Rješenje dileme: Smije li se na spavanje s mokrom kosom?

Ako krećete na spavanje s mokrom kosom, nakon ovog ćete dobro razmisliti

5690 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock

Prema mišljenju stručnjaka, postoji nekoliko glavnih razloga zašto bi trebalo izbjegavati spavanje s mokrom kosom. Vaše vlasište i kosa će vam kasnije biti zahvalni.

Lomljenje kose

Stručnjaci se jednoglasno slažu da je razlog broj jedan zašto ne biste trebali da odete na spavanje s mokrom kosom taj što to može doprinijeti lomljenju kose.

Trenje koje nastaje između mokre kose i tkanine tokom spavanja može da izazove pukotine na vlasi kose, objašnjava sertifikovana stručnjakija Bridgette Hill.

Mokra kosa obično je lomljivija jer voda privremeno prekida vodonikove veze u proteinskoj strukturi pramenova kose. To kosu može učiniti sklonijom lomljenju, dodaje dermatolog Hadley King.

Poremećaj mikrobioma

Uravnotežen mikrobiom neophodan je za zdrav rast kose. Kada spavate s mokrom kosom, mogli biste povećati količinu znoja na glavi. U kombinaciji sa sebumom, ostacima proizvoda za njegu kose i vlagom to može da poremeti mikrobiom i ometa zdravlje i funkciju folikula dlake.

Rast bakterija

Marty Harper, frizer slavnih, kaže da spavanje s mokrom kosom može da podstakne rast bakterija na tjemenu i u pramenovima.

kosa
foto: Shutterstock

Vlažni jastuci ili posteljina mogli bi da postanu leglo plijesni, što će dovesti do brojnih problema s vlasištem i kosom, piše Zadovoljna.

Infekcije

Mokra kosa može da pospješi rast bakterija koje uzrokuju akne na vlasištu. I najgori mogući scenario: akne na tjemenu mogu se pretvoriti u infekcije vlasišta, kaže Hill.

To može pogoršati perut, dermatitis i druga stanja vlasišta.

Spavanje s mokrom kosom može stvoriti toplo vlažno okruženje u kojem bakterije i gljivice rastu. To potencijalno može dovesti do folikulitisa ili pogoršanja seboreičnog dermatitisa.

Hill naglašava da je ovo posebno zabrinjavajuće za one koji se već suočavaju s peruti, psorijazom i ekcemom, budući da spavanje s mokrom može dodatno pogoršati te brige.

Bonus video: