Podgorica postaje otvorena knjiga

Internacionalni sajam knjiga biće održan na Trgu nezavisnosti od 2. do 6. oktobra, a bogat program i namjera da sajam postane festival, najavljeni su na današnjoj konferenciji za medije

3198 pregleda 1 komentar(a)
Sa današnje konferencije za medije, Foto: Luka Zekovic
Sa današnje konferencije za medije, Foto: Luka Zekovic

Podgorica će od drugog do šestog oktobra disati knjigama, tokom jubilarnog, desetog izdanja Internacionalnog sajma knjiga, koji će se održati na Trgu nezavisnosti u Podgorici, a pod sloganom "Grad diše knjigama". Sajam će za biti svečano otvoren u srijedu u 17 časova, a posjetioci ga mogu obići svakog dana od 11 do 22 časa, ulaz je slobodan.

"Jubilarno izdanje Sajma održava se na Trgu nezavisnosti, pod motom koji simbolizuje suštinsku povezanost grada i kulture čitanja. Ta misao izražava ideju da knjige nijesu samo izvor znanja, već i da su živi entiteti koji oblikuju, obogaćuju i inspirišu zajednicu. Podgorica posredstvom Sajma postaje otvorena knjiga, mjesto gdje svaka stranica nudi novo iskustvo, gdje kultura čitanja nije samo aktivnost, već način života. je poziv na otkrivanje, na dijalog i na ljubav prema knjizi, u srcu grada koji živi za kulturu", rekla je na današnjoj konferenciji za medije portparolka Sekretarijata za kulturu Glavnog grada Jelena Đurđić Tomović.

Lorenco Marone i roman "Plavo pero"

Najavljeno je više od 40 kvalitetnih i raznovrsnih programa, promocija, radionica, sadržaja za djecu, ali i susreta sa renomiranim autorima, i to na različitim lokacijama.

Sekretarka Sekretarijata za kulturu Snežana Tomanović kazala je da če se program, pored Trga nezavisnosti, odvijati i u drugim prostorima koji važe za svojevrsne "tačke kulture grada", kao što su: Kuslevova kuća, Art galerija, Ljetnja scena iznad Ribnice, Crnogorsko narodno pozorište, Crnogorska kinoteka, Njegošev park, a sve će biti blagovremeno najavljeno, kazala je ona...

"Takav koncept daje intenciju da sljedeće godine ovaj Sajam preraste u festival knjige! Što se koncepcije tiče, biće zastupljeni i sadržaji koji nijesu isključivo književni - filmovi rađeni po književnim djelima (Leto kada sam naučila da letim i Čuvari formule), pozorišni komad 'Urotnici'. Tu je i akcija doniranja knjiga u okviru koje svaki posjetilac može da donira neki naslov Dječijoj bolnici ili Domu za stare u Podgorici. Imaćemo i radionice za srednjoškolce, programe za djecu", najavila je ona uz zahvalnost partnerima na podršci.

Tomanović
Tomanovićfoto: Luka Zeković

Tomanović je kao "ekskluzivu" najavila gostovanje jednog od najznačajnijih savremenih italijanskih pisaca, a u pitanju je Lorenco Marone koji će trećeg oktobra biti u Podgorici, zahvaljujući podršci Ambasade Italije u Crnoj Gori i Italijanskom institutu za kulturu iz Beograda.

"Još je veća ekskluziva to što je Marone nedavno objavio svoj novi roman "Plavo pero" koji još nije preveden ni na jedan od jezika zemalja bivše Jugoslavije. Zahvaljujući ambasadorki, ta privilegija i zadovoljstvo pripašće Sekretarijatu za kulturu koji će, u prevodu gospođe Tereze Albano, direktorice Italijanskog instituta za kulturu, u hiljadu primjeraka štampati ovaj roman, kao prvi prevod na jugoslovenskim prostorima", ponosno je istakla ona.

"Tim Lavlje srce" na italijanskom

Umjetnički direktor Sajma Vasko Raičević kazao je da je više od 40 programa pravi "kulturni atak na Podgoricu", sa ciljem da ponude nešto što je u trendu evropske i regionalne književnosti.

"Napravili smo svojevrsnu kombinaciju domaće i regionalne književnosti sa probranim autorima iz Evrope. Ove godine imamo tu ekskluzivu da dolazi jedno od važnih imena svjetske i italijanske književnosti, uz pomoć i podršku Italijanske ambasade zahvaljujući kojima ćemo imati još zanimljivih programa... Ono što može biti interesantno je prevod romana "Tim lavlje srce" Čeda Vukovića na italijanski jezik, a obradićemo i jednu vrlo zanimljivu temu 'Balkanska strast - fudbal i politika u bivšoj Jugoslaviji od socijalizma do danas'... Pored toga, gosti će biti pisci iz Poljske, Engleske, Velsa, Austrije... Što se tiče regionalne književnosti, tu su nama bitni autori koji na neki način učestvuju u trendovima regionalne književnosti. Što se tiče crnogorske književnosti, ove godine ćemo imati više autora koji su sve knjige zapravo kod izdavača iz zemalja regiona, što će biti zanimljivo", kazao je Raičević.

Raičević
Raičevićfoto: Luka Zeković

On je istakao neke od autora koji će biti gosti Sajma: Nađa Petrović čiji je roman "Meduze žive zauvijek" doživio četvrto izdanje i dobio brojne nagrade, Snježana Banović koja je sa svojom knjigom "Kronika sretnih trenutaka" privukla regionalnu pažnju, Dragan Markovina koji ima nove knjige, Olja Knežević sa novim romanom, Aleksandar Gatalica, Bojan Krivokapić, predstavnici Hrvatskog društva pisaca i drugi, kao i oko 70 izdavača...

Internacionalni sajam knjiga pres
foto: Promo

Potrebna sajamska dvorana

Raičević je dodao da je zanimljivo to što će Sajam biti organizovan na Trgu nezavisno i podsjetio je da su se ovakve manifestacije "vjekovima održavale na trgovima, dok se nijesu počele praviti dvorane namijenjene sajmovima knjiga".

"Podgorica takvu dvoranu nema, pa je ovo možda i prilika da se skrene pažnja ka tome, sa akcentom važnosti planiranja tog prostora za neki naredni period", poručio je Raičević.

Na pitanje Vijesti šta je uzrok izmještanja Sajma iz prostora Bemax arene u kojoj se do sada održavao, Tomanović je kazala da su razlozi tehničke prirode, odnosno termini i uklapanje programa koje nije bilo moguće. Prethodno je istakla da je namjera da Sajam dobije gabarite festivala, u čemu može doprinijeti i dinamika u javnom prostoru.

Internacionalni sajam knjiga pres
foto: Luka Zeković

"Podgorica je veliki grad, ima dva velika sajma knjiga, već sljedeće godine i festival knjiga, kao i još neke književne događaje, a uprkos tome - nema sajmskih prostora. Nadam se i vjerujem da će gradske vlasti, ma koje tu da budu, da se pozabave tim pitanjima u oblasti kulture, te da će u narodnom periodu kao jedan od prioriteta staviti i prostor namijenjen sajmu knjiga. Što se ovog izdanja tiče, mislim da je ovo na Trgu zaista odlično rješenje, jer i u mnogim evropskim državama sajmovi i manifestacije knjige funkcionišu u srcu gradova", poručila je Tomanović.

Na konferenciji za medije, u ime kompanije M:tel koja je generalni sponzor Sajma, prisutnima se obratila Bojana Maraš koja je podsjetila na krilaticu te firme "imate prijatelje" ističući da je zapravo knjiga prvi prijatelj koji se stiče u ranom djetinjstvu.

Pokrovitelji Sajma su Ministarstvo kulture i medija, Ministarstvo prosvjete, nauke i inovacija Crne Gore, Ambasada Italije u Crnoj Gori i Italijanski institut za kulturu u Beogradu.

Bonus video: