Mugoša: Kultura je suština progresa jednog društva

Kako je saopšteno iz Evropskog saveza, Mugoša je na ovoj, kako je opisuju, nepartijskoj tribini održanoj u Njegoševom parku okupio relevantne ličnosti iz oblasti kulture, prijatelje i sugrađane koji stvaraju u Podgorici

5699 pregleda 7 komentar(a)
Julija Milačić Petrović Njegoš i Boris Mugoša, Foto: Evropski savez
Julija Milačić Petrović Njegoš i Boris Mugoša, Foto: Evropski savez

Kultura je suština progresa jednog društva, a mi se nalazimo na ovom nivou zato što nam je, nažalost, odnos prema kulturi na nezadovoljavajućem nivou, kazao je nosliac liste Evropskog saveza na predstojećim lokalnim izborima u Podgorici, Boris Mugoša, na panelu "Šta treba kulturi u Podgorici".

Kako je saopšteno iz Evropskog saveza, Mugoša je na ovoj, kako je opisuju, nepartijskoj tribini održanoj u Njegoševom parku okupio relevantne ličnosti iz oblasti kulture, prijatelje i sugrađane koji stvaraju u Podgorici.

"U ovom trenutku napraviti jednu ovakvu nepartijsku mini tribinu u kuturi veliki je izazov. Trudiću se da izađemo iz političkih matrica, te da ni u jednom trenutku ne pomislimo da se nalazimo u bilo kakvoj kampanji, bosim u kampanji afirmisanja kulture, koja je prema mom mišljenju, suština progresa jednog društva. Mi se nalazimo na ovom nivou zato što nam je,nažalost, odnos prema kulturi na nezadovoljavajućem nivou", istakao je Mugoša.

On je naglasio da je potrebno slušati struku i da je okupio prijatelje jer mu se čini da donosioci odluka sve manje slušaju struku i sve više misle da se razumiju u neke stvari u koje se ne razumiju.

Glumica Julija Milačić Petrović Njegoš pričala je o gorućim problemima kad je u pitanju dramska umjetnost i ukazala da Gradsko pozorište u Podgorici još uvijek nema svoju zgradu i da zaposleni u tom pozorištu rade u uslovima koji su 2024. nehumani, stoji u saopštenju Evropskog saveza. Ona je dodala i da je potrebno da se nađu načini kako se obezbijedila veća podrška grada za festivale.

Detalj sa tribine
Detalj sa tribinefoto: Evropski savez

Kompozitor Senad Gačević istakao je da danas imamo ozbiljnu estradizaciju kulture.On je kazao da bi trebalo napraviti Kuću Ksenije Cicvarić, na čelu sa Mićom Miranovićem, navodi se u saopštenju Evropskog saveza.

Pisac i profesor crnogorske književnosti Vladimir Vojinović kazao je da građanima treba omogućiti da u glavnom gradu da uživaju u knjigama, a da ne moraju ići ka knjizi u druge sredine i istakao da je Podgorica jedini značajnijij grad za koji zna da nema sajmište.

Kompozitor i muzički producent Vladimir Maraš, prema saopštenju Evropskog saveza, istakao je da Crna Gora nikad nije imala jasno definisanu kulturnu politiku, dok je muzičar Ilija Pejović naglasio da Podgorica mora da bude centar kulture.

Bonus video: