Kreativno promišljanje i vizuelna artikulacija

Izložba fotografija studenata FLU sa Cetinja biće otvorena u srijedu u Podgorici, u galeriji “F 64”

848 pregleda 0 komentar(a)
Foto: anja kalezić
Foto: anja kalezić

Izložba fotografija “Proces/FLU Cetinje 2023/2024”, na kojoj će biti predstavljena djela studenata Fakulteta likovnih umjetnosti (FLU) s Cetinja, biće otvorena u srijedu, u Podgorici, u Galeriji “F 64”, u 20 časova.

Radove za izložbu je izabrala saradnica u nastavi na FLU Cetinje Sandra Đurović, koja je tokom školske 2023/2024. godine vodila vježbe na predmetima iz oblasti fotografije na kojima su i realizovane.

Prof. mr Lazar Pejović navodi da izložba uključuje radove studenata druge godine osnovnih studija koji tek počinju da se bave fotografijom (Jelena Bogojević, Bojana Vušurović, Pauline Kandybovich, Nevena Petrović, Ines Radović), studenata treće godine smjera “Grafički dizajn” (Mia Bulatović, Jelena Vujović, Tamara Femić, Ivona Mirković, Tereza Živković), kao i radove studenata prve godine master studija grafičkog dizajna i slikarstva (Bojana Vukčević, Valentina Dronjak, Sandra Bošković, Jovana Mijanović, Milanka Mirković, Ivana Milić, Ina Koprivica).

“Svi oni su imali konkretan zadatak: od jednostavne interpretacije zadate teme (II godina), preko osmišljavanja fotografskog rješenja za unaprijed izabranu temu i njegovo oblikovanje u formi plakata (III godina), do prepoznavanja i primjene taktika upotrebe medija fotografije u savremenoj umjetničkoj i dizajnerskoj praksi (MA). Iako se radi o jednostavnim zadacima koji naizgled ne ostavljaju puno prostora slobodnom autorskom izrazu, u pojedinim radovima postignut je visok kvalitet kreativnog promišljanja teme i njene vizuelne artikulacije”, istakao je Pejović.

Pejović je podsjetio da je galerija F64 s izlagačkim programom počela upravo izložbom studenata FLU Cetinje, 2021. godine. Od tada je, ocjenjuje on, izgradila zavidan status i etablirala se kao regionalni centar za promociju i predstavljanje umjetnosti fotografije, a u istom periodu i nastava iz oblasti fotografije na FLU Cetinje je značajno osavremenjena.

“Program predavanja i vježbi usmjerava se u pravcu razumijevanja savremenih pojava u mediju fotografije, ali i kulturnog, društvenog, istorijskog i umjetničkog konteksta na koji se oni naslanjaju. U odnosu na praktični rad, ovaj pristup se ogleda u insistiranju na razumijevanju postupaka kroz koje se artikuliše poruka/ideja u mediju fotografije. Akcenat je više na shvatanju i kontekstualizaciji semantičkih slojeva nego na tehničkom postupku ili formalnoj i produkcionoj perfekciji - ne zaboravimo da ovo nijesu studenti fotografije, već grafičkog dizajna, slikarstva, intermedijalne umjetnosti, vajarstva”, ističe Pejović.

Bonus video: