Nagrade za “Ćelavu pjevačicu” na Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“

Stigla nova priznanja za produkciju Centru za kulturu Tivat

1068 pregleda 0 komentar(a)
Scena iz predstave, Foto: Luka Zeković
Scena iz predstave, Foto: Luka Zeković

Predstava „Ćelava pjevačica“ u režiji Jagoša Markovića i produkciji Centra za kulturu Tivat zablistala je na 33. Festivalu „Dani Zorana Radmilovića“ u Zaječaru, osvojivši ukupno tri nagrade, čime je dodatno potvrdila svoj izuzetan umjetnički domet.

Ćelava Pjevačica
foto: CZK Tivat

Stručni žiri, u sastavu dr Miroslav Radonjić (predsjednik), dr Duško Ljuština i prof. dr Nenad Novaković, donio je jednoglasnu odluku da Nagradu za vizuelni identitet „Krstomir Milovanović“ dodijeli predstavi „Ćelava pjevačica“ Ežena Joneska, u nadahnutom i izvanrednom prevodu, ili preciznije rečeno prepjevu na bokeški Nevena Staničića, briljantnoj, inventivnoj i maštovitoj režiji neponovljivog Jagoša Markovića, izvođenju sjajnog glumačkog ansambla i produkciji Centra za kulturu Tivat. Kostimi Marije Marković Milojev i scenografija Tare Lazarević Kisić, perfektno su vizuelno oplemenili, u svakom segmentu odličnu predstavu.

Ćelava Pjevačica
foto: CZK Tivat

Novinarsko-kritičarski žiri u sastavu Tatjana Nježić „NIN“, Borka Trebješanin „Politika“ i Olivera Milošević RTS, Redakcija za kulturu i umjetnost, donio je odluku da novoustanovljenu Nagradu za najbolju predstavu 33. Festivala „Dani Zorana Radmilovića“ dodijeli predstavi „Ćelava pjevačica“ Ežena Joneska u režiji Jagoša Markovića i produkciji Centra za kulturu Tivat.

“Ova predstava putuje i osvaja nagrade i kao da postaje dovoljno samo reći tivatska „Ćelava pjevačica“ Jagoša Markovića. Rediteljski bravurozno preplićući i transponujući - i jezički i mentalitetski - Joneskov apsurd i bokešku ’fjaku’ Jagoš Marković je iznjedrio katarzično scensko ostvarenje koje je, između ostalog, punokrvna, umjetnički snažna teatarska vivisekcija naših života, odnosa, vremena koje zapravo sami činimo takvim kakvo jeste. Kroz izvanrednu glumačku igru sjajan ansambl daruje publici nezaboravan pozorišni doživljaj tvoreći predstavu koja će, sva je prilika, ponijeti epitet - antologijska”, naveo je žiri.

Ćelava Pjevačica
foto: CZK Tivat

Svojom raskošnom glumačkom kreacijom na festivalu se istakla glumica Olga Odanović koja je za ulogu gospođe Borio u “Ćelavoj pjevačici” dobila nagradu “Zoranov brk” za najbolju glumicu u predstavi.

„Ćelava pjevačica“ cerntra za kulturu Tivat na dosadašnjih devet festivalskih učešća osvojila je ukupno čak 29 nagrada.

Bonus video: