Tople prostorije bez kondenzacije tokom zimskih dana

Šta je to kondenzacija i zašto se ona pojavljuje posebno u zimskom periodu?
2392 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija
Ilustracija
Ažurirano: 13.12.2018. 09:58h

Tokom jesenjih i zimskih dana temperature se spuštaju ispod nule i tada nastojimo da nam domovi i radni prostor budu što topliji i ugodniji za život. Međutim, često se dešava da prilikom pripreme obroka ili dužeg boravka u toplom zatvorenom prostoru na prozorima primijetite da su zamagljeni. Zašto se to dešava i šta prouzrokuje stvaranje kondenzacije posebno u zimskom periodu?

Stvaranje kondenzacije

Vjerovatno ste primijetili, kada voda prokuva, da vodena para koja se stvara prilikom miješanja sa vazduhom nestaje. Tim procesom vazduh apsorbuje vodu koja je nastala isparenjem. Što je vazduh topliji, to je mogućnost apsorpcije veća tako da se u prostorijama koje se zagrijavaju tokom zimskih dana koncentriše veća količina vlage u vazduhu. Koliko vazduh može biti zasićen vlagom, govori i činjenica da jedna četvoročlana porodica dnevno proizvede oko 10 litara vode obavljajući svakodnevne aktivnosti. Tako “opterećen” vazduh u dodiru sa hladnim površinama poput prozora i zidova se hladi i stvara se kondenzacija. Ponekad se mogu primijetiti i kapljice vode koje cure niz prozore.

Posljedice visoke koncentracije vlage u vazduhu

U želji da učinimo naš životni prostor što toplijim i komfornijim, u većini slučajeva nemamo percepciju da je naš vazduh zasićen vlagom, pa nismo ni svjesni koliko prezasićen vazduh može da utiče na naše zdravlje. Najčešći produkt kondenzacije je buđ koja se stvara na zidovima i posebno u prostorijama koje imaju kosine poput potkrovlja. Samo od kupanja, pranja veša i sušenja u prostorijama, dnevno može da se stvori više od 5 litara vodene pare, što pogoduje stvaranju plijesni. Tom prilikom se stvaraju gljivice koje pospješuju stvaranje alergijskih reakcija, a ako je organizam duže izložen može doći i do pojave astme. Po mišljenju alergologa, gljivice se svrstavaju u vrh tablice alergogena koji mogu izazvati značajne zdravstvene probleme.

Kako izbjeći kondenzaciju

Najjednostavniji način da se privremeno odstrani vlaga iz vazduha je redovno provjetravanje prostorija. Ali kada je napolju mraz i niske temperature, širom otvoren prozor nije konačno rješenje. Velux prozori posjeduju ventilacioni preklop koji omogućava optimalno strujanje vazduha, a da se pri tome prostorija u potpunosti ne rashladi. Nekoliko puta tokom dana u trajanju od 5-10 minuta omogućiće bolju provjetrenost prostorija.

Dobro izolovane prostorije poput potkrovlja dozvoljavaju samo ograničenu ventilaciju. Kada imate ugrađene Velux krovne prozore sa dvostrukim i trostrukim staklom, unutrašnja površina stakla će biti toplija i to će umanjiti mogućnost kondenzacije. Takođe, ovi prozori imaju ugrađen ventilacioni poklopac koji omogućava cirkulaciju vazduha čak i kod zatvorenih prozora. Za čistiji vazduh u prostorijama pomoći će vam i aspiratori koji se postavljaju iznad štednjaka, kao i pozicioniranje radijatora ispod prozora.

Ukoliko želite da osvježite i adaptirate postojeće, ili da uredite novo potkrovlje, za besplatne konsultacije i posjete na teritoriji Crne Gore možete pozvati VELUX stručnjake koji će vam pomoći da nađete najbolje rješenje za vaš prostor.

Bonus video: