Predstava “Oprosti, druže stari” u Podgorici

Teatar 303 iz Kotora najavljuje angažovanu i satiričnu predstavu koju će večeras izvesti u KIC-u “Budo Tomović”

1516 pregleda 0 komentar(a)
"Oprosti, druže stari", Foto: Privatna arhiva
"Oprosti, druže stari", Foto: Privatna arhiva

Pozorišni komad “Oprosti, druže stari”, s podnaslovom “Bezmetković”, u produkciji Teatra 303 iz Kotora, biće izvedena danas u Podgorici, u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u 20 časova.

Scenario potpisuje poznati aforističar i satiričar Velizar Radonjić iz Podgorice, a režiju Dragan Buzdovan iz Kotora. U predstavi igraju: Ilko Marović, Dragan Buzdovan, Nađa Radonjić, Dušan Kustudić, Vojin Begović, Drago Rapovac i Anastasija Sredojević. Scenografiju je uradio Marko Ševaljević, muzičke numere i audio-efekte potpisuje Kristijan Đuranović, a dizajn propratnog materijala Siniša Vukčević.

Oprosti druže stari
foto: Promo

“’Oprosti Druže Stari (Bezmetković)’ je angažovana predstava koja upire prstom u naša nepočinstva, podjele, čegrsti i omraze, kritikuje i opominje na razaranje sistema vrijednosti. Nastao iz potrebe da nam otvori oči, on progovara u ime većine, budi našu savjest i postaje naša savjest. ‘Bezmetković’ ne pristaje na pristajanje. On je na neki način promoter građanskog bunta i građanske svijesti”, navodi Buzdovan u najavi događaja.

On dodaje da Radonjić, kao hroničar i satiričar, oštrim i aforističarskim rečenicama u “Bezmetkoviću” zida jednu kamenitu i vrletnu sliku Crne Gore, njenog savremenog trenutka, ali i onog istorijskog, vječnog zapravo.

'Oprosti, druže stari'
"Oprosti, druže stari"foto: Privatna arhiva

“Koristeći se ironijom kao osnovnim sredstvom, doseže satiru koja nije otrovna, već ljuta. Napravio je melem od ljutih trava koji se privija na ljutu ranu. Da bi se melem konzumirao autor mu je dodao malo humora, i crnog i onog manje crnog, i dobio igrokaz koji se konzumira kao antidot”, ističe on.

Predstava je, uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore, nastala kao rezultat saradnje Teatra 303, Omladinskog servisa Kotor i Omladinskog servisa Podgorica kroz projekat “Mladi u susret starima”.

“Ovim projektom je u planu da svi Omladinski servisi u Crnoj Gori budu nosioci organizovanja ove predstave kao poklona penzionerima u svojim sredinama, a večeras se igra kao poklon Udruženju penzionera Podgorice”, poručuje Buzdovan.

Bonus video: