Koncert „Od vječnosti do budućnosti”

CSO pod upravom Ive Marcano, sa mladim solistima, nastupiće u petak u MCCG

2444 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Koncert Crnogorskog simfonijskog orkestra (CSO) “Od vječnosti do budućnosti”, pod upravom dirigentice Ive Marcano, na kojem će se kao solisti publici predstaviti violinista Luka Perazić, violončelista Kosta Popović i pijanista Simo Šišević, biće upriličen u petak na velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore (MCCG) u 20 časova.

Ulaz je slobodan, ali je neophodno preuzeti karte, radnim dana od devet do 15 časova, ili dva sata prije koncerta, na biletarnici MCCG.

Perspektivni, mladi, crnogorski muzičari izvešće program na kojem su: Simfonija br. 1 u D-duru, op. 25 Klasična Sergeja Prokofjeva, kao i Koncert za violinu, violončelo, klavir i orkestar u C-duru, op. 56 Trostruki Ludvina van Betovena.

Perazić je počeo da svira violinu sa osam godina. Studirao je u Whitgift School, kao puni stipendista, a završio je osnovne studije na Guildhall School of Music and Drama (GSMD) u Londonu. Usavršavao se kod poznatih violinista, učestvovao na prestižnim festivalima, osvajao brojne nagrade... Pohađa master studije na Guildhall School of Music and Drama kao dobitnik stipendije.

Popović je obrazovanje započeo u školi “Vasa Pavić” u klasi svog oca, Mladena Popovića. Nastavio je studije u Londonu i završio osnovne studije na Guildhall School of Music and Drama. Jedan je od osnivača Fibonači kvarteta. Pohađao je majstorske kurseve i projekte i bio je učesnik mnogih festivala koje su vodili poznati umjetnici i ansambli. Nastupa povremeno sa ansamblom Academy of Ancient Music i sarađuje na projektima moderne muzike. Dobitnik je i stipendista više prestižnih programa i nagrada. Trenutno pohađa master studije na GSMD u Londonu.

Šišević je stekao osnovno muzičko obrazovanje u Baru kao đak generacije, a srednje u Podgorici. Nastavio je studije klavira na Kraljevskom muzičkom koledžu u Londonu, najprestižnijem konzervatorijumu na svijetu, gdje je završio osnovne studije sa najvišom ocjenom i počastima, a zatim je upisao master studije i dobio stipendiju. Pohađao je majstorske kurseve kod istaknutih pijanista, nastupao na brojnim festivalima, u više evropskih zemalja, osvojio je brojne nagrade, a zabilježio i više humanitarnih nastupa.

Marzano je diplomirala na odsjeku za Opštu muzičku pedagogiju Muzičke akademije na Cetinju i nastavila da se usavršava u oblasti dirigovanja u Crnoj Gori i Hrvatskoj. Zaposlena je kao dirigentkinja u MCCG gdje je debitovala sa Crnogorskim simfonijskim orkestrom u septembru 2022.

Bonus video: