Nobelova nagrada za književnost pripala južnokorejskoj autorki Han Kang

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena joj je zbog njene „intenzivne poetske proze koja se suočava sa istorijskim traumama i prikazuje krhkost ljudskog života“

6783 pregleda 36 reakcija 0 komentar(a)
Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nobelovu nagradu za književnost 2024. dobila je južnokorejska autorka Han Kang, saopštila je Švedska kraljevska akademija na pres konferenciji.

Nobelova nagrada za književnost dodijeljena joj je zbog njene „intenzivne poetske proze koja se suočava sa istorijskim traumama i prikazuje krhkost ljudskog života“.

Ona je tako postala prva žena iz Azije kojoj je dodijeljena ova nagrada za književnost i tek druga osoba uopšte iz Južne Koreje koja je dobila bilo koju od Nobelovih nagrada.

Do sada je već osvojila Međunarodnu nagradu Buker 2016. godine za svoj roman „Vegetarijanka“.

Han Kang rođena je 1970. godine u južnokorejskom gradu Gvangju, prije nego što se s devet godina preselila s porodicom u Seul. Potiče iz književne porodice; njen otac je poznati romanopisac. Osim pisanja, posvetila se i umjetnosti i muzici, što je vidljivo kroz cijelo njeno književno stvaralaštvo.

"Han Kang je svoju karijeru započela 1993. godine, kada je objavila niz pjesama u časopisu "Književnost i društvo". Svoj prozni debi imala je 1995. godine sa zbirkom kratkih priča 'Ljubav iz Yeosua', a ubrzo je uslijedilo nekoliko drugih proznih djela, kako romana tako i kratkih priča. Među značajnim djelima izdvaja se roman 2002; 'Tvoje hladne ruke', koji jasno pokazuje Han Kangin interes za umjetnost. Knjiga reprodukuje rukopis nestalog skulptora opsjednutog pravljenjem gipsanih odlliva ženskih tijela. U romanu se istražuje ljudska anatomija i igra između persone i iskustva, gdje skulptorov rad otkriva sukob između onoga što tijelo otkriva i onoga što skriva. “Život je luk koji se proteže preko ponora, a mi živimo iznad njega kao maskirani akrobati”, stoji u rečenici pri kraju knjige, što je znakovit izraz", navodi se u saopštenju koje potpisuje predsjednik Nobelovog komietata Anders Olson.

Bonus video: