U ponedjeljak promocija knjige "Drame" Ive Brdar

Od 19 sati

2375 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Fokalizator
Foto: Fokalizator

Promocija knjige „Drame“ dramske spisateljice Ive Brdar biće organizovana u ponedjeljak veče u 19 sati u "Book Caffe-u" u Podgorici, a o toj knjizi razgovaraće književnica i književna kritičarka Dragana Erjavšek, urednica publikacije Sanja Vojinović i autorka, prenosi Fokalizator.me.

Navode da, upravo objavljena knjiga, šesta publikacija dramskih tekstova u Fokalizatoru, objedinjava drame „Ako nisam dobra šta ćemo onda“, „Bacači prstiju“, „Muškatle mogu preživeti sve“ i „Sutra je (za sada) uvek tu“.

Iva Brdar rođena je 1983. godine u Beogradu. Studirala dramaturgiju na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu i pozorišne studije na Univerzitetu Nova Sorbona – Pariz 3. Dobitnica je nagrada Brücke Berlin pod pokroviteljstvom Herte Miler, zajedno sa prevoditeljicom Alidom Bremer i nagrade Konkursa Sterijinog pozorja za dramski tekst 'Bacači prstiju'; Heartefact nagrade za savremeni dramski tekst za 'Muškatle mogu preživeti sve' i nagrade Borislav Mihajlović Mihiz za cjelokupni rad. Njene drame su izvođene između ostalog u pozorištima Schauspiel Stuttgart, Schauspiel Köln, Kosmos Theater u Beču, Cherry Arts u Itaki i Open Fist u Los Anđelesu (SAD); imale scenska čitanja u Deutsches Theater u Berlinu, New York Public Library, Thalia Theater u Hamburgu, Théâtre du Nord u Lilu i Nacionalnom pozorištu u Nici, a prevedene su na engleski, njemački i francuski.

Dragana Erjavšek crnogorska književnica, književna kritičarka i prevoditeljka, rođena u je u Baru 1980. godine. Diplomirala je na Filozofskom fakultetu u Nikšiću. Objavila je dvije zbirke poezije ('Horizontala preko bola' iz 1996. i 'Vertikala bola' iz 1998. godine), roman 'Otvorena knjiga' (2008), zbirku književnih prikaza 'Nova crnogorska književnost' (2023), knjigu pripovjedaka 'Ispod glasa' (2024), kao i prevode monografije 'Bar, grad feniks' Maksima Lutovca i knjige 'Ženska mistika' Beti Fridan. Poeziju i prozu objavljuje u brojnim domaćim i regionalnim časopisima, a književne prikaze je objavljivala u dnevnom listu 'Pobjeda' gdje je radila kao novinarka. Erjavšek je magistrandkinja na Odsjeku za crnogorsku književnost na Filološkom fakultetu u Nikšiću. Zapošljena je u Matici crnogorskoj,

Sanja Vojinović rođena je 1979. godine u Podgorici. Diplomirala i magistrirala na Filozofskome fakultetu u Nikšiću. Doktorandica je na Filozofskome fakultetu u Splitu. Koautorka je 'Čitanke za IX razred devetogodišnje osnovne škole', kao i dnevnika čitanja i knjige su tvoji prijatelji, za isti razred i 'Čitanke za IV razred Gimnazije'. Autorica je studije 'Kodovi Borislava Pekića', kao i stručnih i naučnih radova objavljenih u periodici. Zapošljena je u Narodnoj biblioteci 'Radosav Ljumović'.

Bonus video: