Promocija zbirke "Visine Tien Šana"; Kovačević: Moramo postati antika i Srednji vijek. Spašeni od boljih verzija sebe

"Ova knjiga je putovanje kroz život, onaj neizrečeni u svakodnevnici, onaj koji je živjelo srce, koji je dohvatala duša u svojim usponima i padovima. Zato je ova knjiga istovremeno i ispovjest...Kao kada u očima svoje djece prepoznate oči one koja ih je rodila, njenu nježnost i ljubav, tako ćete to isto prepoznati i u poeziji Miljana Mijuškovića", rekao je predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević

5228 pregleda 4 komentar(a)
Kovačević govori na promociji, Foto: Svetlana Mandić
Kovačević govori na promociji, Foto: Svetlana Mandić

U organizaciji Matice srpske – Društva članova u Crnoj Gori, JU "Zahumlje" i Turističke organizacije Nikšić, promovisan je pjesnički prvijenac Miljana Mijuškovića, nedavno objavljena zbirka "Visine Tien Šana".

Prema riječima predsjednika Opštine Nikšić, Marka Kovačevića, pjesnici postajemo tek kada svoje pjesme pustimo da idu dalje same i omogućimo im da izvedu još nekoga na put ka "Visinama Tien Šana".

"Ova knjiga je putovanje kroz život, onaj neizrečeni u svakodnevnici, onaj koji je živjelo srce, koji je dohvatala duša u svojim usponima i padovima. Zato je ova knjiga istovremeno i ispovjest...Kao kada u očima svoje djece prepoznate oči one koja ih je rodila, njenu nježnost i ljubav, tako ćete to isto prepoznati i u poeziji Miljana Mijuškovića. I sve one staze, slijepe koje nisu vodile nikuda i one koje su vodile na 'Visine Tien Šana', a koje su se pretvarale u stihove i postajale pjesme koje čine ovu zbirku poezije. A opet, sve to su svoje, posebne, pjesme i životi, kao što su i naša djeca novi ljudi koji će da žive svoje živote i mimo nas", istakao je Kovačević koji godinama piše poeziju.

Kako je rekao, da bi sve to shvatili ne smijemo ostati "netaknuti i cijeli, i moramo znati da je ranjivost moć".

"Moramo postati antika i Srednji vijek. Spašeni od boljih verzija sebe. Posebnost Miljanovih pjesama su njihovi naslovi, pravi putokazi i na lakim i na strmim stazama. A suština njihova - taknut i oljušten, kao ona velika riba u 'Starcu i moru', spoznati život koji vrijedi ako ga živiš sa bližnjima, tražeći onu misao koju si znao na rođenju i odmah zaboravio. Da iz tvoje boli ne izrastaju kandže vulverina kojima potom povređuješ druge. U pjesmama 'Život bez bližnjeg' i 'Vulverin', Miljan na neobičan način otkriva suštinu naših života. Kad prvo spašavaš sebe a živiš bez bližnjeg, ti si sebičan. Kad prvo spašavaš svijet, a ne misliš na sebe, ti si rob svijeta. Biti svoj, a imati bližnjeg i voljeti ga kao samoga sebe, priznati mu slobodu a voljeti ga, živjeti sa njim, to je punoća koje bez te uzajamnosti nema. Cjelina kojoj težimo svi okrnjeni (ako smo netaknuti i cijeli onda nemamo sa kim da postanemo cjelina), koji kada dio koji nedostaje popunimo pogrešnim dijelom postajemo – greška i mutanti", smatra Kovačević.

Sa "Visina Tien Šana", u prevodu nebeskih planina, lako može da se padne i polomi, ukoliko se ne održi ravnoteža.

"Ali trenutak spoznaje je pristanište koje otkriva suštinu broda, koja kazuje da mora dalje da se plovi, pleše, da se pamti opasnost iz koje ste nastali, da se opet dođe do trenutka kada će neko poništiti sve vaše obale, kada samo plovidba ostaje mogućnost. I eto očas nove cjeline koja će dotaći bjeline Tien Šana. Na tim te vrhovima nebeskih planina najprije uoče i najlakše postaješ meta, ali se sa njih i najprije dotiče cjelina i sa njom se stapa zauvijek. Samo se penjite", poručio je Kovačević.

Prema riječima prof. dr Draga Perovića, slika i riječ, verbalno i vizuelno, dvije su odskočne daske čovjekovog orijentisanja u univerzumu i iskakanja iz običnog svijeta.

"Oduvijek u tom milenijumskom duelu riječ se javlja kao čovjekova pjesnička katarza, kao preobražaj slike i osjećanja, pročišćenje koje se zbog ustalasalosti života između plitkosti uskomešale i brbljive svakodnevnice i nedokučivosti 'božanskih planina' tišine, ne može nikada dovesti do kraja, i izvesti pjesničkom riječju. Otuda je i ova Miljanova zbirka kao mladićko pročišćenje 'okrenuta' protiv njega i najavljuje dvije nove zbirke, dva nova pročišćenja ne samo autora i atmosfere u kojoj stvara, već i same ove zbirke", kazao je Perović.

Kako je istakao, da nema gubitka na dodirnim tačkama relacije doživljeno-izrečeno-razumljeno, čovjek uopšte ne bi bio čovjek, ne bi bilo stvaralačkog impulsa u čovjeku. Isto tako, ljubav koja nije rana nije poezija.

"Tek tu materijalno tijelo, ako je bez bližnjeg koji više nije 'pasta za zube', postaje duhovno, poetsko, 'zamjenica bez imenice / život bez glagola /.../ derivat bez derivata'. I ne može ti pomoći ni ničeansko majstorstvo 'za sve', ni Šlajermaherova ideja kojom 'bolje ti znaš o drugom ko je on / od njega samog'. Svi će ti reći da 'si uspio', samo ti nećeš znati u čemu i kako, kod koga i zašto, dok plamti ona žeđ u tebi. I sve dok je o njoj riječ niko od nas ne smije suditi pjesniku i filosofu, iako je svako čitanje 'Visina', jedno suđenje u kom je krik riječi nečujan pred sudskim vijećem, jer je ono unaprijed osudilo svaku riječ koja nije ispjevana onako kako u ljudskom zakonu piše", kazao je Perović.

Pjesnik i direktor Nikšićkog pozorišta, Radinko Krulanović, savjetovao je Mijuškovića da se ogrne poezijom i da se ne začudi što će se sresti sa onim čemu se nije nadao.

"Vidjećeš da poezija ima oštre bodlje, ali neka ti bude za utjehu da lijepo bole. Vidjećeš ti svoga boga, drznuo si da hodaš visinama. Drži se onda za oblake jer ti druge pomoći nema. Drži se za riječi počelne, mada od njih boli glava, jer riječ je ljubav i san i još ponešto...Nijesi jedini koji u poeziji vidi čudesa i moć, ali lijepo vidiš i jedno i drugo. Poezija je kopča na košulji ispod koje srce hoće da iskoči i otkrije tajnu. Poezija je vez, arabeska, mozaik, neprekidni drhtaj iskonskog zavjeta da će pjesma usoliti sve", poručio je Krulanović.

Posebnost zbirke "Visine Tien Šana", prema njegovim riječima, su sofisticirani zanos, divna muzikalnost, dobar ritam, melodičnost Baezove, Kleptona i Dilana.

"Pjesme su zvučne, pjevljive, bez prenatrpavanja, u divnom saglasju tonova i riječi, otvarajući polje jedne divne refleksivne liričnosti koja je, po mom viđenju, preduslov da je poezija kvalitetna. Miljanova poezija je ritmična i neposvađana sa sobom...Zbirka je lijepo opijena, hrabro idući u susret životu", kazao je Krulanović i poželio dobrodošlicu Mijuškoviću u "duboko ljubičasto" i "slobodu koja služi prvom koji naiđe".

Mijušković se zahvalio svima koji su pomogli da knjiga ugleda svjetlost dana i bude promovisana, posebno izdavačkim kućama "Štampar Makarije" iz Beograda i "Obodsko slovo" iz Podgorice, kao i izdavaču Radomiru Uljareviću, koji su njegov pjesnički san pretvorili u javu.

Stihove su govorili glumac Velizar Kasalica i autor, uz pratnju na gitari muzičara Nemanje Popovića, dok je moderatorka večeri bila književnica Milica Bakrač. Iznenađenje večeri bila je Miljanova kćerka Vasilisa koja je recitacijom pjesme koju je njen otac posvetio njenoj majci pokazala da samouvjereno vlada scenom i da su zaslužene nagrade koje je kao mlada recitatorka dobila.

Promocija je organizovana u sklopu Septembarskih dana kulture.

Bonus video: