To se traži: Idealna rješenja za utanjenu seksualnu želju

Oživljavanje uspavanog libida ne mora biti teško, potrebno je biti uporan i znati šta i kako utiče na nivo vašeg seksualnog nagona

8230 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Naš seksualni nagon, kao i svaki drugi životni faktor, prirodno se mijenja tokom vremena zbog faktora poput stresa, nivoa hormona i godina. Uprkos tim promjenama, postoji nekoliko djelotvornih načina koji vam mogu pomoći da preporodite libido. Živim.hr donosi 10 jednostavnih metoda koje će vam pomoći da povećate seksualni nagon.

Pravilno upravljanje tjeskobom

Anksioznost može ozbiljno da utiče na vaš seksualni nagon. Upravljanje tjeskobom terapijom, ljekovima ili prirodnim metodama poput meditacije i dubokog disanja može da pojača vašu želju za seksom.

Liječite depresiju

Depresija često smanjuje želju za seksom. Isto kao i s tjeskobom, liječenje depresije terapijom, ljekovima ili prirodnim metodama vam može pomoći kod vraćanja libida, a ako lijek koji konzumirate zbog depresije utiče na vaš seksualni nagon, porazgovarajte sa svojim ljekarom o alternativama.

Poboljšajte kvalitet sna

Dobar san ključan je za zdrav libido. Ako imate poremećaje spavanja, potražite savjet ljekara. Za blaže probleme sa spavanjem, pokušajte da poboljšate svoje navike spavanja na prirodne načine kako biste poboljšali svoje opšte blagostanje i seksualni nagon.

Isprobajte prirodne ljekove

Određene biljke i adaptogeni kao što su maca, ginseng i ginko biloba mogu da podstaknu libido. Ovi prirodni ljekovi dostupni su u raznim oblicima i mogu da poboljšaju seksualnu funkciju.

Vježbajte redovno

Tjelesna aktivnost povećava libido poboljšavajući sliku o sebi dok u isto vrijeme doprinosi zdravlju kardiovaskularnog sistema, raspoloženju i endokrinoj funkciji. Odaberite vježbe u kojima uživate kako biste ostali u formi i iskoristili prednosti seksualnog zdravlja.

Jedite hranu koja poboljšava libido

Namirnice bogate cinkom, flavonoidima i one koje podstiču cirkulaciju i izdržljivost mogu da poboljšaju vaš seksualni nagon. Uključite u ishranu crveno meso, citruse, paprike, čaj i kakao.

Ograničite hranu koja snižava libido

Izbjegavajte hranu s visokim udjelom zasićenih masti, soju, višestruko nezasićene masti, visoku količinu natrijuma i onu za koju je potreban insulin za obradu. To može negativno da utiče na vaše seksualno zdravlje.

Radite na svojoj vezi

Poboljšanje vaše emocionalne veze s partnerom može da ponovno podstakne seksualnu želju. Razmislite o seksualnoj terapiji, terapiji za parove, večernjim izlascima, odmoru ili namjernom dodirivanju kako biste poboljšali intimnost.

Praktikujte tjelesnu neutralnost

Osjećaj prijatnosti u svom tijelu može da poboljša vaš libido. Vježbajte tjelesnu neutralnost prihvatajući svoje tijelo onakvo kakvo jeste i fokusirajući se na njegove funkcije, a ne na izgled.

Ograničite alkohol i druge štetne stvari

Dok alkohol može privremeno da podstakne želju za seksom, on je depresiv koji može dugotrajno da našteti vašem seksualnom zdravlju. Ograničite alkohol na jedno piće i izbjegavajte rekreativne droge kako biste održali zdrav seksualni nagon.

Bonus video: