U Plužinama održan četvrti Festival folklora "Slađan - Slađo Tijanić"

Na festivalu su učestvovala kulturno-umjetnička društva “Piva” iz Plužina, “Božidar Dimitrijević – Kozica” iz Drmna, Kostolac, i “Dušan Stanković” iz Čečava, Teslić, narodni guslar Goran Vuković, guslar i dvojeničar Radovan Suknović, etno pojci Marina i Ivana Knežević i mladi guslar Danilo Božović koji je zatvorio veče otpjevavšio pjesmu posvećenu Slađanu

2596 pregleda 0 komentar(a)
Detalj sa festivala, Foto: Privatna arhiva
Detalj sa festivala, Foto: Privatna arhiva

U Plužinama je u subotu, 28. septembra, održan četvrti Festival folklora "Slađan - Slađo Tijanić", koji se organizuje u znak sjećanja na tragično stradalog Slađana Tijanića.

Organizatori Festivala, uz odobrenje porodice Slađana Tijanića, koji je u avgustu 2018. godine u Pivskom jezeru tragično izgubio život u 31. godini, su njegovi prijatelji koji su odlučili da svake godine, u septembru, organizuju smotru folklora.

"Već šest godina naš Slađo nije sa nama fizički, ali svako od nas ga čuva u mislima I sjeća se svih onih zajedničkih dragocjenih trenutaka. A vjerujte mi na riječ, svaki trenutak proveden sa Slađom je neizbrisiv trag u našim životima. Slađo je bio istaknuti dugogodišnji član KUD-a 'Piva'. Na odmjeren i dostojanstven način, kao član prve postave, promovisao je i upoznavao druge krajeve i narode sa kulturnim nasleđem Pive i stare Hercegovine. Svako od nas ko je bio član KUD-a 'Piva', neizmjerno je volio Slađa, radovali smo se probama na kojima je bio glavni da zasmije, zaigra i oraspoloži“, kazao je u ime organizatora Festivala Ognjen Vučinić.

Kako je istakao, ni nakon šest godina od Tijanićeve smrti ništa se nije promijenilo – on je i dalje njihova najveća, najsjajnija i najdragocjenija zvijezda.

"Vjerujemo naš dragi brate da nas večeras posmatraš i uz svoj široki osmijeh pozdravljaš sa rajskih visina. Dok je nas budi siguran da će te biti svuda i u svemu", poručio je Vučinić koji je i otvorio Festival.

Festival folklora Slađan - Slađo Tijanić
foto: Privatna arhiva

Na festivalu su učestvovala kulturno-umjetnička društva “Piva” iz Plužina, “Božidar Dimitrijević – Kozica” iz Drmna, Kostolac, i “Dušan Stanković” iz Čečava, Teslić, narodni guslar Goran Vuković, guslar i dvojeničar Radovan Suknović, etno pojci Marina i Ivana Knežević i mladi guslar Danilo Božović koji je zatvorio veče otpjevavši pjesmu posvećenu Slađanu.

Program je vodio Željko Vuksanović, a Festival je organizovan uz pomoć KUD-a "Piva“ i plužinskog Centra za kulturu.

Tijanić je osnovnu školu završio u rodnim Plužinama, srednju u Nikšiću, a fakultet, smjer porez i carine, u Beogradu, nakon čega se vratio u rodni kraj. Bavio se turizmom i ugostiteljstvom, a dugo godina je igrao folklor u KUD-u “Piva”.

Bio je poznat po širokom osmijehu i dobroti, skromnosti i požrtvovanosti.

Bonus video: