Skrnavljenje mode ili eksperiment

Vladana Vučinić, pjevačica poznata po neobičnom stilu, nekadašnja manekenka, danas spisateljica Jelena Vukić, crnogorski dizajner i stilista Lazar Ilić i novinarka i organizatorka događaja Fashion Conection Danijela Mujović otkrivaju kako im se sviđa komad iz nove kolekcije Kristijana Kovena - Teletabis čizme

7777 pregleda 0 komentar(a)
Teletabis čizme Kristijana Kovena, Foto: Promo
Teletabis čizme Kristijana Kovena, Foto: Promo

Dizajner kojeg obožavaju brojne svjetske zvijezde Kristijan Koven predstavio je ekskluzivnu kolekciju inspirisanu 90-im godinama.

Naime, čizme je zasada moguće naručiti samo u zelenoj boji i “inspirisane” su Teletabisom Dipsijem. Trenutno su u pretprodaji, a njihova cijena je dvije i po hiljade eura.

Čizme su podijelile javnost, ali i sagovornike Magazina, od kojih su neki ljubitelji “lude obuće” pa im Dipsi čizme nijesu neki modni izuzetak, do onih koji smatraju da je ovo možda Kovenov eksperiment.

”Iskreno, ja bih voljela da su mu tema bili ‘Mumijevi’, jer bih razmislila da ih kupim (smijeh). Nisam neki fan Teletabisa, ali Kristijan ide sigurnim korakom ka uspjehu u modnoj industriji, jer danas što ste ‘luđi- to ste popularniji”, smatra pjevačica Vladana Vučinić koja je poznata po neobičnom stilu.

Jedna od onih kojoj takođe ovaj modni komad nije iznenađenje je i nekadašnja srpska manekenka, danas spisateljica Jelena Vukić.

”Mnogo volim ludu obuću i godinama pratim Londonski brend ‘IrregularChoice’ koji je do sada u svojoj ponudi imao sve moguće junake iz bajki i crtanih filmova, pa mi ovo uopšte nije šokantno. Ono što jeste šokantno je cijena ovih čizama i to da će zbog svog neobičnog izgleda i prepoznatljivosti odmah biti svrstane u ‘statusni’ simbol i dostupne samo malobrojnoj eliti koja za obuću može izdvojiti ovoliko novca, sve i da kao novi trend ne opstanu duže od mjesec dana. Dakle, biće privilegija bogatih i to je ono što mi kod njih najviše smeta”, ističe ona.

Jelena Vukić: Mnogo volim “ludu” obuću
Jelena Vukić: Mnogo volim “ludu” obućufoto: Dejan Senić

Modni kreator i stilista Lazar Ilić, nije oduševljen ovom Kovenovom kreacijom.

”Ne znam šta da mislim o ovim čizmama. Nijesu moja šolja čaja, pa samim tim ovo mi je teško da kažem bilo šta, a da to ne zvuči uvredljivo i ružno. Definitivno ove čizme nijesu komad kojem bih pohrlio da imam kao stilista, ali eto, možda da mi ih neko pokloni bi poslužili svrsi na snimanju nekog spota, a nosila bi ih statistkinja, ali ne i neka velika zvijezda”, siguran je Ilić, a sličnog je mišljenja i Danijela Mujović nekadašnja manekenka, danas voditeljka i organizatorka modnog događaja Fashion Conection.

”Vidjela sam tu njegovu ‘capsule’ kolekciju nastalu iz saradnje sa dječjim crtanim filmom ‘Teletabisi’. Šta reći? Očekivano nakon svih bizarnih detalja i inspiracija koje smo imali priliku vidjeti u kolekcijama još poznatijih modnih kuća na proteklim nedjeljama mode poput glave lava na reviji ‘Schiparelli’ i cipela u obliku stopala sa naglašenim prstima brenda ‘Balenciaga’. Bila bih previše gruba kad bih rekla da su navedeni primjeri i njima slični skrnavljenje mode, ali neka vrsta eksperimenta i umjetničke slobode dizajnera svakako jesu. Kako god, ova estetika nije, niti će ikad biti, ‘moja šolja čaja’. A ne volim ni ‘Teletabise’ iskreno”, kroz smijeh je ispričala Mujović.

Ono u čemu su svi sagovornici saglasni je činjenica da je cijena ovih čizama visoka, te niko od njih ne bi izdvojio novac za ovaj komad. No, Vladana i Jelena znale bi kako bi ovaj modni detalj iskombinovale:

”Kad bi mi ih neko poklonio, znajući sebe ne bih sigurno oklijevala da ih bar jednom prošetam, a iskombinovala bih ih sa crnom malom haljinom kako bi one došle do izražaja. Neobičan komad odjeće ili obuće uvijek morate ‘smiriti’ nečim jednostavnim, kako ne biste izgledali kao pokretni cirkus”, savjetuje Vladana, a sličnu ideju imala je i Jelena:

”Kao što rekoh, brend koji pratim je do sada imao čizme sa svim mogućim likovima, pa kada bih birala da nosim nešto tako ekstravagantno, odbrala bih lik sa kojim mogu da se poistovjetim, recimo Alisu u zemlji čuda, i te čizme bih nosila uz džins i bijelu košulju. Ako bih ove recimo dobila na poklon, ponijela bi ih uz jednostavnu crnu midi haljinu kako bih što bolje istakla jednostavnost haljine i neobičnost obuće”, kaže Vukić, dok Mujović ne bi mogla sebe da zamisli u ovakvim čizmama.

”Ljubitelj sam klasičnih-vječnih komada povremeno osvježenih detaljima iz nekog aktuelnog trenda koji mi se, podrazumijeva se, dopada i blizak je mojoj estetici i stilu. Dakle, niti se zamišljam u ovakvim čizmama, niti ih ikada možete vidjeti na meni”, sigurna je Mujović.

Za sada čizme inspirisane Dipsijem dostupne su samo u zelenoj boji. Ipak Lazar je siguran da njegovi klijenti ne bi nosili ovakav komad.

Lazar Ilić: Djevojka u teletabis čizmama neće osvojiti svijet
Lazar Ilić: Djevojka u teletabis čizmama neće osvojiti svijetfoto: Privatna arhiva

”Imao sam razne klijente, zvijezde sa kojima sam radio autfite koji su izvan svakodnevnog i normalnog, ali se još nijesmo dotakli ovakvih tematika i nadam se da nećemo. Sve i da ih imam u ponudi, nadao bih se da nijedan reditelj ne bi imao takvu ideju da implementira bilo šta iz te ere i te teme teletabisa u našu svakodnevicu - spot, reklamu koja bi ljude proganjala”, oštar je Ilić.

Koven se nada da će ove čizme privući modne influensere jer obično nose i kupuju ono što je neobično, no Ilić ne smatra da su naši influenseri toliko hrabri.

”Kada je riječ o influenserima sa Blakana, sigurno da ne postoji nijedan kojeg ja znam da bi bio u stanju da ovaj komad predstavi ljudima kao nešto što treba da se ima, i da se kupi. Ono što vjerujem je da ćemo na nekom Njujorškom ili Milanskom fashion weeku imati priliku da vidimo i takve ljude kojima će ovo biti cool. Preostaje nam samo da sačekamo i vidimo da li će njihove verzije toga moći da ublaže fenomen koji imamo prilike da gledamo”, poručuje Ilić.

Moda ujedno treba da šokira i da pokaže kreativnost dizajnera, te su se sagovornici Magazina osvrnuli i na to jesu li baš sve kreacije plod kreativnosti ili nekad čak dizajneri neobičnim kreacijama skreću pažnju, pa makar i na negativan način...

”Kako kulturna klima zahtijeva, brendovi pomjeraju granice i eksperimentišu sa neobičnim komadima u namjeri da postanu viralni. Ovo može biti izuzetno efikasno kao besplatan marketing, ali sa druge strane može postati tragično ako zađe u neukus i postane usmjereno isključivo na izazivanje pažnje na društvenim mrežama. Cipele su lak mamac za viralno, tako da pretpostavljam da će konkretno ove čizme ‘planuti’. Čudna era cipela u kojoj živimo je možda i odgovor na raspoloženje samog društva, kao i čežnja za inovacijama, ali i za ponovnim razmatranjem starih stilova - nešto što nam je nedostajalo u prethodnoj deceniji ‘savršenih osnova’ i minimalnih silueta”, kaže Vladana Vučinić.

Vladana Vučinić: Više bi voljela da je Kovenova kolekcija inspirisana Mumijevima
Vladana Vučinić: Više bi voljela da je Kovenova kolekcija inspirisana Mumijevimafoto: Privatna arhiva

”Svako od nas ima svoj osjećaj za lijepo i skladno, obično ili neobično. Rekla bih da kada je kreativnost i oblačenje u pitanju, ljepota definitivno više nije u oku posmatrača, već u glavi onoga ko svoju kreaciju sklapa onako kako on misli da je najljepše, upravo po svojim pravilima. Došlo je vrijeme velikih sloboda, mašte i kreativnosti, pogotovo u modi, i mislim da jedino pravilo treba da bude da li se neko u nečemu dobro osjeća, i ko uopšte, i da li o tome treba da sudi. U ovim čizmama vidim ženu koja je mladalačkog duha, koja je sigurna u sebe, koja voli da eksperimentiše, i koja voli Teletabise”, ispričala je Jelena Vukić, dok Mujović otkriva kakav bi utisak na nju ostavila ženu u ovim čizmama:

”Zaključila bih da možda voli da eksperimentiše, da je po malo luckasta i ekscentrična trendseterica, da je umjetnica, da je fan futurizma, da je po stilu sve kontra meni. Ne bih pomislila nište loše sem da je dobro što nismo svi uniformisani, te da je legitimno da postoje i oni kojima se i tako nešto dopada i koji će za isto izdvojiti 2.500 eura”, smatra Mujović.

Merlin Ditrih je rekla “Bolje je kupiti dobar par skupih cipela, nego tri para loših” s obzirom na to da je cijena ovih teletabis čizama dvije i po hiljade dolara, te na pitanje smatra li da je cijena previsoka za ovu kreaciju i da li baš za sve što ima visoku cijenu vrijedi dati novac, Vladana odgovara:

”Ako išta primjećujem kod ljudi, to su cipele. One nam otkrivaju mnogo toga o osobi koja ih nosi. Uvijek sam za to da se u cipele uloži novac, ipak je to nešto što se najlakše ‘potroši’, pa mora biti kvalitetno. U ovom slučaju, ovo je pretjerana cijena za ove čizme, mada 2.500 dolara nije opravdan novac ni za kakve cipele realno gledano. Nekada čak pomislim da pojedini dizajneri sjede sa svojim kreativnim timovima i utrkuju se ko će da smisli veću glupost, nabije joj cijenu i dokaže koliko je društvo dekadentno”, ističe Vladana.

Pepeljugi je jedna cipela promijenila život, te Vukić otkriva kako bi ovakve čizme promijenile i uticale na njen:

”Kupovina ovakvog para obuće po ovakvoj cijeni bi definitivno izazvale žučnu raspravu između supruga i mene (smijeh). Vrlo racionalno trošim novac, pa ovakav ispad ne može da mi se dogodi, sa Teletabisima ili bez njih, a ako bih već imala toliko ‘viška’ za trošak, povela bih porodicu na neki lijep put”, priznaje Vukić.

”Dajte djevojci prave cipele i ona može da osvoji svijet”- poručila je najpoznatija plavuša Merlin Monro, no Ilić smatra da teško da sa ovakvim cipelama žena može osvojiti isti.

Danijela Mujović: Ljubiteljka klasičnih-vječnih komada
Danijela Mujović: Ljubiteljka klasičnih-vječnih komadafoto: Privatna arhiva

”Cura u ovim cipelama ne bi trebala da se nada bilo čemu ili svako ko posegne da da novce za ovaj komad. Merlin Monro nije mislila na ovakav komad kada je to rekla”, siguran je crnogorski dizajner, dok Danijela Mujović napominje da to što će neko dati toliki novac za ovakav komad, ne znači da ima stila.

”Ne možete kupiti stil. I pored gomile instagram profila koji te korak po korak edukuju kako da se stilizuješ, pored bezbroj high street brendova i šoping centara, on line prodavnica, uopšte dostupnosti svega što sa modom ima veze, ako nemate stila - to se vidi, to viri, vrišti, dovikuje, to se prosto vidi. Ne pomažu silni novci ni stilisti, prosto... ništa ne pomaže”, smatra Mujović te otkriva da se bavi izradom cipela crtani likovi joj nikad ne bi bili inspiracija.

”Kada bih se bavila dizajniranjem cipela bile bi od vrhunskih materijala sa efektnim detaljima ili jednostavne, udobne, moderne, za sva vremena. Bile bi classy”, zaključuje Mujović.

Bonus video: