U Nikšićkom pozorištu sjutra veče monodrama Tihomira Stanića "Na drini ćuprija"

Stanić već dvije decenije u raznim prilikama kazuje Andrićeve misli i vizije, "nabijene mudrošću, istorijskom istinom, ljepotom i duhom balkanskog čovjeka".

1131 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Nikšićko pozorište
Foto: Nikšićko pozorište

Sjutra veče će, sa početkom u 20 časova, na sceni Nikšićkog pozorišta biti izvedena monodrama Tihomira Stanića „Na Drini ćuprija“.

Stanić već dvije decenije u raznim prilikama kazuje Andrićeve misli i vizije, „nabijene mudrošću, istorijskom istinom, ljepotom i duhom balkanskog čovjeka“.

„Sticajem okolnosti, zakačio sam se za ovu ideju prije više od dvadeset godina. Radio sam te 1999. godine pet mjeseci po pet sati dnevno i na kraju savladao jednu cjelinu iz romana ’Na Drini ćuprija’, koju sam zajedno sa dr Ljiljom Mrkić Popović priredio kao veče pripovijedanja… Te rečenice Andrićeve usvojio sam, govorim ih s lakoćom vrlo često pred publikom, ali i u kafani bez ikakvog povoda… Pronašao sam u Andrićevom djelu neiscrpnu inspiraciju za svoj profesionalni život, trening, egzistenciju i od kada sam savladao tekst ’Na Drini ćuprija’, i prvi put izveo ovu predstavu, 17. aprila 2001. godine, nikada više nisam morao da se brinem i trpim teror bilo kog pozorišnog reditelja, diktatora, pogrešnog upravnika… Obezbjedio sam sebi egzistenciju, znajući da uvijek mogu u školama da govorim djeci i mladima Andrićev tekst. Iz velike zahvalnosti prema piscu i djelu koje sam čitao još u ranoj mladosti“, zapisao je Stanić.

Ulaznice su u prodaji po cijeni od sedam eura.

Bonus video: