Pobjednice ZUNS-ovog konkursa za vanudžbeničku literaturu

U kategoriji književnosti za odrasle najboljim je proglašen rukopis Svetlane Kalezić Radonjić, a u konkurenciji književnosti za djecu i omladinu Veselinke Martinović

1469 pregleda 0 komentar(a)
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, Foto: Promo
Zavod za udžbenike i nastavna sredstva Podgorica, Foto: Promo

Pobjednice nedavno završenog konkursa Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva (ZUNS) za vanudžbeničku literaturu su Svetlana Kalezić Radonjić i Veselinka Martinović, saopšteno je juče.

Zavod za udžbenike je u januaru raspisao konkurs za odabir najboljih djela vanudžbeničke literature u dvije kategorije, i to: knjiga poezije, proze ili drame za odrasle, odnosno knjiga poezije, proze ili drame za djecu i omladinu.

O nagradama je odlučivao žiri u sastavu: direktorica ZUNS-a i predsjednica žirija Aleksandra Hajduković, glavni urednik u ZUNS-u Radule Novović, pjesnikinja i književna kritičarka Jovanka Vukanović, vanredna profesorica na Filološkom fakultetu dr Sanja Šubarić, profesorica crnogorskog jezika i književnosti Svetlana Jovetić Koprivica i književnik Nikola Nikolić.

“Na konkurs je stigao ukupno 21 rukopis, od kojih je njih 19 zadovoljilo propozicije. Žiri je jednoglasno odlučio da u kategoriji književnosti za odrasle nagradi rukopis Svetlane Kalezić Radonjić, dok je u konkurenciji književnosti za djecu i omladinu trijumfovala Veselinka Martinović”, navodi se u saopštenju.

Takođe, žiri je donio odluku da otkupi još dva rukopisa namijenjena odraslima, koji su se istakli svojim kvalitetom: poeziju Dragane Erjavšek, te prozu Đorđa Gregovića.

Bonus video: