Sjutra otvaranje izložbe tradicionalnih barki sa Kvarnera

Kotoranima i njihovim posjetiocima, gostujuća izložba će biti na raspolaganju sve do 24. oktobra

1086 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Interpretacijski centar Krk
Foto: Interpretacijski centar Krk

"Plovili smo; plovimo i ploviti se mora – Navigare necesse est", naziv je izložbe fotografija sa regate tradicionalnih barki "Krčka jedra", a koja će u petak 11.oktobra sa početkom u 19 sati biti otvorena u galeriji Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru.

Postavku izložbe čine fotografije koje bilježe istoriju regate tradicionalnih drvenih barki "Krčka jedra". U programu otvaranja izložbe učestvovaće i članice krčke klape "Vejanke" koje će sljedećeg dana, 12. oktobra, u 19 sati, održati i cjelovečernji koncert u Koncertnoj dvorani crkve Sv. Duha u Kotoru. Kotoranima i njihovim posjetiocima, gostujuća izložba će biti na raspolaganju sve do 24. oktobra.

Inače, Grad Krk poklanja značajnu pažnju brizi o tradicionalnom brodarstvu, brodogradnji i ribarstvu. Jedan od poligona putem kojeg su se te intencije krenule ispunjavati je i regata "Krčka jedra". Na njoj mogu učestovati isključivo tradicionalne drvene barke na jedra, pa je s tim u vezi u gradu Krku započela i svijevrsna mini-renesansa tradicionalne brodogradnje. Tako su u posljednjih desetak godina obnovljene i javnosti prezentovane tri za grad i ostrvo Krk najtipičnije tradicionalne drvene brodice: dvije skromnije-pasara i guc, koje su, kao najčešće ribarske barke, othranile generacije ostrvljana, te jedna nešto veća, specifičnih obrisa - bragoc, koju su, takođe, koristili ribari u akvatorijumu Kvarnerskog zaliva.

"Krčka jedra" prva su i najstarija regata tradicionalnih drvenih brodica na istočnom dijelu Jadrana, a odvijaju se uvijek istog dana, na blagdan Velike Gospe – 15. avgusta. Ova slikovita regata prvi je put zaplovila 1998. godine idejom i zaslugom članova Jedriličarskog kluba "Plav" iz Krka, najstarijeg jedriličarskog udruženja u Hrvatskoj, okupljenog sada već daleke 1876. godine.

Organizator izložbe i koncerta "Plovili smo; plovimo i ploviti se mora – Navigare necesse est", su Pomorski muzej Crne Gore iz Kotora i Centar za kulturu Grada Krka.

Bonus video: