Pozorišna pustolovina „Dulsineja i Servantes”

Predstava Gradskog pozorišta Podgorica, po tekstu Dragane Tripković i u režiji Snežane Trišić, biće premijerno izvedena večeras

3051 pregleda 0 komentar(a)
Ćatović kao Servantes i Dragović kao Dulsineja, Foto: Duško Miljanić
Ćatović kao Servantes i Dragović kao Dulsineja, Foto: Duško Miljanić

Pred vama je priča koja spaja legendu i istoriju, fikciju i stvarnost - avantura koja nas vodi do jednog od najvećih umova književnosti, Migela de Servantesa”, poručuje dramaturškinja Gradskog pozorišta Podgorica Dragana Tripković koja potpisuje tekst predstave “Dulsineja i Servantes” u susret večerašnjoj premijeri u Kulturno-informativnom centru “Budo Tomović” u 20 časova, a repriza je sjutra.

Predstavu sa Dramske scene za djecu režirala je Snežana Trišić, a namijenjena je publici starijoj od 12 godina. U pitanju je “pozorišna pustolovina koja nas vodi u svijet mašte, hrabrosti i slobodnog duha”, navodi Tripković. Predstava donosi spoj hrabrosti, slobodnog duha i umjetnosti, dok oživljava legendu o Servantesu i mladoj gusarki koja prkosi normama.

Scena iz predstave
Scena iz predstave foto: Duško Miljanić

“Dulsineja je sve samo ne obična djevojka. Sa mačem u ruci ona je oličenje neustrašivosti, pravde i slobodnog duha, primjer za sve mlade sanjare koji ne pristaju na kompromise. Druguje sa gusarima, vilom, čak i samim vjetrom, čini sve za svoj grad i one koje voli. Dulsineja pokazuje da ponekad treba da budeš drugačiji, tvrdoglav i malo luckast da bi postao pravi heroj. Uz živopisne scene borbe, duhovite dijaloge i neočekivane obrte, priča nas podsjeća da se snaga ne nalazi u oružju, već u srcu koje se ne boji voljeti i boriti”, najavljuje ona, a ta uloga povjerena je Lari Dragović.

Dulsineja je ona koja će Servantesu biti inspiracija za jedno od najvećih djela svjetske književnosti, kaže Trišić.

foto: promo

"Da ga je neka djevojka zaista inspirisala da napiše to djelo, sasvim sigurno bi to bila ova naša Dulsineja, neustrašiva, hrabra i odvažna, zaštitnica grada, ona koja se bori za ideale, za gladne i siromašne, za pravdu i na kraju za ljubav. Kao i u svakoj avanturi i ona mora da prebrodi i pobijedi mnoge prepreke, zahtjeve, zamke i probleme i izbavi se od neprijateljskih kandži i spasi grad. U toj borbi čeka je napad neprijateljskih brodova na Ulcinj, promjena očeve ideologije vladanja gradom i zavođenje diktature, prisilna udaja za Hasan - agu alavu aždaju sa sedam glava, magije koristoljubive maćehe, zagonetke uvrnute Vile... Ipak, najveća od svih borbi biće da savlada buru koja nadolazi u njenom srcu. Odrasla uz oca, jednog od najvećih gusara ovih prostora, među sabljama i mačevima, naučila je da mačuje i kroti talase, ali je ljubav za nju ostala najveća prepreka i enigma", otkriva rediteljka.

Dulsineja i Servantes
foto: Duško Miljanić

U predstavu je inkorporirana priča o Servantesovom ropstvu u Dolcinijumu, odnosno Ulcinju, što djelu daje poseban sloj.

“Stara legenda dobija novo ruho - duhovito, nepredvidljivo i potpuno očaravajuće. “Dulsineja i Servantes” poziv je svim mladima da pronađu svog unutrašnjeg viteza, da prigrle avanturu i da ne zaborave da je duh slobode zarazan - i da nikada ne prestaje da nas vodi, baš kao i vjetar koji nikada ne staje”, poručuje Tripković.

Trišić, pak, ističe, da su istorijski kontekst i neke moguće istine o boravku Servantesa u Ulcinju bile samo povod da nastane ova neobična priča o ljubavi, hrabrosti i herojstvu.

Dulsineja i Servantes
foto: Duško Miljanić

"U ovoj priči junakinja izbavlja 'princa', a on oslobada njeno zaključano srce. Servantesov dolazak u Ulcinj, promijeniće ne samo Dulsineju, već cijelu sredinu koja je ogrezla u trgovanje, pohlepu, ratovanje. Servantes je onaj koji donosi malo drugačiji pogled na tradicionalno postavljene pozicije i principe. Njegova snaga je u nježnosti i stihovima koje izgovara, ljubavi koju nosi u sebi, mogućnosti da zavoli i neprijateljsku stranu ako je neprijatelj/ica vrijedna ljubavi. Kao sjajan mačevalac i vitez, on bira da se vodi i bori emocoijom, poezijom i pjesmom i tako suprotstavlja, gusarskim sabljama, predrasudama, mačoizmu i surovoj politici", zabilježila je Trišić.

Sve to na scenu iznose glumci Lara Dragović, Emir Ćatović, Goran Slavić, Miloš Pejović, Vanja Jovićević, Omar Bajramspahić, Mina Mićović, Pavle Ilić, Stefan Vuković, Itana Dragojević, Vukan Pejović, Miloš Kašćelan, Milo Perović, Nada Vukčević, Ivona Raković, Anđela Radović, Danica Rajković, Sejfo Seferović, Andrea Drašković.

Bonus video: