Crnogorski simfonijski orkestar Bruknerom otvara sezonu

Pod upravom šefa dirigenta Marka Korovića, koncert “Bruckner opening” biće održan večeras u Muzičkom centru Crne Gore

713 pregleda 0 komentar(a)
Crnogorski simfonijski orkestar, Foto: PR Centar
Crnogorski simfonijski orkestar, Foto: PR Centar

Koncertom “Bruckner opening” Crnogorski simfonijski orkestar, pod upravom šefa dirigenta Marka Korovića, zvanično će večeras otvoriti sezonu 2024/2025, na Velikoj sceni Muzičkog centra Crne Gore u Podgorici u 20 časova.

Na programu je Simfonija br. 7 u E- duru Antona Bruknera, austrijskog kompozitora, jednog od najvećih iz epohe romantizma, a koji je stvarao u drugoj polovini XIX vijeka.

“Brukner (1824-1896), čiju godišnjicu rođenja obilježavamo, pored instrumentalnih, kamernih i vokalno-instrumentalnih djela u svom opusu, najveći doprinos istoriji muzike dao je na polju simfonijskog stvaralaštva. Zapravo, forma simfonije jeste njegov osnovni umjetnički izraz, putem koga upoznajemo “pravog” Bruknera”, navodi se u saopštenju Muzičkog centra.

Bruknerova “Sedma simfonija” nastala je 1883. godine i jedno je od najpoznatijih i najizvođenijih njegovih simfonijskih ostvarenja.

“Početak prvog stava karakteriše tihi tremolo u gudačima, nakon koga se nadovezuju violončela i horne, donoseći glavnu temu širokog raspona i elegičnog karaktera. Druga tematska misao odiše tajanstvenošću i sa primjesom blage ekstaze. Adađo nadmašuje ostale stavove po svojoj dubini i tragičnosti. Kompozitor je za ovaj stav kao konkretan povod imao predosjećanje Vagnerove smrti. Već na početku provijava utisak zloslutnosti koje donose Vagnerove tube. Stalno prisustvo tuge i boli na momente prekidaju izlivi neobuzdanih osjećanja. Brukner je svom velikom uzoru, u drugom stavu, ispjevao duboko potresnu posmrtnu pjesmu, koja se u konačnom pretvara u svečanu pogrebnu himnu”, piše u najavi koncerta na sajtu MCCG.

Oni dodaju i da skerco u ovom ostvarenju sa svojom ostinatnom ritmičkom podlogom i primjenom kontrapunktskih umijeća, prodornim signalom truba u dijalogu sa trombonima, ostavlja utisak grotesknosti i nečeg demonskog, dok središnji dio karakteriše mirniji i elegičniji sadržaj.

“Finalom dominira glavna tematska misao iz prvog stava, najavljena tremolom u gudačima, veselog i razdraganog karaktera. Prvobitni osjećaj raspoloženja se mijenja pojavom koralne melodije u gudačkim i duvačkim instrumentima. Posljednji stav završava pompeznom kodom i izlaganjem teme sa početka”, navodi se u opisu.

Bonus video: