Simpozijum skulpture slavi slovo

Manifestacija od posebnog značaja za kulturu Crne Gore biće otvorena u ponedjeljak u Danilovgradu

1228 pregleda 0 komentar(a)
Poljski vajar Tomasz Matusewicz, Foto: Privatna arhiva
Poljski vajar Tomasz Matusewicz, Foto: Privatna arhiva

Internacionalni simpozijum skulpture u Danilovgradu, manifestacija koji nosi status od posebnog značaja za kulturu Crne Gore, biće otvorena 23. septembra u 13 časova, najavljeno je na jučerašnjoj konferenciji za medije u Galeriji Umjetničke kolonije u Danilovgradu.

Vajari, učesnici ovogodišnjeg simpozijuma su Tomasz Matusewicz iz Poljske i Milivoje Babović iz Crne Gore, juče su predstavili djela na kojima rade, nakon što su predstavili svoje dosadašnje stvaralaštvo.

Simpozijum skulpture Danilovgrad
Simpozijum skulpture Danilovgradfoto: Privatna arhiva

“Dva vrsna skulptora spaja upravo umjetnička posvećenost slovima, na primjeru Matusewicza latinična, a u slučaju Babovića ćirilična, iz prve štampane knjige kod Južnih slovena - Oktoih prvoglasnik. Upravo jedno od njih, rađeno u monumentalnoj kombinaciji kamena i metala, s visinom od skoro četiri metra biće otkriveno na predstavljanju radova završenih u okviru Internacionalnog simpozijuma skulpture, čime će ujedno biti obilježeno i 530 godina štamparstva u Crnoj Gori”, najavio je vršilac dužnosti poslovnog direktora Javne ustanove “Umjetnička kolonija” Danilovgrad Andrija Radulović.

Simpozijum skulpture Danilovgrad
Simpozijum skulpture Danilovgradfoto: Privatna arhiva

Govoreći o svom boravku u Danilovgradu, Matusewicz je istakao da je 2019. godine već bio ovdje, na čelu delegacije Akademije nauka i umjetnosti Poljske. Podijelio je svoje oduševljenje Kolonijom “koja odiše posvećenim umjetničkim radom i predstavlja bogatstvo” kojeg su, vjeruje on, svjesni svi građani Danilovgrada i Crne Gore. Posebno je naglasio da mu je veoma prijatan boravak u Umjetničkoj koloniji tokom kojeg radi na svom djelu, a navodi i da je ostvario dobru saradnju sa zaposlenima, vajarima Veliborom Pavićevićem i Jovetom Ljumovićem.

Simpozijum skulpture Danilovgrad
Simpozijum skulpture Danilovgradfoto: Privatna arhiva

Radulović je, kao prateći segment najavio i Međunarodni naučni skup, simpozijum na kome će učestvovati 15 istaknutih vajara, teoretičara umjetnosti, univerzitetskih profesora, estetičara, a svi oni govoriće na temu “Savremena skulptura - izazovi i tendencije”. Taj značajni događaj, detaljnije će biti najavljen naknadno. Simpozijum će biti realizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i medija Crne Gore i Opštine Danilovgrad, uz tradicionalno sponzorstvo za kamen “Maljat stone AD”, ističe Radulović.

Učesnici ovogodišnjeg Simpozijuma su Tomasz Matusewicz iz Poljske i Milivoje Babović iz Crne Gore

Bonus video: