"Američki stručnjaci pomoći će Crnoj Gori da objektivno sagleda stanje u kulturi"

Ministarka kulture i medija, Tamara Vujović sastala se sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, i Holis Gilespi, ekspertkinjom američke vlade i direktoricom Državnog muzeja Nevade u Las Vegasu, koja boravi u Crnoj Gori, kako bi pružila stručnu podršku nacionalnim muzejima

3206 pregleda 1 komentar(a)
Sa sastanka, Foto: MKM
Sa sastanka, Foto: MKM

Američki stručnjaci i njihovo iskustvo, kroz primjere dobre prakse, pomoći će Crnoj Gori da objektivno sagleda stanje u kulturi, definiše okvir i modele za unapređenje crnogorskog kulturnog sektora i njegovog doprinosa u evropskim integracijama.

To je ocjena sa sastanka koji je ministarka kulture i medija, Tamara Vujović, imala sa ambasadorkom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Rajnke, i Holis Gilespi, ekspertkinjom američke vlade i direktoricom Državnog muzeja Nevade u Las Vegasu, koja boravi u Crnoj Gori, kako bi pružila stručnu podršku nacionalnim muzejima.

Iz Ministarstva kulture i medija (MKM) je saopšteno da je Vujović zahvalila Ambasadi SAD na podršci i prilici da ugosti Gilespi, učesnicu Fulbrajt programa, uvjerena da će njen boravak u Crnoj Gori rezultirati kvalitetnim preporukama za unapređenje rada i prezentacije bogate kulturne baštine i savremenog stvaralaštva u našim muzejima.

"Ova posjeta veoma je značajna za crnogorsku kulturnu scenu i veoma nam je važno da nastavimo saradnju sa međunarodnim partnerima u cilju daljeg unapređenja kulturnih institucija. Zahvalni smo na prilici da ugostimo ekspertkinju iz muzeologije i kulturnog nasljeđa. Ovo je prilika da vidimo kako da integrišemo nešto novo i kako da budemo bolji u prezentaciji naše kreativnosti i kulture. Nadam se da ćemo imati nove ideje i druge posjete eksperata našim institucijama", rekla je Vujović.

Iz MKM su naveli da je tokom sastanka razgovarano i o dosadašnjim projektima Ambasade SAD na očuvanju kulturne baštine Crne Gore, i istaknuta važnost nastavka saradnje u tim oblastima.

Rajnke je navela da je ovo jedna u nizu zajedničkih aktivnosti i istakla da stoji na raspolaganju Ministarstvu za nove inicijative za unapređenje sektora kulture u Crnoj Gori.

"Naši stručnjaci i nihovo iskustvo mogu pomoći Crnoj Gori da objektivno sagleda stanje u kulturi i da definiše okvir i modele za unapređenje. Ambasada SAD-a ostaje otvorena za nove inicijative i projekte, te će i dalje, kada se ukažu odgovarajuće prilike, pružati podršku kroz razne programe, uključujući Ambasadorski fond za očuvanje kulturne baštine", istakla je Rajnke.

Gilespi je kazala da je u radu sa četiri nacionalna muzeja prepoznala njihovu snagu i kvalitet, ali i stekla jasan uvid u nedostatke.

"Očekujem da će preporuke koje ćemo definisati biti dobra polazna osnova za kreiranje politika za unapređenje, oslanjajući se na primjere dobre prakse iz Sjedinjenih Američkih Država. Upotreba savremenih tehnologija i angažovanje publike neke su od primarnih aktivnosti koje bi u narednom periodu morale biti realizovane", smatra Gilespi.

Vujović je kazala da je počastvovana lijepim riječima o crnogorskoj umjetnosti, te da vjeruje da Crna Gora ima mnogo toga da predstavi u svijetu kulture, ali je saglasna da postoje problemi koje je potrebno riješiti.

"U Crnoj Gori, mi podrobno analiziramo probleme i njihove uzroke, ali često izostaju predlozi rješenja, i zato posebno cijenim što ste nam davali rješenja, sugestije i primjere dobre prakse iz američkih muzeja", istakla je Vujović.

Vujović je na kraju izrazila zahvalnost na dugogodišnjoj podršci SAD-a, naglasivši da su projekti poput ovog ključni za unapređenje crnogorskog kulturnog sektora i njegov doprinos putu ka evropskim integracijama.

Bonus video: