Priča o Krstu Đuroviću u Sofiji

“Kontraadmiral” Mladena Ivanovića uspješno prešao u novu fazu BDC Discoveries radionica

1280 pregleda 6 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Dokumentarni film “Kontraadmiral”, reditelja i scenariste Mladena Ivanovića, uspešno je prošao prvu fazu radionica u okviru programa BDC Discoveries 2024, a nakon učešća na Beldocs Industry programu u Beogradu, ulazi u drugu fazu i sljedeća stanica projekta je Sofija.

Balkan Documentary center (BDC) program usmjeren je na dokumentarne projekte u razvoju s međunarodnim potencijalom, a djeluje uz podršku potprograma “MEDIA” Kreativne Evrope. Selektori BDC Discoveries 2024. istakli su da projekat “Kontraadmiral” ima snažan potencijal.

Radionice u Sofiji realizuju se od 30. septembra do 6. oktobra, a usmjerene su na pripremu za pitch sesiju, gdje će se film “Kontraadmiral” za prestižne nagrade takmičiti sa sedam drugih projekata. Tim koji stoji iza projekta, u produkciji crnogorske kompanije “Artikulacija film” producenta Ivana Đurovića i hrvatske kompanije “Restart” producenta Olivera Sertića, ovim putem međunarodnom okruženju predstavlja priču o kontraadmiralu Krstu Đuroviću o kojem film i govori.

“Nerazjašnjeno ubistvo Krsta Đurovića crnogorskog kontraadmirala Jugoslovenske narodne armije, koji je odbio da napadne Dubrovnik u ratu 1991. godine, razotkriva priču o nedostižnoj pravdi na Balkanu u 21. vijeku i razotkriva kako se društvo odnosi prema moralnim odlukama kada čojstvo nadvlada junaštvo”, navodi se u sinopsisu filma.

Projekat je prethodno dobio podršku Filmskog centra Crne Gore i Hrvatskog audiovizuelnog centra, u kategoriji za proizvodnju dugometražnog dokumentarnog filma i razvoj projekta.

Bonus video: