Vaša kosa voli regenerator, ali nipošto ne pretjerujte

Pretjerano korištenje regeneratora može kosu učiniti suvom, lomljivom, pretjerano masnom i otežanom. Kako da znate koliko regeneratora treba koristiti?

5476 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Regenerator, osim što kosi pruža mekoću, čini to da miriše zanosno. Ipak, kada je u pitanju korištenje regeneratora vrlo je lako pretjerati, što i nije baš najbolja stvar za kosu.

Šta se događa kad pretjeramo?

Kod pretjeranog korištenja regeneratora vlasi dobijaju više od potrebne količine vlage i postaju preopterećene i zato drugi proizvodi za kosu poput ulja i seruma ne mogu da prodru u kutikulu budu djelotvorni. Takođe, može se dogoditi da kosa postane premekana i da izgubi na volumenu.

Korištenje previše regeneratora i predugo ostavljanje na kosi, korištenje onoga koji nije prikladan za vaš tip kose, nedovoljno ispiranje kose i prečesto korištenje neki su od načina kako je moguće pretjerati s korištenjem regeneratora, posebno ako njega koristite i hidratantne preparate poput maski.

Kako pravilno koristiti regenerator?

Koristiti regenerator pri svakom pranju kose nije loša stvar, ali kada ga koristite, pripazite da ga ne ostavljate na kosi duže od jednog do dva minuta.

Takođe, važno je pravilno ga rasporediti po dužini kose, ali obavezno izbjegavajte nanošenje regeneratora na vlasište.

Kako biste spriječili prekomjerno korištenje regeneratora, važno je da koristite pravilnu količinu, ali i da ga temeljito isperete, idealno s hladnijom vodom.

Bonus video: