Društveno-psihološka fantastika

Knjiga kratkih priča “Ako bi to bilo moguće...” Katarine Todorcev Hlača biće predstavljena sjutra u Budvi

2337 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Promocija dvojezične knjige kratkih priča “Ako bi to bilo moguće...” autorke Katarine Todorcev Hlača, biće održana sjutra, u organizaciji Narodne biblioteke Budve, u 20 časova u holu Akademije znanja.

Autorka će predstaviti svoje djelo u razgovoru sa moderatorkom Stankom Stanojević.

“Knjiga sadrži 18 priča organizovanih u šest tematskih cjelina: Rekonstrukcija, Projekcija, Kompilacija, Modelacija, Zamjena i Milosrđe, koje su napisane na ruskom i hrvatskom jeziku u žanru društveno-psihološke fantastike i opisuje probleme običnih ljudi koji su neočekivano dobili priliku da promijene svoje živote. Sve priče objedinjuje tematika u kojoj vodeću ulogu igraju raznovrsni opisi tehnološkog napretka i društvenog uređenja budućnosti - bizarne mogućnosti uticaja tehnologije na čovjeka i društvo. Stvaranje nerealnih situacija s jedne strane omogućuje prikaz društva kroz neobične, nepostojeće (za sada) okolnosti, dok s druge strane istražuje smjerove društvenog razvoja i upozorava na opasnosti koje takvi trendovi mogu donijeti”, piše u opisu knjige u saopštenju organizatora.

Autorkina namjera je, navodi se u saopštenju, da nastavi tradiciju proznog stvaralaštva koju su započele prethodne generacije u krugovima pripadnika ruske nacionalne manjine u Hrvatskoj.

Knjiga kratkih priča ‘Ako bi to bilo moguće...’ obiluje ilustracijama čiji je autor Vladimir Šorohov.

“Njegove grafike su poetične i harmonične, a uz minimum linija istančan je uglavnom ženski lik, pa ilustracije harmonično nadopunjuju “ženske” priče”, navodi se u saopštenju.

Bonus video: