Završeni konzervatorski radovi na Lubardinom “Trinaestojulskom ustanku”

Radovi koštali oko 12 hiljada eura, urađene i analize kako bi se utvrdilo koju slikarsku tehniku je Petar Lubarda koristio, saopšteno je na konferenciji za medije u Nikšiću

2970 pregleda 0 komentar(a)
Trinaestojulski ustanak Petar Lubarda - konferencija za medije povodom završenih konzervatorskih radova, Foto: svetlana Mandić
Trinaestojulski ustanak Petar Lubarda - konferencija za medije povodom završenih konzervatorskih radova, Foto: svetlana Mandić

Zahvaljujući saradnji koja je prije dvije godine uspostavljena između nikšićke JU "Muzeji i galerije" i beogradske Kuće legata, ali i saradnji Opštine Nikšić i grada Beograda, urađeni su konzervatorski radovi na monumentalnoj slici "Trinaestojulski ustanak" Petra Lubarde.

Lubardina slika je u kolekciji JU "Muzeji i galerije" od 1967. godine, a direktorica te ustanove Vesna Todorović kazala je da je bila u jako lošem stanju i dosta oštećena. Za pomoć su se, dodaje, obratili Kući legata koja je već imala iskustva s konzervatorskim radovima i koja, između ostalih, ima i legat Petra Lubarde.

Trinaestojulski ustanak Petar Lubarda
Trinaestojulski ustanak Petar Lubardafoto: Svetlana Mandić

"Obratili smo se na pravu adresu i dobili veliku pomoć i podršku u cijelom procesu, a Kuća legata je cjeli projekat finansirala i na tome smo im zahvalni", rekla je Todorović na jučerašnjoj konferenciji za medije.

Slika je dimenzija 5,50 x 2,48 metara i jedno je od najvećih platna koje je Lubarda uradio.

Saradnja "Muzeja i galerija" i Kuće legata, objašnjava Todorović, uglavnom se odnosila na izložbe Lubardinih djela i promocije monografije o njemu.

Direktor Kuće legata Filip Brusić Reno istakao je da su konzervatorski radovi koštali oko 12 hiljada eura i da su prvo morali da odrade analize kako bi utvrdili koju slikarsku tehniku je Lubarda koristio.

Trinaestojulski ustanak Petar Lubarda - konferencija za medije povodom završenih konzervatorskih radova
Trinaestojulski ustanak Petar Lubarda - konferencija za medije povodom završenih konzervatorskih radovafoto: Svetlana Mandić

"Sada znamo da je u pitanju alkilno vezivo i polivinil acetat, a ne ulje na platnu, kako stoji u dokumentaciji", kazao je direktor Kuće legata, koja ima 11 legata, a Lubardin legat se nalazi u njegovoj kući na Dedinju.

Istakao je da je konzervacija Lubardine slike kruna saradnje te dvije institucije, Kuće legata i "Muzeja i galerija" i dodao da s nestrpljenjem čekaju da se radovi na Dvorcu kralja Nikole završe i da gostuju s drugim legatima i djelima koja imaju.

Viša konzervatorka mr Vanja Jovanović bila je zadužena za Lubardinu sliku i to je bio, istakla je juče, najzahtjevniji posao koji je do sada uradila jer je u pitanju najveći format slike koji je konzervirala. Proces je trajao duže od godinu, a sve probleme na koje su naišli, poput velike dimenzije, aparata za utvrđivanje spektra, sterilizacije, uspješno su savladali.

Predsjednik Opštine Nikšić Marko Kovačević dodao je da je Lubarda postao svjetski i univerzalan tako što je "prvo pripadao svom narodu, pa je iz njega došao do astralnih visina u tome čime se bavio".

 Caption: Trinaestojulski ustanak Petar Lubarda - konferencija za medije povodom završenih konzervatorskih radova
Caption: Trinaestojulski ustanak Petar Lubarda - konferencija za medije povodom završenih konzervatorskih radovafoto: Svetlana Mandić

"Mi ćemo, kao Opština, nastaviti saradnju s kulturnim institucijama Grada Beograda. Vjerujem da će saradnja Muzeja i Legata Petra Lubarde i u budućnosti biti plodotvorna. Ovo neka bude preteča čitave priče. Očekujemo da u narednom periodu, nakon što dobijemo dozvolu od nadležnog ministarstva, Uprava za kapitalne projekte raspiše tender za uređenje prostora oko Dvorca kralja Nikole, tako da čitav ovaj ambijent dobije jedan novi savremeni izgled", kazao je Kovačević i dodao da su radovi na adaptaciji Dvorca pri kraju, tako da se ubrzo očekuje da ova ustanova konačno uđe u svoje prostorije.

U ime Opštine i JU Muzeji i galerije, Kovačević je uručio zahvalnicu direktoru Kuće legata i konzervatorki Vanji Jovanović, dok je Brusić Reno Kovačevića i direktoricu Todorović darovao prigodnim poklonom.

Predsjednik Opštine Nikšić kazao je i da su radovi na adaptaciji Dvorca pri kraju, tako da se ubrzo očekuje da Muzeji i galerije Nikšića konačno uđu u svoje prostorije

Bonus video: