Koncert Zagrebačkog kamernog orkestra

Povodom 20 godina postojanja, u organizaciji KIC-a “Budo Tomović” ansambl nastupa večeras Podgorici

1888 pregleda 1 komentar(a)
Foto: promo
Foto: promo

Zagrebački kamerni orkestar (ZKO) nastupiće danas u Modernoj galeriji Muzeja i galerija Podgorice u 20 časova, a povodom obilježavanja 20 godina postojanja.

Na programu su djela popularne klasike, a predstaviće se i solistkinje, violinistkinje Noami Konforta i Petromila Marica Jakas.

Repertoar će obuhvatiti kompozicije: Luke Sorkočevića, Antonija Vivaldija, Volfganga A. Mocarta, Ludviga Van Betovena, Johanesa Bramsa, Dmitrija Šostakoviča i Antonjina Dvoržaka.

Gostovanje ZKO realizuje se uz podršku Grada Zagreba, a u organizaciji podgoričkog Kulturno-informativnog centra “Budo Tomović”.

Orkestar čine muzičari koji izvodeći baroknu, klasičnu i savremenu muziku žele da predstave široj publici bogatstvo i ljepotu ozbiljnih nota.

“Kroz međunarodni festival ‘Musica Maxima’, brojne koncerte i gostovanja, Zagrebački kamerni orkestar sa prijateljima muzičarima iz cijelog svijeta, želi podstaći ljubav prema klasičnoj muzici”, navodi se u saopštenju.

Zagrebački violinisti, Mladen Dervenkar i Marko Mađarić, okupili su 2004. godine 15 mladih, vrhunski obrazovanih gudača s Muzičke akademije u Zagrebu i nanovo pokrenuli Zagrebački kamerni orkestar koji je Rudolf Matz okupio još davne 1937. godine, s idejom da nastave tradiciju zagrebačke violinističke škole.

Kvalitet dosadašnjeg djelovanja ZKO-a prepoznat je u saradnji sa solistima poput Maksima Fedotova, dobitnika mnogobrojnih nagrada na najvećim međunarodnim violinističkim takmičenjima, violončelistkinje Monike Leskovar, pobjednice prestižnog takmičenja “Čajkovski” za mlade u Japanu 1995; pijanistkinje Galine Petrove, “zaslužne umjetnice Rusije” 2001. i drugih.

Orkestru su, ističe se, značajno doprinijeli i dosadašnji koncertmajstori: Diane Pascal, Tonko Ninić i Orest Shourgot. Orkestar danas s velikim uspjehom djeluje pod vođstvom Petromile Marice Jakas.

Bonus video: