Anderva book - jedan od najsjajnijih zlatnika u kulturnoj riznici Nikšića

Jesenji sajam knjiga održava se u sportskoj Sali Filozofskog fakulteta i trajaće do 28. septembra, a posjetioci će imati priliku da prisustvuju promocijama knjiga, razgovorima sa piscima, tribinama i diskusijema iz oblasti književnosti, umjetnosti i nauke

1212 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa sajma knjiga, Foto: Svetlana Mandić
Detalj sa sajma knjiga, Foto: Svetlana Mandić

"'Anderva book' je jedan od najsjajnijih zlatnika u kulturnoj riznici Nikšića, manifestacija koja, početkom jeseni, donosi proljeće svim stvaraocima i istinskim ljubiteljima umjetnosti. Unaprijed se radujem svakom sljedećem Sajmu, i svakoj knjizi koja, kako je naglašavao Tin Ujević, 'nije hrana, ali jeste poslastica'“, kazao je prilikom otvaranja četvrtog Jesenjeg sajma knjiga "Anderva book" u Nikšiću, predsjednik Skupštine opštine, Nemanja Vuković.

Kako je istakao, uvijek se osjeć privilegovano kada je u prilici da bude dio ovakvih zanimljivih, sadržajnih i raznovrsnih priča, za koje čvrsto vjeruje da će nastaviti da se „pričaju“ još dugo, i da nas čine radosnim i ponosnim.

"'Anderva book' nas poziva da, uživajući u pisanoj riječi, muzici i slikarstvu, i slušajući one koji zaista imaju šta da kažu – zajedno rastemo, kao pojedinci i kao društvo. Poziva nas sve, bez izuzetka, da krenemo 'beskrajnim stazama umjetnosti', znajući da ćemo na tom putu biti pogođeni 'grudvama prijateljstva', ljepote i znanja. Ovaj Sajam nam daje priliku da, nošeni nekim 'novim valom', postanemo još veći i snažniji; da, opijeni 'poetikom odmetništva' mijenjamo stvari na bolje, i u gradu roka saznamo nešto novo o ljudima i djelima koji su, u decenijama za nama, oblikujući muzičku scenu - oblikovali sve nas. Nudi nam još mnogo toga što će nas učiniti neizmjerno bogatijim", poručio je Vuković.

Jesenji sajam knjiga održava se u sportskoj Sali Filozofskog fakulteta i trajaće do 28. septembra, a posjetioci će imati priliku da prisustvuju promocijama knjiga, razgovorima sa piscima, tribinama i diskusijema iz oblasti književnosti, umjetnosti i nauke. Ovogodišnji slogan Sajma, kojeg organizuje JU Narodna biblioteka "Njegoš", je "Verba volant, scripta manent" (Riječi lete, zapisano ostaje).

Miljan Mijušković, savjetnik predsjednika Opštine Nikšić za kulturu, turizam i vjerska pitanja, istakao je da je osobenost ovogodišnjeg Sajma što se organizuje u "ambijentu vrlo značajne obrazovne institucije našeg grada, Filozofskog fakulteta, koji ima svoje korijene u više decenija staroj tradiciji visokog školstva u Crnoj Gori".

"Ova potpuno prirodna saradnja između jedne kulturne i jedne obrazovne institucije predstavlja primjer dobre prakse i za svaku je pohvalu. Sa ovim sajmom se i naš grad svrstava u velike kulturne centre Evrope koji njeguju književnost. Veliki broj izlagača, raznovrsna tematika i broj gostiju u kulturnom dijelu programa, garant su da će i ovogodišnje izdanje Sajma opravdati svoje postojanje, ali i podići standarde za stepenik više", zaključio je Mijušković.

Anderva book
foto: Svetlana Mandić

Prodekanica za nastavu na Filozofskom fakultetu, prof. dr Dijana Vučković, kazala je

da su manifestacije poput Sajma, uvijek imale posebnu vrijednost, a da je to slučaj posebno u savremenom trenutku kad je potrebno kontinuirano ukazivati na važnost knjige "i sebi i drugima".

"Posebno najmlađim čitaocima od kojih očekujemo da razbukte strast prema čitanju. Čitalačke vještine, navike, preference, istraživanja kažu, zajednički ukazuju na fenomen krize čitanja, na pojavu koja bi mogla nepovratno, negativno uticati i na čovjeka i na čovječanstvo", kazala je Vučković.

Međutim, dok god je ustanova poput Biblioteke "Njegoš", kazala je, neće biti bojazni – kriza čitanja može biti samo privremeni fenomen.

"Knjige su nam, davno je kazano, najbolji prijatelji – s njima se radujemo, smijemo, tugujemo i plačemo. Pokazuju nam bogatstvo ovog vidljivog i pojmljivog svijeta, ali i onog koji nije saznat, koji se sluti i nazire. Pomažu nam da oslobodimo emocije, da ih prepoznamo kod omiljenih protogonista, ali i kod sebe", istakla je prodekanica za nastavu.

Bojana Obradović, direktorica Narodna biblioteka "Njegoš", kazala je da se i ove godine mogu pohvaliti brižljivo osmišljenim pratećim programom i kvalitetnim događajima.

"Posjetioci biti u prilici da čuju i vide članove 'Kluba malih-velikih pisaca' koji će promovisati svoju treću knjigu, dr Maju Solar sa kojom ćemo razgovarati na temu značaja feminizma u patrijarhalnoj kulturi, prof. dr Igora Štiksa sa kojim ćemo govoriti na temu njegovih djela, Zorana Paunovića koji će nam predstaviti svoju knjigu 'Bob Dilan – poetika odmetništva', Žarka Vučinića koji će promovisati svoju novu knjigu za djecu, zatim Iliju Đurovića koji će predstaviti 'Sabrana djela Ljubomira Đurkovića', Slobodana Tišmu koji će promovisati treći dio trilogije 'Astal tiš, riba friš', Maria Liguorija sa kojim ćemo govoriti na temu njegovih djela, Nadu Šćepanović koja će promovisati svoju novu knjigu za djecu, prof. dr Adrijanu Marčetić sa kojom ćemo govoriti na temu odnosa stvarnosti i umjetnosti, Adnana Repešu koji će promovisati roman 'Godina bez proljeća', zatim Vladana Matijevića koji će predstaviti roman 'Pakrac', Petra Janjatovića koji će predstaviti peto izdanje 'Ex Yu rok enciklopedije' i na kraju Petra Andanovskog sa kojim ćemo govoriti na temu njegovog stvaralaštva", predstavila je Obradović program ovogodišnjeg Sajma.

Kako je istakla, posjetioci prisustvom potvrđuju da je razvijanje i njegovanje čitalačke pismenosti "ideja vodilja ipak velikog broja ljudi u Nikšiću i Crnoj Gori".

Anderva book
foto: Svetlana Mandić

"S ponosom mogu reći da je Nikšić kroz ovu manifestaciju postao sinonim za bogatstvo književnosti i mjesto susreta ideja, kreativnosti i znanja", riječi su državne sekretarke u Ministarstvu kulture i medija, Dragane Kažanegra Stanišić.

Kako je rekla, "Anderva book" se od 2021. godine ističe kao značajan kulturni događaj u zemlji i regionu, koji nije samo sajam knjiga već sajam vrijednosti znanja, razmjene ideja i zajedničkog stvaranja.

"U vremenu kada se svijet kreće nevjerovatnom brzinom, a informacije dolaze i odlaze u tren oka, snaga pisane riječi ostaje postojana i vječna", kazala je Kaženegra Stanišić.

Veoma je važna, kako je rekla, uloga mladih tokom ovakvih dešavanja.

"Njihov glas, kritička misao, stvaralaštvo kroz različite radionice, tribine i diskusije, ohrabruje nas da vjerujemo u budućnost crnogorske kulture. Djeca i mladi su naše bogatstvo, a ovaj Sajam im pruža platformu da razviju ljubav prema knjigama, kulturi i umjetnosti", poručila je.

Tokom trajanja Sajma publika će biti u prilici da pogleda i slike Mirka Brkuljana čiju poruku je pročitala voditeljka programa Nina Marković.

A da otvaranje Sajma ne prođe bez kvalitetne muzike, pobrinuli su se Nikolina Tomašević, sorpan, i Aleksandar Bubanja, gitarista.

Bonus video: