Film o ispraznosti i konzumerizmu najbolji na Džadi

“Supermarket” Nemanje Bečanovića osvojio glavnu nagradu na 9. izdanju Međunarodnog festivala debitantskog igranog filma, dok je nagradu za najboljeg režisera dobio Ivan Marinović za “Žive i zdrave”

2897 pregleda 0 komentar(a)
Sa dodjele nagrada, Foto: Aleksandar Jaredić
Sa dodjele nagrada, Foto: Aleksandar Jaredić

Zbog izuzetno originalnog pristupa jednoj univerzalnoj temi film “Supermarket” crnogorskog reditelja Nemanje Bečanovića osvojio je glavnu nagradu na ovogodišnjem, 9. izdanju Međunarodnog festivala debitantskog igranog filma “Džada film fest”.

To je odlučio žiri u sastavu: njemački producent Kristof Toke (Christoph Thoke), scenaristkinja Melina Pota Koljević i montažerka i producentkinja Nataša Pavlović.

“Glavni junak ove izrazito filozofske filmske priče provodi noć u supermarketu, i tokom filma gledalac postaje svjestan da je to slika suštine života savremenog čoveka. Film šalje poruku o ispraznosti i konzumerizmu koji u sve većoj mjeri oblikuje našu egzistenciju. Zbog izuzetno originalnog pristupa jednoj univerzalnoj temi, žiri dodjeljuje glavnu nagradu filmu ‘Supermarket’ u režiji Nemanje Bečanovića”, obrazložio je Toke prilikom ceremonije dodjele nagrada koja je upriličena u subotu veče u podgoričkom Bloku V.

Radnja filma prati beskućnika koji već godinu dana neometano živi u supermarketu, a renomirani američki časopis “Variety” opisao ga je kao “čvrstu satiru koja svoju priču o slijepom putniku u supermarketu prožima Kjubrikovskom hladnoćom”.

Džada
foto: Aleksandar Jaredić

“Danju je skriven u ventilacionom sistemu gdje spava, a uveče kada se supermarket zatvori izlazi da bi uživao u pogodnostima ponude. Njegov mir jedne noći narušava Robert, bivši radnik obezbjeđenja supermarketa, koji se nakon otkaza takođe odlučio “useliti” u prodavnicu, a budući da je radio u sektoru nadzora, znao je kako da ugasi alarm i nadzorne kamere. Beskućnik oprezno prihvata novo poznanstvo i tako rješava problem usamljenosti”, navodi se u opisu djela u čijem je fokusu “priča o savremenom Robinsonu Krusou”...

Uloge u filmu tumače: Bojan Žirović, Branimir Bane Popović i Ana Pejović.

“Supermarket” je svjetsku premijeru imao u novembru prošle godine, u glavnom takmičarskom programu festivala “A” kategorije u Estoniji “Tallinn Black Nights Film Festival”.

Prema odluci žirija, nagradu za najbolju režiju osvojio je Ivan Marinović za ostvarenje “Živi i zdravi”, a u njegovo ime nagradu je primio protagonista filma Goran Slavić.

“’Živi i zdravi’ vrlo duhovito i s puno simpatije prema akterima, preispituje suštinu jednog rituala, suprotstavljajući ga formi koju svi fanatično ispunjavaju. Tema je Bergmanovska, a rediteljski pristup se rukovodi razumijevanjem mediteranskog podneblja”, smatra žiri.

“Dva dana prije svadbe Dragana odlučuje da ipak ne želi da se uda. Međutim, sve je spremno: rodbina je pozvana, pokloni kupljeni, muzika plaćena, a pršuti isfetani. Za Lesa, strogu i surovu glavu mladoženjine porodice, nema govora o otkazivanju. Svadba mora da se desi, on svoj obraz pred narodom neće tek tako izgubiti. Zanesen romantičnom idejom o braku i ljubavi, mladoženja Momo se nada da će mlada zaista ostati. Tako kreće najveća farsa ikad priređena na poluostrvu, začinjena velikom količinom dinamita, kako tradicija i običaji nalažu”, navodi se u sinopsisu.

Veliki, kvalitetan i kompaktan glumački ansambl predvode: Tihana Lazović, Goran Slavić, Goran Bogdan, Dragana Dabović...

Trio Toke, Koljević i Pavlović posebno su pohvalili “film koji na životno i umjetnički istinit način istražuje stvarnost mladih ljudi na društvenoj margini”, navode oni i otkrivaju o kom filmu se radi...

Džada
foto: Aleksandar Jaredić

“Filmska priča prati ritam stvarnosti u ubrzanom tempu koji nam otkriva suštinu i pozadinu svijeta na koji su osuđeni društveni otpadnici. Specijalno priznanje žiri dodjeljuje filmu ‘Indigo Kristal’ reditelja Luke Mihailovića”, istakao je žiri uz čestitke dobitnicima i zahvalnost “svim učesnicima na izuzetnom doprinosu filmske umjetnosti”...

Nagrade, koje obuhvataju novčani ček i statuu, uručila je predstavnica pokrovitelja i sponzora nagradnog fonda “Universal Capital banke”, Ozana Popović.

“Universal Capital Banka je godinama unazad dio ove uspješne priče koja objedinjuje strasti ka sedmoj umjetnosti, ali i predanost i viziju ka izgradnji boljeg, inkluzivnijeg i pravednijeg društva za sve nas. Ova saradnja, koja je iz godine u godinu sve uspješnija, ostavlja trajan pečat i inspiriše, pružajući neprocjenjiva iskustva svima koji su dio ove filmske avanture”, rekla je ona.

Popović je poručila da se raduje nastavku saradnje s predstavnicima Džada Film Festiva, “koji ulažu svoje maksimalne napore i svake godine svojim profesionalnim pristupom i ljubavlju koju prenose na ovaj događaj, prevaziđu sva očekivanja”, istakla je ona.

Poslije dodjele nagrada prikazan je film “Živi i zdravi”, a publici su se uoči projekcije poklonili glumci: Sejdo Alilaj, Stefan Vuković i Goran Slavić.

Iako je takmičarski segment završen u subotu veče, deveto izdanje Džade, koja se odvila pod sloganom “Spark in the dark”, zatvoreno je juče projekcijom hrvatskog filma za djecu “Dnevnik Pauline P.” Nevena Hitreca.

Bonus video: