jedan od najvažnijih geopolitičkih pokreta 20. vijeka - Pokret nesvrstanih, postavka “Odjeci nesvrstanih: darovi i uzvraćanja” renomiranog umjetnika Sama Duranta otvorena je u utorak veče u Podgorici, u Galeriji Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG).

Brojni posjetioci svjedočili su tome da ova izložba nije samo indirektan podsjetnik na vrijeme kada su zemlje širom svijeta tražile treći put između dva suprotstavljena bloka, već i poziv na razmišljanje o tome kako te vrijednosti mogu uticati percepciju sadašnjosti, ali i na građenje budućnost, te o mogućnostima koje su postojale i koje mogu postojati, a nesumnjivo se javlja i pitanje gdje su “nesvrstane zemlje” danas.

Postavka sadrži djela iz Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja MSUCG pružajući dubok uvid u raznolikost i bogatstvo kulturne razmjene među nacijama koje su činile Pokret. Umjetnost, koja često ostaje u sjenci političkih dešavanja, Durantovom intervencijom postaje ključni element koji oživljava jednu utopijsku viziju - ideju da su mir i saradnja mogući u svijetu punom sukoba i nepravde.

Sam Durant
foto: Jelena Kontić

“Postkolonijalni period i istraživanje ideja i istorije Pokreta nesvrstanih nalaze se u fokusu umjetnikovog istraživanja već nekoliko godina”, istakla je na otvaranju kustoskinja izložbe Natalija Vujošević, dodajući da na izložbi umjetnik predstavlja svoj novi rad, čiju osnovu čini model parka Petrovića, nastao kao rezultat umjetnikovog istraživanja Kolekcije umjetnosti nesvrstanih zemalja.

Sam Durant
foto: MSUCG

“Pred nama je participativno i procesno orjentisan rad, koji se gradi kroz povezivanja i nadovezivanja najprije umjetnika sa Kolekcijom umjetnosti nesvrstanih zemalja, a onda i publike koju poziva da se uključi u dalje razvijanje rada kako bi zajedno stvarali kolektivno umjetničko djelo posvećeno imaginiziranju bolje budućnosti, koje će se nakon ove izložbe širiti u budućim iteracijama”, rekla je Vujošević.

Sam Durant, umjetnik poznat po kritičkom preispitivanju društvenih i političkih pitanja, ovom izložbom nije samo odabrao 25 radova iz bogate kolekcije Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore, već je njegova vizija i poruka mnogo dublja, naslućuje se iz postavke. Centralni dio izložbe je maketa parka ispred dvorca Petrovića na Kruševcu u Podgorici, a interaktivni prostori “kreativnog haosa” pružaju mogućnost publici za direktno učešće u postavci i ostavljanje ličnog pečata - eksponata. Radne stanice, prostori za čitanje i umjetnička djela predstavljaju poziv na akciju, na stvaranje i istraživanje novih mogućnosti. Snažan utisak ostavlja i način na koji je izložba organizovana - poziv na interakciju i stvaranje podiže nivo angažmana publike. Tako umjetnost nije pasivna, individualna i zatvorena, već simbol zajedničkog stvaralaštva koje biva neprekidno.

Umjetnik je izrazio veliko zadovoljstvo povodom realizacije same izložbe u Galeriji MSUCG, ističući da je Kolekcija pokreta nesvrstanih zemalja jedna od najznačajnijih kolekcija u svijetu umjetnosti.

“Zaista mislim da je Zbirka Kolekcije pokreta nesvrstanih zemalja koju imate u ovdje u Podgorici nešto veoma vrijedno, i da je neophodno da se u kontinuitetu čuva i promoviše, jer su ljudi širom svijeta zainteresovani za ovu kolekciju”, istakao je on i dodao da je saradnja na ovom projektu od velikog značaja za njega kao umjetnika, te da je izuzetno srećan što će novi rad učiniti da svi koji učestvuju budu umjetnici na tren i pozvao sve prisutne da učestvuju u kreiranju rada.

Sam Durant
foto: Jelena Kontić

Poruka “Drugačiji svijet je moguć” odzvanja prostorom kao moto koji nadilazi umjetničku formu i postaje univerzalni vapaj za promjenom. Durantov rad nije samo omaž prošlosti, već pokušaj da oživi ono što je ostalo zaboravljeno sa raspadom Pokreta nesvrstanih. Sam umjetnik je ranije istakao da se mnogo govorilo o političkom pokretu, ali malo se znalo o njegovom kulturnom aspektu. Upravo ta manje poznata umjetnička strana nesvrstanih zemalja podsjeća da su kultura i umjetnost neodvojivi djelovi svakog društva i pokreta.

Detalj makete
Detalj maketefoto: Jelena Kontić

Sami naslov “Odjeci nesvrstanih: darovi i uzvraćanja” nosi višeslojnu simboliku dok upućuje na ideje i vrijednosti Pokreta nesvrstanih koje i dalje odjekuju kroz umjetnost i kulturno nasljeđe, podsjećajući na univerzalne principe mira, solidarnosti i saradnje. Koncept davanja i uzvraćanja budi potrebu za razmjenom - vremenskom, političkom, kulturnom, ali i kolektivnu odgovornost prema prošlosti, a jednako i prema budućnosti.

Izložba je otvorena za javnost do 10. oktobra, a cijena pojedinačne ulaznice iznosi pet eura.

Bonus video: