Poslastica za vikend: Knedla kolač sa šljivama

Ne peče se

54629 pregleda 27 reakcija 1 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Instagram/bojanine_djakonije
Ilustracija, Foto: Instagram/bojanine_djakonije

Odličnu poslasticu koja ukusom podsjeća na svima poznate knedle sa šljivama možete napraviti na znatno jednostavniji način, koji smo pronašli na profilu @moje_djakonije Sastojci:

200 g prezli 4 kašike šećera 50 g maslaca. Fil sa grizom;

1 l mlijeka 10 kašika šećera 1 vanilin šećer 13 kašika griza 90 g maslaca 1 jaje Fil sa voćem:

-1 kg šljiva -3 kašike šećera -1 vanilin šećer -3 kašike gustina + malo vode da se razmuti gustin

Mjere su predviđene za pleh 20 x 30 Priprema:

Prvo pripremite fil sa šljivama. Izvaditi im koštice, isjeći na četvrtine, dodati šećer i vanilin šećer, staviti na laganu vatru i ostaviti da se krčka 15 - 20 minuta. Povremeno promiješajte. Pred kraj dodajte gustin koji ste rastvoriti u vodi i miješajte još malo dok se ne zgusne.

Istopite maslac, propržite prezle dok ne dobiju lijepu zlatnu boju, na kraju dodajte šećer i sjedinite.

U posudi pomiješajte griz i vanilin šećer sa 200 ml mlijeka, ostatak mlijeka staviti da provri sa šećerom. Kad provri dodati smjesu sa grizom i skuvati na srednjoj temperaturi dok se ne zgusne uz stalno miješanje.

Lagano dodajte prethodno viljuškom umućeno jaje i polako dodajte u fil. Miješajte dok se ne sjedini. Sklonite sa ringle, ubacite maslac i miješajte dok se ne otopi.

Dok je smjesa topla ređajte slojeve sledećim redosljedom: polovina prezli - pola smjese od griza - fil sa šljivama - ostatak smjese od griza - ostatak prezli. Tako složen kolač odložiti u frižider da se dobro ohladi.

Bonus video: