Promocija monografije Šejle Kamerić

Sa umjetnicom će danas u Podgorici razgovarati kustoskinja Milica Bezmarević

721 pregleda 0 komentar(a)
Foto: Promo
Foto: Promo

Promocija monografije “Mother is a Bitch” Šejle Kamerić i razgovor sa njom povodom izložbe “Firstborn” (“Prvorođena”) biće upriličeni danas u Podgorici, u Perjaničkom domu Muzeja savremene umjetnosti Crne Gore (MSUCG) u 18 časova.

O procesu nastajanja izložbe, njenom idejnom konceptu i sveukupnom stvaralaštvu umjetnice, razgovaraće upravo Kamerić i kustoskinja izložbe Milica Bezmarević.

Šejla Kamerić
foto: Hamza Kulenović

“’Mother is a bitch’ okuplja tekstove i slike koje reflektuju višeslojnu praksu Kamerić kroz dvije glavne linije njenog stvaralaštva: autoportrete i radove na tekstilu. Njena umjetnička djela zasnovana su na ličnim iskustvima, sjećanjima i snovima umjetnice, vodeći nas kroz globalne prostore raseljenosti i diskriminacije. Oni se posmatraju kroz prizmu roda, rada, migracija, klase i brige, prožeti isprepletanim vremenskim slojevima - prošlosti i sadašnjosti”, navodi se u saopštenju MSUCG.

Tekstovi su, dodaje se u saopštenju, prikazani zajedno s reprodukcijama radova Kamerić, istražujući teme kao što su vještičarenje, feminizam, samorefleksija, samoistraživanje i samoeksploatacija.

Izdanje je objavila je prestižna njemačka izdavačka kuća “Distanz”, uz podršku MSUCG kao jednog od partnera u publikaciji. Pored Bezmarević, u projektu su učestvovali i: Hana Ćurak, Iskra Geshoska, Jana Kocevska, Edi Muka, Natalija Paunić, Linda Peitz, Bojana Pejić, Mathilde Sandlarz, Milica Trakilović, Adriana Tranca i Jasmina Tumbas, a urednica je Živa Kleindienst.

Izložba je otvorena do šestog novembra.

Bonus video: