Gradina - bedemi pamćenja

U Umjetničkoj koloniji Danilovgrad otvorena izložba povodom Dana evropske baštine

1426 pregleda 0 komentar(a)
Sa otvaranja izložbe, Foto: Privatna arhiva
Sa otvaranja izložbe, Foto: Privatna arhiva

Izložba "Gradina - bedemi pamćenja", otvorena je u ponedjeljak u Umjetničkoj koloniji Danilovgrad, povodom manifestacije Dani evropske kulturne baštine, a uz pokroviteljstvo Ministarstva kulture i medija.

Izložbu je otvorio arheolog iz Zavičajnog muzeja u Danilovgradu Stanko Jovanović, a moderatorka programa bila je Aleksandra Pavićević.

"Kroz sedam dana u galeriji Umjetničke kolonije i u Zavičajnom muzeju Danilovgrada, održavale su se radionice uz stručno vođenje naših akademskih vajara iz Kolonije i arheologa iz Zavičajnog muzeja", naveli su iz Opštine Danilovgrad.

Polaznici radionica radili su tradicionalnim vajarskim i slikarskim materijalima i tehnikama: glinom, fimo masom, akrilom, pomoću kojih su pokušali da rekonstruišu objekte martinićke gradine, ili neke karakteristične detalje poput rozeta, amfora, kamenih ukrasa...

Polaznicima je diplome uručio vršilac dužnosti poslovnog direktora Umjetničke kolonije, Andrija Radulović. On je istakao da im je čast što je baš toj javnoj ustanovi pripala organizacija ovog događaja povodom Dana evropske kulturne bastine, sa željom da istaknu vrijednosti martinićke Gradine i skrenu pažnju na ovaj važan lokalitet crtežima, slikama i vajarskim djelima.

Bonus video: