Počela Mojkovačka filmska jesen: "Simbol kulture, tradicije i umjetničkog izraza grada"

"Mojkovac je uvijek imao veliko srce za film“, kazao je predsjednik Opštine Vesko Delić

3095 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Dragana Šćepanović
Foto: Dragana Šćepanović

Projekcijom bosansko-hercegovačkog filma "Deda Mraz u Bosni" Emira Kapetanovića, sinoć je počela 49. Mojkovačka filmska jesen (MFJ) - Festival glumca istog govornog područja.

Festival je zvanično otvorio predsjednik Opštine Vesko Delić, koji je rekao da je MFJ “više od običnog festivala, jer je, kroz skoro pet decenija trajanja, ta manifestacija postala simbol kulture, tradicije i umjetničkog izraza grada“.

„Festival ljubiteljima filma pruža priliku da budu dio jednog posebnog kulturnog običaja. Skoro pola vijeka svjedoci smo filmske magije, koja nas okuplja, inspirše i podsjeća na moć umjetnosti da mijenja ljude. Poseban je značaj što sledeće godine obilježavamo veliki jubilej, 50 godina postojanja Festivala. Pola vijeka trajanja međunarodnog festivala nije mala stvar i to je svjedočanstvo o snazi, ljubavi i upornosti svih onih koji su decenijama ulagali svoje vrijeme, energiju i kreativnost, kako bi MFJ opstala i napredovala. Mojkovac je uvijek imao veliko srce za film“, kazao je Delić.

Podsjećajući na značaj filmske umjetnosti, on je rekao da „film, kao najznačajnija umjetost našeg doba ima jedinstvenu sposobnost da poveže ljude i prikaže svijet iz različitih uglova, da natjera na promišljanje, lični i kolektivni rast...“ Delić je govorio i o mojkovačkim pregaocima, koju su, kako je objasnio, omogućili da Festival postane ono što je danas.

„Njihova posvećenost, ljubav prema filmu i želja da Mojkovac bude prepoznat kao centar filmske umjetnosti zaslužuje naše najveće poštovanje. Pred nama su godine, koje donose nove izazove, ali i nove priče...Neka nas i ove godine filmovi povežu u ljubavi prema sedmoj umjetnosti, neka nas inspirišu da budemo kreativniji, hrabriji i otvoreniji za nove perspektive. Kroz film možemo pronaći put ka boljem razumijevanju svijeta, ali i sebe samih“, rekao je predsjednik Opštine Mojkovac.

Direktorica mojkovačkog Centra za kulturu Zorica Manojlović podsjetila je na činjencu da je MFJ najstariji filmski festival u Crnoj Gori, i jedan od najstarijih u regionu.

Mojkovačka filmska jesen
foto: Dragana Šćepanović

„U prethodih 48 godina, Festival je postao simbol kreativnosti, a svaki film donosi jedinstvenu priču iz života običnog čovjeka. Ovo je prilika da se okupe ljubitelji 'sedme umjetosti' i uživaju u bogastvu kinematografije bivše Jugoslavije. I ove godine imamo bogat filmski i prateći program.“, rekla je ona.

Nadu u nastavak trajanja MFJ u svom obraćanju publici izrazio je i umjentinčki direktor Festivala reditelj Radoslav T. Stanišić. On je govorio i o bogatom programu ovogodišnjeg izdanja MFJ, pa će pred mojkovačkom publikom, objasnio je, biti najbolja regionalna filmska ostvarenja.

Tradicionalno, na festivalu biće dodijeljene nagrade za najbolju glavnu mušku u žensku ulogu, te za najbolju epizodnu mušku i žensku ulogu, kao i specijalne nagrade žirija. Pored novčanog dijela, pobjednicima će biti uručena i replika "Brskovskog groša". Odluku o najboljim glumicama i glumcima donijeće žiri, koji čine glumica Ana Sofrenović, režiseri Branka Bešević Gajić i Draško Đurović. MFJ traje do 7. oktobra.

Bonus video: