Kako je prošla čačanska priča

I nikad ne gubite iz vida da je borba protiv dezinformacija bitan segment borbe za demokratiju - i da nam demokratija neće biti poklonjena - moraćemo da se borimo i da se izborimo za demokratiju (kako znamo i umijemo)

10391 pregleda 9 komentar(a)
Srđan Laković, Foto: ingkomora.me
Srđan Laković, Foto: ingkomora.me

U međuvremenu su mi obožavateljke i obožavatelji nemilosrdno punili inbox najrazličitijim informacijama - poglavito u elegijskom tonu - a vezano za recentnija priključenija gospođe Radović Jelovac, vršiteljke dužnosti generalne direktorice Direktorata za sprovođenje državnih smjernica u oblasti arhitekture u Ministarstvu prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine - kao i za rezultate nebrojenih arhitektonskih i arhitektonsko-urbanističkih konkursa - što nacionalnih, što međunarodnih - koji su u potonje vrijeme organizovani, raspisani i žirirani u Crnoj Gori - što sam morao ignorisati - jer nije na meni da se bavim tom vrlo kompleksnom i vrlo mučnom problematikom - volja, u načelu, postoji, svakako - ali nijesam više mlad (majmun)...

OK, jesam se doskoro (do unazad par godina) bavio kompleksnom i mučnom konkursnom problematikom - vi ste mi svjedoci - a sve u nadi da ću pokrenuti stručne krugove i podstaći stručni dijalog - što se nije desilo, naravno - ispostavilo se da “Moje pleme snom mrtvijem spava,/ suza moja nema roditelja,/ nada mnom je nebo zatvoreno,/ ne prima mi ni plača ni molitve” - i sve se svelo na ono Losovo (Adolf Loos, 1870 - 1933): “Ins Leere gesprochen” (Izgovoreno u prazno).

Uostalom, obratite se drugu Mitroviću - predsjedniku Strukovne komore arhitekata (SKA) pri Inženjerskoj komori Crne Gore (IKCG) - drug Mitrović je vrlo agilan i sveprisutan kad je riječ o ovdašnjoj konkursnoj praksi - teško je zamisliti konkursni žiri kojim ne predsjedava upravo drug Mitrović - i ispred SKA IKCG i u svoje lično ime - ili je, u najgorem slučaju, drug Mitrović član žirija - a možete da se obratite i drugu Lakoviću - predsjedniku Skupštine IKCG - pa da drug Laković lijepo zakaže sjednicu SIKCG - u proširenom sastavu - koja bi bila posvećena isključivo konkursnoj praksi u CG - što bi bila savršena prilika, drage kolegice i drage kolege, da javno iznesete sve što vam je na dušama - a ne bi bilo zgorega, možda, da preskočite pomenutu dvojicu - i druga Mitrovića i druga Lakovića - i da se direktno obratite drugu Radunoviću - novom ministru prostornog planiranja, urbanizma i državne imovine - ali ne odmah, nego tamo po Novoj godini - ili još bolje po Jovanovudne (sv. Jovan, 20. januar) - jer bismo morali dati drugu Radunoviću tih stotinu (i kusur) dana da pohvata konce - i da nam predoči program djelovanja državanoga organa kojemu je na čelu - s akcentom, podrazumijeva se, na primarnim pravcima djelovanja.

***

Kad već pomenuh druga Lakovića - ne mogu a da ne pomenem prilog koji je emitovan na TV Vijesti 17. maja prošle godine - kojemu je tema bio notorni Detaljni urbanistički plan “Gorica C” - odnosno Predlog odluke o stavljanju van snage Odluke o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Gorica C” u Podgorici (SLCG, Opštinski propisi, br. 40/19) - koji je, hajde i to da kažem, usvojen na III Sjednici Skupštine Glavnog grada Podgorice, održanoj 11, 15. i 19. maja prošle godine.

Zvijezda priloga je bio, pogađate: drug Srđan Laković - aktuelni predsjednik Skupštine IKCG i bivši predsjednik IKCG (u periodu od aprila 2019. do oktobra 2021. godine - što će reći da je notorni DUP “Gorica C” donijet za Lakovićevoga vakta na čelu IKCG).

“Uglavnom su nam planove radile firme sa strane”, klikuje Laković u pomenutom prilogu. “To je država dozvoljavala (a dozvoljavali su i neki drugi subjekti, kad smo već kod toga - op.a.). Te firme su, konkretno DUP “Gorica C”, odnosno njegovo oživljavanje, koje je rađeno/urađeno van zakona/mimo zakona (mimo zakona!? - je li neko to prijavio nadležnim organima?! - op.a.) - ta firma treba da snosi odgovornost, ali ona se nalazi u Čačku”.

Riječ je o preduzeću “Urbanprojekt - Preduzeće za konsalting, urbanizam, projektovanje i inžinjering” iz Čačka - a kako se baš ta firma, a ne neka druga, našla u ulozi obrađivača planskog dokumenta naslovljenog DUP “Gorica C” - ne znam, da budem iskren - ali bih se kladio, za sve pare, da je sproveden postupak javne nabavke i da je baš čačanski “Urbanprojekt” ponudio najnižu cijenu - uz opasku da je tada (Odluka o izradi Detaljnog urbanističkog plana “Gorica C” donijeta je za vakta Slavoljuba Stijepovića za kormilom GG PG - SL CG 14/2018, od 27. aprila 2018. - neposredno prije no što će to kormilo preuzeti drug Vuković) - cijena bila odlučujući faktor - dok je u vrijeme premijera Abazovića posao izrade planske dokumentacije (pogledati Odluku o izradi (novog) Detaljnog urbanističkog plana “Gorica C” u Glavnom gradu - Podgorica i Odluku o određivanju rukovodioca izrade Detaljnog urbanističkog plana “Gorica C” u Glavnom gradu - Podgorica i visini naknade - SL CG 96/2003, od 27. oktobra 2023.) dobijao/dobijala onaj/ona u kojega/koju je premijer uperio prst.

Kako bilo, sasvim je izvjesno da su Čačani isporučili planski dokument koji se mnogo dopao drugu Vukoviću, gradonačelniku PG - i kojega su prije usvajanja u Skupštini GG PG odobrili i gospođa Izgarević - u to vrijeme v.d. Generalne direktorice Direktorata za planiranje prostora pri Ministarstvu održivog razvoja i turizma - i Savjet za reviziju planskih dokumenata (raspitati se kod druga Svetislava Gavrilovoga Popovića - znamenitoga crnogorskoga urbaniste, a vjerovatno (kladio bih se) i predsjednika pomenutog SzRPD u vrijeme usvajanja DUP-a “Gorica C” - o pozitivnom stavu Savjeta o Nacrtu DUP-a “Gorica C”) - a nije zgorega pomenuti i druga Barovića - u to vrijeme VD sekretara Sekretarijata za planiranje prostora i održivi razvoj pri GG PG - u ulozi predstavnika predlagača (Ivan Vuković ispred GG PG) koji je učestvovao u radu Skupštine GG PG i njenih radnih tijela prilikom razmatranja Predloga DUP-a “Gorica C” - i koji je dao sve od sebe da 1. oktobra 2019. godine, u SGG PG bude izglasana Odluka o donošenju Detaljnog urbanističkog plana “Gorica C” u Podgorici.

Svetislav Gavrilov Popović
Svetislav Gavrilov Popovićfoto: Ucg.ac.me

Dakle, kad gospođa koja živi u obuhvatu DUP-a “Gorica C” - gospođa kojoj se ukazala zgrada na par metara od zgrade u kojoj živi - i koja je osuđena da ubuduće gleda u komšijske gaće na štriku i u komšijski pljat - a ne na kučka i malesijska brda u daljini - postavi pitanje: ko je kriv? - odgovor bi bio da Čačani snose dio krivice, svakako - ali čačanska priča ne bi prošla da nije bila po volji drugovima Vukoviću, Baroviću, Svetislavu Gavrovome, drugarici Izgarević - i naravno: drugu Lakoviću, ispred IKCG.

I nikad ne gubite iz vida da je borba protiv dezinformacija bitan segment borbe za demokratiju - i da nam demokratija neće biti poklonjena - moraćemo da se borimo i da se izborimo za demokratiju (kako znamo i umijemo).

Bonus video: