„Kolijevka i druge priče” u Herceg Novom

Knjiga Milice Šćepanović biće predstavljena danas u Kući nobelovca Iva Andrića u 20 časova

370 pregleda 0 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Promocija knjige “Kolijevka i druge priče” autorke Milice Šćepanović iz Podgorice, biće održana danas u Herceg Novom, u Kući nobelovca Iva Andrića u 20 časova.

Zbirka priča objavljena je 2023. godine, u izdanju kuće “Rendebooks” iz Beograda, a o njoj će danas, pored autorke, govoriti i doktor francuske književnosti, prevodilac i profesor iz Herceg Novog Miloš Avramović.

Recenzent dr Gojko Čelebić u svom osvrtu ističe da je Šćepanović “majstor riječi i promišljenih rečenica”, te da su njeni likovi “slojevito i dubiozno formirani, a naracija takva da upotpunjuje priču i kreirani svijet”...

“U književnom postupku autorka izuzetnu pažnju poklanja psihologiji svojih likova. Detaljima, gestovima i govorom ona ponire u dubine svojih junaka. Naracija je raskošna u stvaranju atmosfere i otkrivanju emotivnog svijeta njenih likova. Zbirka priča ‘Kolijevka i druge priče’ je knjiga za koju sam siguran da će je čitaoci voljeti”, zapisao je Čelebić.

Šćepanović je rođena u Odekuru u Francuskoj, školovala se u Kolašinu i Sarajevu, a u Novom Sadu stekla diplomu profesorice francuskog jezika i književnosti.

“Pored plodne pedagoške karijere koja joj je donijela moštvo državnih nagrada, autorka je prepoznata po svom zalaganju i radu na promociji francuskog jezika i frankofonih kultura u Crnoj Gori. Nagrađivana na frankofonim i regionalnim poetskim konkursima, do sada je objavila prozno djelo ‘Brda na razboju’, a u pripremi je njena zbirka poezije namijenjena najmlađima u ediciji izdavačke kuće Ouroboros iz Podgorice”, piše u njenoj biografiji. J. K.

Bonus video: