Pazite: Ove uređaje nikako ne uključujte u produžni kabl

Nije svaki produžni kabl u stanju da podrži različitu električnu snagu uređaja koji su u njega priključeni

1548 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Vatrogasci upozoravaju da produžne kablove ne treba preopterećivati, što svi radimo. Kada se u njega uključe televizor, računar i lampa, dodatno uključivanje još i klime, na primjer, može da dovede do požara u kući. Većina proizvođača klima uređaja preporučuje direktno uključivanje u zidnu utičnicu, a ne u produžni kabl.

Isto tako, istraživanja su pokazala i kad su grijalice uzrok požara, da to najčešće bude izazvano upotrebom produžnog kabla u koji su uključene. Nije svaki produžni kabl u stanju da podrži različitu električnu snagu uređaja koji su u njega priključeni i to uglavnom u isto vrijeme. S grijalicama poseban oprez, piše Slobodna Dalmacija.

Mjere opreza:

1. Redovno provjeravajte produžni kabl, odnosno sve kablove uključene u njega i zamijenite ih ako primijetite da su oštećeni.

2. Držite sve kablove i utičnice dalje od velikih potrošača struje (frižider, zamrzivač, šporet), ostavljajući dovoljno prostora oko uređaja kako bi se spriječilo pregrijavanje. Uvijek isključujte iz struje uređaje koji nisu u upotrebi.

3. Ne ostavljajte uključene laptop i punjač za telefon danima u produžnom kablu, jer se mogu pregrijati i izazvati požar. Izbjegavajte prekomjerno savijanje produžnog kabla kako se ne bi oštetio.

4. Ne koristite oštećene utikače i utičnice na produžnom kablu.

5. Produžni kabl treba da bude odgovarajuće dužine. Ako je prekratak, može da bude pod velikim opterećenjem i izazove pregrijavanje.

6. Držite produžni kabl dalje od direktne sunčeve svjetlosti i izvora toplote (šporet, na primjer).

Bonus video: