„Vrpca” osvojila sve nagrade na FIAT-u

Na ovogodišnjem Festivalu internacionalnog alternativnog teatra pozorišno djelo Aleksandre Arizanović, jednoglasnom odlukom žirija, proglašeno je najboljim u svim kategorijama

2572 pregleda 38 reakcija 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Duško Miljanić
Sa dodjele nagrada, Foto: Duško Miljanić

Festival internacionalnog alernativnog teatra FIAT prkosi stereotipima, ne mari za uvriježene protokole i standardne procedure, prevazilazi očekivanja, podstiče i pokazuje bunt... Ono što bi za ma koji svjetski festival bilo čudno ili pak neočekivano, nije i za FIAT...

Jedinstvena situacija da sve nagrade odu u iste ruke desila se upravo ove godine, na proglašenju najboljih 39. izdanja FIAT-a, u subotu veče. Žiri u sastavu: predsjednica, balerina Sonja Vukićević, glumac Aleksandar Gavranić i reditelj Mirko Radonjić, jednoglasno je odlučio da predstava “Vrpca” Udruženja baletskih umetnika Srbije dobije sve tri nagrade, i to: nagradu za najbolju predstavu, nagradu “Slobodan Milatović” za najbolju režiju i nagradu za najbolju žensku ulogu koju su podijelile Aleksandra Arizanović i Jeliza Arizanović.

Zasijenile: Aleksandra Arizanović i Jeliza Arizanović
Zasijenile: Aleksandra Arizanović i Jeliza Arizanovićfoto: Duško Miljanić

“U sadašnjem trenutku civilizacije i pozorišta, pitanje šta je to alternativa ostaje otvoreno i za autore i za publiku, a ovogodišnji FIAT je nastojao da priđe tom pitanju s više strana. Po mišljenju stručnog žirija, jedna predstava je uspjela da pruži odgovor na pitanje šta je alternativni teatar, tako što to pitanje nije bilo u centru njenog interesovanja. Krećući od autobiografskog polazišta, ova predstava prevazilazi privatno i intimno, te snagom stvaralačkog izraza raste do univerzalnog, koje svojom emocionalnom slojevitošću krajnje jednostavno i toplo komunicira s publikom. Istraživački pristup i odvažnost da se minimalnim sredstvima dosegne uzvišeno, iznalaženje tjelesnog i verbalnog odgovora na kompleksna filozofska pitanja o životu i smrti, uz beskrajnu čistotu odnosa dva bića na sceni, učinili su da ova predstava poraste do istinskog teatarskog događaja čiji se puls završava na sceni, ali čiji eho ostaje u svakom gledaocu”, naveo je tročlani žiri u obrazloženju.

“Vrpca” je koreodramski komad koji u trajanju od svega 25 minuta nudi kompletnu priču, ali i katarzu. Režiju, dramaturgiju i koreografiju potpisuje Aleksandra Arizanović koja scenu dijeli sa svojom majkom, kompozitorka pjesme “Gora” je Julija Petković, a kompozitor pjesme “Vrpca” Nemanja Antonijević.

Koreodrama 'Vrpca'
Koreodrama "Vrpca"foto: Duško Miljanić

Ova predstava slavi ljubav radost života i ljepotu stvaranja umjetničkog djela iz ličnog iskustva. Ma kakvo iskustvo nas sretne na putu, ona je još jedna prilika da se život još ispunjenije u ovom trenu živi, kao i prilika da se iz tog iskustva kreira i podijeli s nekim ta kreacija. Uspije li to odijelo do čovjeka koji mu svjedoči promijeni makar mrvu nabolje, umjetnik ima razlog da bude na sceni. Vrpca je predstava koja živi da bi navela one koji je gledaju da i oni još jače požele da žive”, navodi se u opisu predstave koja je bogatu, jaku i raznovrsnu konkurenciju ostavila bez nagrada.

FIAT, koji se ove godine realizovao pod sloganom “Klatno”, zatvoren je u subotu veče na platou ispred Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Bonus video: